Murano pisze:Czy u ciebie piecyk będzie na ścianie wejściowej?
Tak. Właśnie poruszyłeś ważny temat który mi umknął
Murano pisze:Bo piszesz że system do przedsionka musi być w miarę blisko Trumy.
Tak kiedyś wyczytałem, że powinien. To znaczy im bliżej tym lepiej ze względu na straty temperatury.
Faktycznie u Was piec będzie na przeciwnej ścianie ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby pociągnąć dłuższą rurę wzdłuż tylnej ściany i dać wylot do przedsionka. Myślę, że i tak będzie dobrze dawało.
Murano pisze:Z drugiej strony na stronie sprzedawcy zwróciłem uwagę na taką grafikę:
Znam ten schemat i nie zastosowałem się do niego

Chodzi o to, że jeśli jest bliżej to według instrukcji niby klapka na wylocie może się stopić jeśli przez nieuwagę zostanie zamknięta czy tam będzie częściowo przymknięta.
Zdarzało się, że zamknąłem klapkę zapominając o przepustnicy więc gorąc siedział w rurze i nic się nie stało. Dla mnie te 1,5m to przegięcie. Jeszcze jeśli chodzi o przepustnicę to w eNce jest zaraz za ventem i nic jej nie jest. W tamtym wątku są fotki.
Fiacior75 pisze:E to ja ten zestaw znam tylko, że on nie jest tani, myślałem raczej że coś swojego wykombinowałeś
Tani nie jest ale jak lubię kombinować, tak w tym przypadku chciałem żeby to też jakoś wyglądało i obyło się bez kombinacji. Co innego z Ultraheatem, to będę robił samemu bo cena jeszcze bardziej kosmiczna a łatwiej to zrobić we własnym zakresie niż ogrzewanie przedsionka.
Fiacior75 pisze:Jeśli chodzi o tapicerkę to ja mam zamiar wykleić ekranem od początku miałem taki zamiar, bo w zapiekance zdało to egzamin na 5 z plusem.
Wiem, że to zdaje egzamin ale ja ekranów w ogóle nie brałem pod uwagę.
Fiacior75 pisze:Dopiero na niego będę przyklejał oryginalną tapicerkę,
Też decydujesz się na oryginał od Dariusa? Jaki kolorek?
Kurczę, muszę zdzwonić się z Dariusem bo mam kilka uwag do tej tapicerki ale ciągle nie mam czasu.
Fiacior75 pisze:jakoś niewierze w sama gąbkę, zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
Wiadomo, że gąbka nie da takiego ocieplenia jak ekran albo ekran razem z gąbką. To jest niepodważalne tylko ja stawiam zawsze to samo pytanie, czy warto się bawić i czy jest to konieczne. Po dwóch sezonach z eNką na oryginalnej tapicerce uważam, że nie. A początkowo chciałem eNkę wyklejać ekranem. Truma jest naprawdę mocna a kubatura mała, że piec bez problemu elegancko ogrzewa wnętrze. Uważam, że oryginalna tapicerka zapewnia niezłą izolację. Nie mówię, że super hiper ale jest po prostu wystarczająca a w budzie sypialiśmy też w ujemnych temperaturach.
Zielony pisze:Kurczę, to ja największy problem widzę właśnie w klapce (wykorzystanie klapki z gniazda elektrycznego?).

Z tym gniazdem dobrze kombinujesz. Gdybym szedł w samoróbkę to wziąłbym normalny wylot venta z klapką jak się stosuje wewnątrz i umieścił go w rozbebeszonym gnieździe przyłączeniowym 230V. Trzeba tylko skołować za darmochę jakieś uszkodzone gniazdo. Trzeba by sprawdzić czy ten wylot wejdzie w gniazdo.
Oo, o tym nie pomyślałem, wygląda dobrze. Tylko za duża średnica ale myślę, że da się ogarnąć.
Samoogon pisze:Ma ktoś może jakoś dokładniejsze dane na temat tej klapki? Jaka średnica rury, jakieś fotki dokładniejsze?
Za późno, już zamontowana i nie ma jak dobrze zdjąć wymiarów.