Remont - ENKA ala IGŁA
Re: Remont - ENKA ala IGŁA
Potrzebuję przekaźnik który przełącza zasilanie z aku na zasilacz po podpięciu się do 230V .Może ktoś podać jego parametry ,typ? Druga sprawa jaki zastosować zasilacz który ogarnie odbiorniki 12v po podpięciu się do sieci. Odbiorniki to tylko ledy ,lapek i telefon. Tu też bym prosił o konkretny typ,model.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Re: RE: Re: Remont - ENKA ala IGŁA
tantalos pisze:Potrzebuję przekaźnik który przełącza zasilanie z aku na zasilacz po podpięciu się do 230V .Może ktoś podać jego parametry ,typ? Druga sprawa jaki zastosować zasilacz który ogarnie odbiorniki 12v po podpięciu się do sieci. Odbiorniki to tylko ledy ,lapek i telefon. Tu też bym prosił o konkretny typ,model.
Przekaźnik możesz mieć na 230 lub 12v. W wątku o mojej Chateau są wskazane oba przy okazji montażu solara. Z tapatalka nie umiem zacytować ale znajdziesz na pewno.
Zasilacz jakikolwiek 12v dający odpowiedni prąd. Zapotrzebowanie na prąd obliczysz sobie sam. Ja w eNce miałem zwykłego atx komputerowego chyba 250 wat. Znajdziesz na allegro za parę groszy. Trzeba go lekko przerobić żeby zawsze dawał 12v. Ma jedna wadę tzn. wentylator który działa zawsze i minimalnie szumi. Nam nie przeszkadzał. Prawie nie było go słychać spod materaca.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
tantalos pisze:Potrzebuję przekaźnik który przełącza zasilanie z aku na zasilacz po podpięciu się do 230V .Może ktoś podać jego parametry ,typ?
Wszystko jest na forum i to na samym początku.
viewtopic.php?f=39&t=6802
Dzięki.Wątek reflexesa czytałem jednak chodziło mi o konkretny model. Znalazłem go w temacie kooby.
Poradziłem się znajomego elektronika co sądzi o ATXie do przyczepy i odradził mi ten pomysł z dwóch powodów:
1 taki zasilacz jest skonstruowany do pracy pod ciągłym obciążeniem a w przyczepie nie zawsze jest coś włączone. Może się zjarać ale wcale nie musi.
2 zasilacz ten ma otwartą konstrukcję a przyczepie jest kurz ,wilgoć ,może coś drobnego wciągnąć ,może się zjarać ale nie musi
Poradził kupić zwykły zasilacz stabilizowany o odpowiedniej mocy i będzie git. Takie mają prawie hermetyczna obudowę .
Wracając do mojego pierwszego posta w tym temacie że Enka delikatnie przecieka to nie wiem o co chodziło ale już nie przecieka
Miałem przez cały sezon zdemontowaną przednią płytę wokół okna żeby zobaczyć gdzie leci i NIC. Przeżyliśmy ulewy,gradobicie na mazurach i nawet jedna kropelka się nie pokazała w budce.Jestem więc szczęśliwy że remont odchodzi na dalszy plan
Poza tym udało mi się kupić w dobrej cenie trumaventa na 12v ,więc będzie co robić w zimie
Poradziłem się znajomego elektronika co sądzi o ATXie do przyczepy i odradził mi ten pomysł z dwóch powodów:
1 taki zasilacz jest skonstruowany do pracy pod ciągłym obciążeniem a w przyczepie nie zawsze jest coś włączone. Może się zjarać ale wcale nie musi.
2 zasilacz ten ma otwartą konstrukcję a przyczepie jest kurz ,wilgoć ,może coś drobnego wciągnąć ,może się zjarać ale nie musi

Poradził kupić zwykły zasilacz stabilizowany o odpowiedniej mocy i będzie git. Takie mają prawie hermetyczna obudowę .
Wracając do mojego pierwszego posta w tym temacie że Enka delikatnie przecieka to nie wiem o co chodziło ale już nie przecieka

Miałem przez cały sezon zdemontowaną przednią płytę wokół okna żeby zobaczyć gdzie leci i NIC. Przeżyliśmy ulewy,gradobicie na mazurach i nawet jedna kropelka się nie pokazała w budce.Jestem więc szczęśliwy że remont odchodzi na dalszy plan

Poza tym udało mi się kupić w dobrej cenie trumaventa na 12v ,więc będzie co robić w zimie

- Załączniki
-
- 1.jpg (3.47 KiB) Przejrzano 11411 razy
N126n
Remont eNki
Remont eNki
- misha22
- Przyjaciel
Powiedz znajomemu elektornikowi ze u mnie pod biurkiem tez jest kurz, a nawet w laptopie pracujacym na biurku tez zbiera sie kurz:)
To tylko kwestia umieszczenia go w przyczepie i obciążenia obwodu 5V
Ja mam 290W i na wszystko starcza..
To tylko kwestia umieszczenia go w przyczepie i obciążenia obwodu 5V
Ja mam 290W i na wszystko starcza..
De Reu 1968, prawie jak zapiekanka
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
Moim zdanime z tą hermetycznością to lekka przesada. U mnie w Chateau też nie jest hermetyczny, a po kostkach i wtyczkach widać, że to raczej oryginał. W N126N ATX dawał radę przez dwa sezony i pewnie działa do dzisiaj, a tak naprawdę obciążany był przez może 3-4 godziny dziennie, bo ja tylko ledy miałem z niego zasilone i wentylatory od lodówki, które co prawda chodziły 24h ale obciążenie one dają minimalne. Resztę miałem na 230V. Co do syfu i wilgoci to też przesada. Widziałem parę komputerów w różnych firmach i warsztatach, które według tego dawno powinny się spalić, a działają i dają sobie świetnie radę.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
To może warto pomyśleć nad takim rozwiązaniem (u mnie takie coś będę stosował):
https://sklep-ecsystem.pl/psb-15512110- ... ulsar.html
Czyli masz zasilacz, do którego dodatkowo masz wpięty akumulator. Po wpięciu do sieci wszystko ładnie Ci działa, po odpięciu też, aż do czasu rozładowania akumulatora
https://sklep-ecsystem.pl/psb-15512110- ... ulsar.html
Czyli masz zasilacz, do którego dodatkowo masz wpięty akumulator. Po wpięciu do sieci wszystko ładnie Ci działa, po odpięciu też, aż do czasu rozładowania akumulatora

Damian ,u mnie w przyczepie mam zainstalowany zwykły zasilacz ATX i nie wymaga stałego obciążenia 5V. Sprawdził się zasilając lodówkę na 12V,całe oświetlenie,ładowarki do tel,radio samochodowe...zainstalowany jest po dużym łóżkiem tuż przy gnieździe zewnętrznym.
Ma jeden plus jeżeli chodzi o zasilenie taśmy led bo ma stałe 12 V.
Schemat mojej instalacj:

Ma jeden plus jeżeli chodzi o zasilenie taśmy led bo ma stałe 12 V.
Schemat mojej instalacj:

2021 rok 640 km i 7 nocek 
2022 rok 4890 km i 35 nocek
2023 rok 3450 km i 38 nocek
2024 rok 1150 km i 7 nocek

2022 rok 4890 km i 35 nocek

2023 rok 3450 km i 38 nocek

2024 rok 1150 km i 7 nocek

desperos pisze:... bo ma stałe 12 V...
Albo ja coś pominąłem ,myślałem że wszystkie atx-y dają 19V,gdzieś ktoś pisał że należy go przerobić na 12V

N126n
Remont eNki
Remont eNki
Czasem trzeba przerobić tzn. zlutować dwa kabelki żeby atx sie w ogóle włączył, a czasem na lini 5v trzeba dać obciążenie żeby na 12v faktycznie było 12v. Ot cała robota. Co trzeba zmostkować znajdziesz na necie. 5v można obciążyć małą zaróweczką.

Na szybko trafione w sieci jak to powinno wyglącać w większości przypadków.
Wykręcono przez Taptalk z cyferblatu RWT "Bratek"

Nigdy nie miałem tego w ręce więc pewnie jeszcze parę niejasności się pojawi.
Dziękuję za dobre rady i wytłumaczenie tego łopatologicznie.
Dziś doszedł do mnie trumavent więc mam wszystko i będzie się działo
Dziękuję za dobre rady i wytłumaczenie tego łopatologicznie.
Dziś doszedł do mnie trumavent więc mam wszystko i będzie się działo

N126n
Remont eNki
Remont eNki
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
reflexes pisze:a czasem na lini 5v trzeba dać obciążenie żeby na 12v faktycznie było 12v.
W ATX 12V jest zawsze 12V. 5V trzeba obciążyć (bardzo dobrze spisuje się 5W żarówka samochodowa) żeby na tych 12V można było pociągnąć wszystkie A jakie ma napisane na tabliczce.
AudioBas pisze:Pochwal się co tam zakupiłeś
Trumaventa na 12V kupiłem na e..bay-u bo u nas sporadycznie pojawiają się tylko na 230V ; rurę do rozprowadzania ciepłego powietrza kupiłem na ol..x używaną niecałe 5 metrów- powinno wystarczyć no i uchwyty do rury,końcówki + dyfuzory oryginał na alle.
Podgrzewane będą dwie duże bakisty i jedna mała koło zlewu,natomiast dyfuzory będą 3 ; pierwszy w szafie zaraz koło kratki w drzwiach bo tam ciągnie po nogach najbardziej,drugi w dużej bakiście pod oknem i trzeci w małej też pod oknem. Jak zrobię to wstawie foty.
N126n
Remont eNki
Remont eNki