Mój remont czyli 100 pytań do i relacja z prac
- Wodnik Szuwarek
Re: Mój remont czyli 100 pytań do i relacja z prac
Rura jako pojemnik na przedsionek,parasol czy inne graty OK ale jako zbiornik na wodę? 

Serdecznie zapraszam http://www.fanklub-niewiadowek.pl
- robert
- Administrator
Tarapukuara pisze:A co Ty tam chcesz łączyć, ile V i A?
Instalacja 12V, prąd 2-3 A
Główne zastosowania to świetlenie (LEDy), zasilanie do Trum (piec - nadmuch, bojler), pompka do wody ...
Czy coś jeszcze? hmmm na razie nic innego mi nie przychodzi co głowy.
- robert
- Administrator
Wodnik Szuwarek pisze:Rura jako pojemnik na przedsionek,parasol czy inne graty OK ale jako zbiornik na wodę?
Właśnie o takiej rurze myślałem... ale głównie z przeznaczeniem na stelaż przedsionka.
Ale jako zbiornik... hmmmm
W mojej przyczepie obecnie zbiornik czystej wody to 20l[zwykła zakręcana bańka] a zbiornik na brudną również 20 l, jak widzę że czysta się kończy znaczy że trzeba opróżnić baniak z brudną....
najtańsza pompka elegant
wypompuje mi czystą wodę z baniaka w 2,5 minuty...
zmywam w ogólnodostępnym zmywaku , a woda w baniaku ma temperaturę pokojową , myjąc zęby wodę mam w kubku ...
prysznic biorę w obiektach sanitarnych znajdujących się na kempingu....
do mycia rąk i popłukania czegoś to spokojnie 2 -3 dni wystarcza tej wody więc chyba się nie nalatam z opróżnianiem ....
bo bym musiał nalatać się z napełnianiem wody czystej....
do moich baniaczków mam wózeczek transportowy więc wywożę wszystko "spacerkiem"
ma kempingach są zrzutnie wody szarej dla kamperów, więc jak zrobisz sobie większy zbiornik [oraz większy zawór] nie będzie kłopotu z opróżnianiem przy wyjeździe z kempingu...
kleił raczej nie będę bo ciśnienia tam nie będzie , opiszę temat jak zrobię i przeprowadzę testy
P.S. nie zamierzam montować pralki, zmywarki,sauny oraz prysznica w przyczepie
najtańsza pompka elegant

zmywam w ogólnodostępnym zmywaku , a woda w baniaku ma temperaturę pokojową , myjąc zęby wodę mam w kubku ...
prysznic biorę w obiektach sanitarnych znajdujących się na kempingu....
do mycia rąk i popłukania czegoś to spokojnie 2 -3 dni wystarcza tej wody więc chyba się nie nalatam z opróżnianiem ....
bo bym musiał nalatać się z napełnianiem wody czystej....
do moich baniaczków mam wózeczek transportowy więc wywożę wszystko "spacerkiem"

ma kempingach są zrzutnie wody szarej dla kamperów, więc jak zrobisz sobie większy zbiornik [oraz większy zawór] nie będzie kłopotu z opróżnianiem przy wyjeździe z kempingu...
kleił raczej nie będę bo ciśnienia tam nie będzie , opiszę temat jak zrobię i przeprowadzę testy

P.S. nie zamierzam montować pralki, zmywarki,sauny oraz prysznica w przyczepie

- robert
- Administrator
jedrek101 pisze:P.S. nie zamierzam montować pralki, zmywarki,sauny oraz prysznica w przyczepie
Pralki, zmywarki i sauny również nie mam w planach.
Natomiast łazienkę z prysznicem a i owszem.
Rzecz jasna ja będę korzystał sporadycznie i w zasadzie wyłącznie w awaryjnych sytuacjach.
Praktycznie na każdym kempingu jest prysznic i WC zatem mam z czego korzystać, ale ....
Osobiście wolę, żeby moja mała gwiazda (lat 8.) raczej korzystała z kibelka i prysznica w przyczepie.
I znając jej arystokratyczne podejście zapewne będzie brała prysznic 4x dziennie

Stąd jakoś muszę rozwiązać sprawę szarej wody....
- TomekN126N
- Fanklubowicz
Jędruś, a ja jestem ciekaw tego zbiornika z rury. Jak zrobisz, daj fotki. Tylko zrzut wody... 20m węża owinietego na kole zapasowym... albo wspomniany baniaczek i wózek? No ciekaw jestem, co Ci z tego wyjdzie? 

Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
- robert
- Administrator
Hej hej
W wolnej chwili krótka relacja z wykonanych prac.
Dla zainteresowanych wraz z fotkami.
Jak pamiętacie chciałem wymienić mój stary kufer na taki jak w Nkach. Udało mi się taki nabyć, lecz po tym co przeszedł w przeszłości, wymagał nieco zabiegów chirurgicznych. Wymieniono zamek z plastikową osłoną, zamontowano nowy zawias (solidny, obejmujący całą długość czy raczej szerokość), zlikwidowano wycięcie w tylnej ścianie (zamocowano nitami fragment sklejki a następnie całość zalaminowano), przykręcono oświetlenie LED wnętrza oraz mocowania butli gazowych (kupiony gotowy element). Na koniec pomalowano...

We wnętrzu przyczepy wlaminowano wzmocnienie (listwy, sklejka 10x40x1700)

a następnie przykręcono uchwyty manewrowe z przodu i z tyłu(nowe, czarne).

Z tyłu przykręcono ramkę pod tablicę rejestracyjną, światła oraz dodatkową listwę światła stop.
Wszystkie lampy wybrałem ledowe.

W kolejnym etapie prac testowo przymocowano na kilku ściskach ramy okienne celem dokładnego spasowania ...

... a następnie po docięciu ręczną wyrzynarka, wysmarowano APP50 i wklejono

Listwy aluminiowe wyczyszczono mechanicznie przy użyciu szlifierki trzpieniowej pneumatycznej z osprzętem czyli szczotką trzpieniowa mosiężna oraz 3 różnej wielkości ściernicami trzpieniowymi z włókniny ściernej (COARSE).

Listwy od strony przylegającej do skorupy przyczepy zabezpieczono uszczelniaczem butylowym (wzdłuż dedykowanych zagłębień ciągnących się w sąsiedztwie obu krawędzi oraz wokół wszystkich otworów na śruby) a następnie przykręcono jednocześnie fiksując wklejaną ramę okienną od góry. Dzięki czemu z przodu nie używałem ścisków na górnym brzegu.

Z tyłu, z uwagi na szerokość górnej części ramy oraz kąt opadania tylnej ściany, górny brzeg wzmocniłem ściskami.

Wszystkie elementy drewniane (sklejka) były wklejane na APP PU-50 czyli poliuretanowej masie klejąco-uszczelniającej
Więcej info na stronie producenta http://app.com.pl/products/?grid=13&gridn=3&prid=92

CDN
W wolnej chwili krótka relacja z wykonanych prac.
Dla zainteresowanych wraz z fotkami.
Jak pamiętacie chciałem wymienić mój stary kufer na taki jak w Nkach. Udało mi się taki nabyć, lecz po tym co przeszedł w przeszłości, wymagał nieco zabiegów chirurgicznych. Wymieniono zamek z plastikową osłoną, zamontowano nowy zawias (solidny, obejmujący całą długość czy raczej szerokość), zlikwidowano wycięcie w tylnej ścianie (zamocowano nitami fragment sklejki a następnie całość zalaminowano), przykręcono oświetlenie LED wnętrza oraz mocowania butli gazowych (kupiony gotowy element). Na koniec pomalowano...

We wnętrzu przyczepy wlaminowano wzmocnienie (listwy, sklejka 10x40x1700)

a następnie przykręcono uchwyty manewrowe z przodu i z tyłu(nowe, czarne).

Z tyłu przykręcono ramkę pod tablicę rejestracyjną, światła oraz dodatkową listwę światła stop.
Wszystkie lampy wybrałem ledowe.

W kolejnym etapie prac testowo przymocowano na kilku ściskach ramy okienne celem dokładnego spasowania ...

... a następnie po docięciu ręczną wyrzynarka, wysmarowano APP50 i wklejono

Listwy aluminiowe wyczyszczono mechanicznie przy użyciu szlifierki trzpieniowej pneumatycznej z osprzętem czyli szczotką trzpieniowa mosiężna oraz 3 różnej wielkości ściernicami trzpieniowymi z włókniny ściernej (COARSE).

Listwy od strony przylegającej do skorupy przyczepy zabezpieczono uszczelniaczem butylowym (wzdłuż dedykowanych zagłębień ciągnących się w sąsiedztwie obu krawędzi oraz wokół wszystkich otworów na śruby) a następnie przykręcono jednocześnie fiksując wklejaną ramę okienną od góry. Dzięki czemu z przodu nie używałem ścisków na górnym brzegu.

Z tyłu, z uwagi na szerokość górnej części ramy oraz kąt opadania tylnej ściany, górny brzeg wzmocniłem ściskami.

Wszystkie elementy drewniane (sklejka) były wklejane na APP PU-50 czyli poliuretanowej masie klejąco-uszczelniającej
Więcej info na stronie producenta http://app.com.pl/products/?grid=13&gridn=3&prid=92

CDN
elegancka robota, tylko mam pytanko , czy kolega coś będzie robił z ramą? malowanie czy może już jest pomalowana?
Niewiadówka jest jak Sex, można się uzależnić !!!!
N-250c
N-250c
- robert
- Administrator
Rama już zrobiona dzięki Heniowi (Zundapp)
http://eth.pl/fotki/n132/remont/01_rama/
http://eth.pl/fotki/n132/remont/01_rama/
- robert
- Administrator
Paczek pisze:robert pisze:...
Paczek - kufer już odnowiony ...
Pewnie przeżyje szok jak zobaczę efekt . Powodzenia , czekamy na oględziny na żywo .
Poniżej kufer po reanimacji...

- robert
- Administrator
robert pisze:TomekN126N pisze:Piękny lakierek, nie ma co. Jaki dałeś?
Samochodowy o nazwie "whistler silver".
Firmowy dedykowany do Hondy.
Nie pamiętam oznaczenia kodowego.
Honda NH711M-L
Znalazłem fotkę z katalogu

-
- Przyjaciel
Odchodzisz sporo od oryginału.
- robert
- Administrator
Andrzej132 pisze:Odchodzisz sporo od oryginału.
Owszem. Po remoncie przyczepa nie będzie podobna do oryginalnej N132 by Niewiadów.
Ale chcę nią jeździć i zwiedzać a standard lat 70/80 mi nie odpowiada.
Na swoje usprawiedliwienie mam, to, że moja przyczepa to SAM a nie oryginalny produkt z Niewiadowa.
Niewykluczone, że za jakiś czas kupię 126A lub B i będę się bawił w renowacje zgodną z oryginalnym projektem.
Ale taką przyczepą nie będę jeździł ....
Andrzej132 pisze:Odchodzisz sporo od oryginału.
jeśli patrzeć na oryginał to większość z forumowiczów nie ma zgodne z oryginałem:-)
ja bym to nazwał Udoskonalenie oryginału:-)
Niewiadówka jest jak Sex, można się uzależnić !!!!
N-250c
N-250c
- b.b tulipan
- Fanklubowicz
Robert, a ty zdążysz na ten sezon.
Pozdrawiam i czekam na pozwolenie na zwiedzanie tego dzieła [nie martw się odejściem od oryginału]
Pozdrawiam i czekam na pozwolenie na zwiedzanie tego dzieła [nie martw się odejściem od oryginału]
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4