Remont wnętrza
Remont wnętrza
Cześć, kupiłem i cóż, jestem zadowolony bo po cenie wydawało by się atrakcyjnej,ale zeby było fajnie i swiezo to niestety - niewiadowskie tapicerki po tylu latach nie nadają sie nawet do wyrzucenia.
Wyprułem ze srodka wszystko to co mozliwe i teraz...
No własie, czyszczenie scian i sufitu - masakra, co wy na to?
Mam zamiar wykleic wszystko ekranem plus nowa wykładzina.
Jaką metodą oczyszczaliscie sciany i sufit ze starego kleju?
Wyprułem ze srodka wszystko to co mozliwe i teraz...
No własie, czyszczenie scian i sufitu - masakra, co wy na to?
Mam zamiar wykleic wszystko ekranem plus nowa wykładzina.
Jaką metodą oczyszczaliscie sciany i sufit ze starego kleju?
Re: Remont wnętrza
Olej ten klej. Nic mu nie będzie, szkoda zdrowia i roboty. Jedyne co musisz to pozbyć się resztek gąbki. Wiertarka ze szczotką i po pół godzinie roboty masz gotowe do klejenia. Co niektórzy tu szlifowali całą powierzchnię tarczą listkową ale to jakś masakryczna robota jest, a klei i tak już dawno wysechł na tyle, że stanowi z laminatem jedność.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Jak miałem n 126e to wyskrobałem szpachelką i tyle ,koledzy czyścili szczotką drucianą zakładaną na wiertarkę i to było chyba najlepsze rozwiązanie . 

no tak zostało mi jeszcze jedną sciane dokonczyc i doły pod oknami, przód i tył reszta wyszlifowałem prawie do zera w goglach i masce - to juz wykoncze tak jak zaczołem hehe, tak własnie sie zastanawiałem czy nowy klej będzie trzymał bo pozostałosci po gombce to jedno a lepiący sie stary klej wolałem wywalic całkiem
Olej klej .Wyczyść gąpkę - jak koledzy radzą Ja nie kleiłem żadnych ekranów bo 2x robota zbędna. Jestem właśnie po klejeniu 1x ale grubej wykładziny na filcu . Sprawdzone jest ciepło w środku i przytulnie . Po co robić sobie 2x robote i materiał i narażać się na 2x wieksze szance na rozwarstwianie [rozklejanie ] warstw . Policzyłem sobie tak że 1 a pożądna warstwa jest ok i koszty mniejsze i roboty mniej
W naszym klimacie jest OK W 2 warstwach kasy tyle samo a roboty 2x tyle a i lipna [remontówka ] wykładzina i na nią będziesz patrzył i do niej przytulał głowę
Rób 1 a porządną , przytulną . 

-
Re: Odp: Remont wnętrza
Adik pisze:Olej klej .Wyczyść gąpkę - jak koledzy radzą Ja nie kleiłem żadnych ekranów bo 2x robota zbędna. Jestem właśnie po klejeniu 1x ale grubej wykładziny na filcu . Sprawdzone jest ciepło w środku i przytulnie . Po co robić sobie 2x robote i materiał i narażać się na 2x wieksze szance na rozwarstwianie [rozklejanie ] warstw . Policzyłem sobie tak że 1 a pożądna warstwa jest ok i koszty mniejsze i roboty mniejW naszym klimacie jest OK W 2 warstwach kasy tyle samo a roboty 2x tyle a i lipna [remontówka ] wykładzina i na nią będziesz patrzył i do niej przytulał głowę
Rób 1 a porządną , przytulną .
Filcem fizyki nie oszukasz, swetr wełniany też jest ciepły, to może wykleić przyczepę takimi swetrami....ehh. oczywiście można i samym filcem, kwestia tego czy przyczepa będzie używana w chłodniejsze dni, czy ma nam dłużej posłużyć i czy jesteśmy wstanie poświęcić parę złotych więcej.
Właśnie, że te swetry wełniane są najcieplejsze. Weż porównaj z czajna z ropy. Moja pani mi kupiła właśnie 1 taki i ta cholera ziąbi jak bym się lodem obłożył. Parę złotych mniej, bo system 2 warstw jest ciut tańszy w kosztach, ale więcej roboty. Właśnie jestem po zimnych nockach i się mylisz, jest OK. A na pewno nikt na biegun się nie wybiera. Zresztą na biegun te 2 warstwy, to lipa. Poza tym wykładzina jest właśnie docieplana filcem bo ma leżeć na zimnym betonie i po to on tam właśnie jest. W sumie wykładzina ma około 1 cm. Z 0,5 jest włos, a w nim uwięzione powietrze. Jak wiadomo, to powietrze jest najlepszym izolatorem ciepła, więc nie ma lipy
Wolę się przytulić do wykładziny z filcem, niż do szorstkiej remontówki. Wykładzina z filcem jest podobnie skonstrułowana jak mata zagrzejnikowa i ma tak samo izolować zimne podłoże. Chodząc boso po niej czuć jak odbija ciepło
Naj lepiej niech kolega podleci do jakiegoś marketu z wykładzinami, ma tam próbki i niech sam porówna. Porządne grube na filcu i remontówkę wystarczy przyłożyć rękę.

-
- Fanklubowicz
Widzę że każdy ma swoje wyrobione zdanie na temat okładziny jaką wyklejamy przyczepy.Jedni są za matą i remontówka inni dali by się pokroić twierdząc że tylko wykładzina na filcu zdaje egzamin.Ja osobiście mam matę za grzejnikową i wykładzinę remontową w kolorze "blue
" i sobie chwalę. Będę się trzymał zdania że tak jest dobrze, ciepło ( latem chłodno) i przyjemnie.Szanuję oczywiście zdanie innych ale każdy sam podejmuje decyzję co ma w środku.

cyran'o pisze:...Ja osobiście mam matę za grzejnikową i wykładzinę remontową w kolorze "blue" i sobie chwalę...
mam identycznie włącznie z kolorem

jedyne co bym zmienił to klej -bonaterm plus zamiast butaprenu (raz na czas podkleić muszę tu i ówdzie)
... ale na pewno polecam kombinację ekran + remontówka
To napisałem ja, dworek 

- pawlo fiona n126e
- Fanklubowicz
Adik pisze:A na pewno nikt na biegun się nie wybiera Zresztą na biegun to te 2 warstwy to lipa Po za tym wykładzina jest właśnie docieplana filcem bo ma leżeć na zimnym betonie i po to on tam właśnie jest . W sumie wykładzina ma około 1 cm Z 0,5 jest włos a w nim uwięzione powietrze . Jak wiadomo to powietrze jest najlepszym izolatorem ciepła więc nie ma lipyWolę się przytulić to wykładziny z filcem niż do szorstkiej remontówki Wykładzina z filcem jest podobnie skonstrułowana jak mata zagrzejnikowa i ma tak samo izolować zimne podłoże .
Ciekawe teorie z ta izolacją,poczytaj watki naszych fanklubowych kolegów Vvarriora, lub Roberta i ich doświadczenia na temat izolacji.Mam też remontówkę i sobie chwalę z reguły przytulam się zawsze do żony,żadna wykładzina tego nie zastąpi.
Ps.Strasznie dużo błędów robisz
Koledzy moderatorzy będą mieli co robić
No tak jak juz wczesniej pisałem krótka relacja z remontu, na tą chwilę sciany odarte z większosci kleju i tego wszystkiego czego pozbyć się chciałem.
Dziurki w suficie zaklejone matą z żywicą (kilka cienkich warstw) podłoga podniesiona była i tu na szczęscie zadnej wilgoci, suchutko...
Sklejki z podłogi postanowiłem więc nie wymieniać,oszlifowałem ją do zera z kleju i resztek wykładziny, po czym 3 warstwy impregnatu na nią i na belki (legary) pod nią.
Teraz już czekam na zamówione materiały tj. ekrany do izolacji przed wyklejeniem remontówką i takie rzeczy jak uchwyty manewrowe kratki wentylacyjne oraz pare pierdółek z plastiku.
W międzyczasie zainstalowałem nowe swiatełka pozycyjne ledowe oraz zmieniłem ich połozenie ku górze z powodu iz nie chcę aby mi swieciły po lusterkach...
Nosze sie jeszcze z pomysłem wymiany lamp tylnych na ledy no ale to juz większy koszt więc jeszcze nie podjąłem decyzji - co wy na to?
Postaram sie wklepać pare fotek z remontu w celu lepszej wizualizacji mojej pracy.
BĘDE WDZIĘCZNY ZA UWAGI I RADY.
Dziurki w suficie zaklejone matą z żywicą (kilka cienkich warstw) podłoga podniesiona była i tu na szczęscie zadnej wilgoci, suchutko...
Sklejki z podłogi postanowiłem więc nie wymieniać,oszlifowałem ją do zera z kleju i resztek wykładziny, po czym 3 warstwy impregnatu na nią i na belki (legary) pod nią.
Teraz już czekam na zamówione materiały tj. ekrany do izolacji przed wyklejeniem remontówką i takie rzeczy jak uchwyty manewrowe kratki wentylacyjne oraz pare pierdółek z plastiku.
W międzyczasie zainstalowałem nowe swiatełka pozycyjne ledowe oraz zmieniłem ich połozenie ku górze z powodu iz nie chcę aby mi swieciły po lusterkach...
Nosze sie jeszcze z pomysłem wymiany lamp tylnych na ledy no ale to juz większy koszt więc jeszcze nie podjąłem decyzji - co wy na to?
Postaram sie wklepać pare fotek z remontu w celu lepszej wizualizacji mojej pracy.
BĘDE WDZIĘCZNY ZA UWAGI I RADY.