Remont mojej zapieksy (n126e)

czyli nasza walka z przyczepą...
Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Remont mojej zapieksy (n126e)

Postautor: stachu_gda » sobota, 9 kwie 2016, 21:14

Benior pisze:Markerem sobie kwiatki pyknij :mrgreen:

już mi znajomy proponował, że pomoże szprajem malować skorupę w czaszki ;) Jakoś się nie pisałem :P

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: RAFALSKI » poniedziałek, 11 kwie 2016, 11:29

Z remontówki rezygnuj i nawet się nie zastanawiaj. Jest nieprzyjemna w dotyku i sztywna a to w końcu drugi domek :wink:

Właśnie, ja chciałem z początku wyklejać eNkę pianką 5mm pod panele i na to remontówka ale po długich rozmyślaniach zdecydowałem się na wykładzinę od Dariusa. Jak ją zobaczyłem będąc u niego na zakupach to mi się od razu spodobała. Jest bardzo milutka w dotyku :)

He he, kiedyś był nawet na forum temat "remontówka obleśna jest" czy coś w tym stylu :lol: ale obleśna to za mocno powiedziane.

Stachu a jakiego kleju używasz?

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » poniedziałek, 11 kwie 2016, 11:38

RAFALSKI pisze:
Z remontówki rezygnuj i nawet się nie zastanawiaj. Jest nieprzyjemna w dotyku i sztywna a to w końcu drugi domek :wink:

Właśnie, ja chciałem z początku wyklejać eNkę pianką 5mm pod panele i na to remontówka ale po długich rozmyślaniach zdecydowałem się na wykładzinę od Dariusa. Jak ją zobaczyłem będąc u niego na zakupach to mi się od razu spodobała. Jest bardzo milutka w dotyku :)

He he, kiedyś był nawet na forum temat "remontówka obleśna jest" czy coś w tym stylu :lol: ale obleśna to za mocno powiedziane.

Stachu a jakiego kleju używasz?

Bonatermu AS. Mi akurat remontówka się bardziej podoba od oryginalnej, kwestia gustu i tyle. Grunt żeby było schludnie.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 11 kwie 2016, 11:51

Remontów była ok. Teraz w Chateau mam jakąś dyktę i to jest dopiero nieprzyjemne w dotyku. Niby zwykła dykta obklejona tapetą ale jakieś to zimne i jak człowiek przypadkiem w nocy tego dotknie to aż dreszcze po plecach idą :lol:

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: RAFALSKI » poniedziałek, 11 kwie 2016, 11:59

Zgadza się, każdy robi pod siebie.

Tak patrzę, mieszkasz ze 25km od moich teściów. Co jakiś czas jestem u nich w Łęgowie, może kiedyś wpadnę pogadać. Masz w okolicy piękne tereny do jazdy na moto :)

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » poniedziałek, 11 kwie 2016, 12:18

RAFALSKI pisze:Zgadza się, każdy robi pod siebie.

Tak patrzę, mieszkasz ze 25km od moich teściów. Co jakiś czas jestem u nich w Łęgowie, może kiedyś wpadnę pogadać. Masz w okolicy piękne tereny do jazdy na moto :)

Zapraszam :) Tereny na moto faktycznie mam pierwsza klasa, w ostatnie 2 sezony zrobiłem 25 tysi na moto praktycznie w swoim województwie i w okolicach, włóczenie się po zadupiach to moje hobby :)

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: RAFALSKI » poniedziałek, 11 kwie 2016, 12:21

To widzę, że trafił swój na swego :D

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » sobota, 16 kwie 2016, 20:14

Korzystając z tego, że od dzisiaj mogłem liczyć na pomoc drugiej osoby przy przyczepkowych pracach, zabrałem się za wyklejanie remontówką. Nie wyobrażam sobie robienia tego w pojedynkę - dwie osoby to minimum.

Przyjąłem inną kolejność wyklejania niż większość z Was - zacząłem od ścian bocznych (prawa z trzech kawałków, lewa z jednego). Niestety załamanie pogody nie pozwoliło mi dokończyć klejenia lewej ściany - deszcz zacinał przez otwarte drzwi i musiałem przyczepkę zamknąć, a trudno byłoby kleić bez wentylacji :)

W następnej kolejności planuję wykleić "półksiężyce", potem sufit (w jednym kawałku), przód i tył na dole oraz na sam koniec okolice okien.

W czasie dzisiejszego klejenia wyszła tylko jedna skucha, którą będzie widać - niestety trzeba było naciąć wykładzinę żeby zniwelować jej nierówne dociśnięcie do ściany. Jednej zmarszczki niestety też nie udało się pozbyć. Ogólnie jednak mimo tego niedociągnięcia jestem póki co zadowolony, myślałem że będzie mi gorzej szło.

W ogóle jeśli chodzi o okna przednie i tylne to zmieniłem trochę swój pierwotny plan - zamierzałem po wywaleniu białych płyt kłaść remontówkę na zaizolowane pianką ściany, ale nie udało mi się sensownie i w miarę równo wyrównać przestrzeni wokół okien pianką - z racji obecności listew, przetłoczeń z boku itd. Boję się, że po położeniu wykładziny będzie to wyglądać masakrycznie. Stąd decyzja, że płyty zostaną jednak zamontowane (nowe), ale na nie po ich zamontowaniu pójdzie i tak remontówka (wiem wiem, część z Was to rozwiązanie odradzała, decyzja po mojej stronie jest jaka jest :) ). Dzięki temu, będzie równiutko i bez jakiegoś masakrycznego rzeźbienia.

Wieczorkiem zajmę się jeszcze renowacją wiązki świateł zewnętrznych - tzn. przeszlifowaniem styków papierem ściernym, i konserwacją sprajem do styków.

Załączam parę fotek z dzisiejszych prac.
Załączniki
IMG_20160416_155111.jpg
Póki co przyczepa nie ma okna ;)
IMG_20160416_155119.jpg
Na pierwszy rzut wyklejania poszedł ten kawałek z racji małej powierzchni i ogólnej prostoty.
IMG_20160416_155123.jpg
Torochę za mało tapicerki wymierzyłem - była nauczka żeby następne kawałki przycinać podczas klejenia, a nie przed.
IMG_20160416_170115.jpg
Lewa ściana w trakcie prac.
IMG_20160416_170119.jpg

Awatar użytkownika
Fiacior75
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Fiacior75 » sobota, 16 kwie 2016, 21:05

Dawaj dawaj stachu bo do majówki zostały tylko dwa tygodnie :mrgreen:
Mam nadzieje że ogarniesz ten sprzęt :mrgreen: ????
FB - Weselny Fiat 125p

Fiat125 1975r
Komar231B
N-250

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » sobota, 16 kwie 2016, 21:48

Fiacior75 pisze:Dawaj dawaj stachu bo do majówki zostały tylko dwa tygodnie :mrgreen:
Mam nadzieje że ogarniesz ten sprzęt :mrgreen: ????

Do majowki nie ma kurcze opcji.

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » niedziela, 17 kwie 2016, 20:52

Fiacior75 mnie pogania na forum z robotą, co prawda wiem że do majówki to nie ma opcji cokolwiek sensownie zakończyć ale wyznaczyłem sobie cel, żeby do końca maja przyczepkę ogarnąć na tyle, żeby dało się nią gdzieś wybrać.

Dzisiaj były klejone wykończenia boków, oraz wyciąłem zaklejone wczoraj okno w ścianie prawej:) Wyszło super, poza tym że jednak na uszczelce zrobiło się kilka śladów po bonatermie. Myślę, że po prostu trzeba będzie je zetrzeć - chyba że macie jakieś super środki na zmycie kleju, bez niszczenia uszczelki.

Dziś super fotek pokazujących mega postępy w pracach nie będzie, ale coś tam pokażę żeby nie było że się obijam.
Załączniki
IMG_20160417_180557.jpg
Wyprowadzenie wszystkich przewodów instalacji wewnętrznej 12V zrobiłem przez puszkę zamontowaną na śrubie mocującej fabryczny odblask - dzięki temu wszystko w jednym miejscu wychodzi i jest ładnie ogarnięte.
IMG_20160417_202726.jpg
Okno wróciło na swoje miejsce.

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » niedziela, 17 kwie 2016, 22:36

Nabiera wyglądu i jaka ładna robota :D
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » poniedziałek, 18 kwie 2016, 06:42

DIZZY pisze:Nabiera wyglądu i jaka ładna robota :D

Dziękuję :]

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 18 kwie 2016, 07:05

co prawda wiem że do majówki to nie ma opcji cokolwiek sensownie zakończyć ale wyznaczyłem sobie cel

Dasz radę. Jakąś wykładzinę na podłogę, materac dmuchany i jedziesz :)

Awatar użytkownika
Fiacior75
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Fiacior75 » poniedziałek, 18 kwie 2016, 08:24

Hahaha to samo ci chciałem napisać :mrgreen: Stachu byle podłoga jest prosta bierzesz materac, spiwów i napoje ogrzewające :mrgreen:

Fajna robota !!! Cieszę sie że brniesz już do końca ,że się nie poddałeś!!!!!! Obserwuje od począdku twój wątek remontowy i trzymam kciuki :mrgreen: Teraz już będzie tylko czyściutka robota, a potem to co lubimy wszyscy -WYPOCZYNEK :mrgreen:
FB - Weselny Fiat 125p

Fiat125 1975r
Komar231B
N-250

Wróć do „Remonty”