Wątek remontowy Murano Fiat 125p + Niewiadów N126E
Re: Niewiadów N126e z 1983r +125p z 1985r.
I jak tam murano remoncik Daj nam jakieś fotki na pożarcie i zaspokojenie głodu, wszyscy czekamy na nowe wieści z remontu jak starsze babcie na 198277399928 odcinek mody na sukces
Trzymajcie Panowie rękę na pulsie....już niedługo spora dawka foto... Dużo się podziało i zaczyna się czas na radość z początków montażu....
W takim razie czekamy z niecierpliwością
Gratuluje zakupu i życzę cierpliwości przy remoncie, ja swoją też niedawno postanowiłem odnowić i wiem czym to pachnie
Adrian
N132t (1979) + Zastava Mediteran (1980) Opcjonalnie V70 (2000)
N132t (1979) + Zastava Mediteran (1980) Opcjonalnie V70 (2000)
A więc rzucam trochę foto-mięsa na pożywkę...<lol>
Tak naprawdę prace ruszyły tuż po świętach Bożego Narodzenia.
Jako, że buda stała w stodole...zimnej stodole to postanowiłem na pierwszy ogień rzucić elementy demontowalne czyli klapa, drzwi, kufer.
Jak wspomniałem wszystko zostało potraktowane 3 rodzajami szpachli oraz wklejkami z maty szklanej od wewnątrz w miejscach obecnych uszkodzeń.
Całość polakierowana lakierami jachtowymi firmy OLIVA. Jedna warstwa podkładu oraz 2 warstwy lakieru bazowego.
Wszystko nakładane wałkiem..... i dłuuuuuuuugo obrabiane ale o tym w swoim czasie.
Na polakierowanie przyczepy wałkiem, włącznie z jedną warstwą podkładu i jedną lakieru na podłodze od spodu zużyłem 2 puszki podkładu i 4 puszki lakieru bazowego (podkładu po wymieszaniu z utwardzaczem jest ok 820ml a lakieru ok 930ml). Całość bardzo ładnie się utwardza (podkład od 7 dni a lakier po 4 nadaje się do obróbki) a po wyschnięciu i odpowiednim dopieszczeniu daje coś w rodzaju struktury akrylowej wanny lub brodzika, bardzo twarde i gładkie.
A teraz trochę dokumentacji....
Na poniższym zdjęciu widać strukturę po wałku.....i tutaj wspomnę trochę o pracochłonności obróbki.
Otóż błąd jaki zrobiłem na początku to rodzaj wałka - użyłem takiego z włosiem na podobiznę wełny barana....jest ok, ładnie kryje ale zostaje dosyć mocna struktura "baranka". Na budę używałem już wałków z gąbki - efekt dużo lepszy ale jest jeden minus.
Na drzwi, klapę i kufer zużyłem jeden wałek a na budę 12!!!!!
Chodzi o to, że piankowe najtańsze wałki nie tolerują rozpuszczalników a na pewno nie chemii z lakieru poliuretanowego OLIVA dlatego po ok 3 metrach kwadratowych odklejała się pianka od korpusu wałka.
Jednak poleca zaopatrzenie się w słuszną ilość tych końcówek (10 cm piankowy wałek ok 5 zł za dwupak ) i wymieniać w razie konieczności.
Tu akurat podkład:
Chciałbym wszystkich, którzy myślą, żę mają super podłogę, szczelną i bez dziur uczulić na to!!!!
Ja też tak myślałem, zacząłem czyścić pod lakier i .....okazało się, że laminat na podłodze ma w kilkudziesięciu miejscach strukturę i wytrzymałość skorupki jajka!!! Pękał pod szmatką.
Po dokładnym obstukaniu śrubokrętem ujawniłem ok 80 dziur i dziurek....
Teraz parę słów o moim patencie (wspominałem na początku wątku, że kilka pomysłów mam...)
Oto miejsce i patent na koło zapasowe.
Pomysł tkwił w głowie, kombinowałem z szufladą, korbą i innymi patentami a rozwiązanie zrodziło się jakby samoistnie.
Otóż ten etap prac (oddzielenie ramy od budy) zbiegł się z montażem istalacji LPG w mojej Cytrynie C4 Picasso (taki duży, rodzinny dupowóz).
Jak pewnie wiecie francuzi mają taki kochany patent z kołem zapasowym pod podłogą bagażnika. Jako, że butla właśnie tam teraz zamieszkała, winda służąca do opuszczania i podnoszenia zapasu została zdemontowana z uwagi na brak zapotrzebowania na nią w tym miejscu.
Bardzo szybko, po dorobieniu jednej belki, znalazła zastosowanie w mojej niewiadówce
TADAM!!!!!!
Ale wróćmy do lakierowania.
Poniżej efekt końcowy kufra i drzwi.
Kufer ma nową listwę w aluminiowym profilu a drzwi nowe zawiasy i zabezpieczenie przez zamykaniem. Reszta domyta, spolerowana, wyczyszczona, nasmarowana.
Jak wspominałem obróbka tego lakieru po wałku jest bardzo pracochłonna.
Całość szlifowałem na mokro papierem 500 i 800 aż do uzyskania całkowicie gładkiej matowej powierzchni.
Następnie pasta polerska G3, polerka i jazda....
Efekt końcowy .....:
Kilka błyskotek...
Resztę zostawiam na jutro...zapraszam
Tak naprawdę prace ruszyły tuż po świętach Bożego Narodzenia.
Jako, że buda stała w stodole...zimnej stodole to postanowiłem na pierwszy ogień rzucić elementy demontowalne czyli klapa, drzwi, kufer.
Jak wspomniałem wszystko zostało potraktowane 3 rodzajami szpachli oraz wklejkami z maty szklanej od wewnątrz w miejscach obecnych uszkodzeń.
Całość polakierowana lakierami jachtowymi firmy OLIVA. Jedna warstwa podkładu oraz 2 warstwy lakieru bazowego.
Wszystko nakładane wałkiem..... i dłuuuuuuuugo obrabiane ale o tym w swoim czasie.
Na polakierowanie przyczepy wałkiem, włącznie z jedną warstwą podkładu i jedną lakieru na podłodze od spodu zużyłem 2 puszki podkładu i 4 puszki lakieru bazowego (podkładu po wymieszaniu z utwardzaczem jest ok 820ml a lakieru ok 930ml). Całość bardzo ładnie się utwardza (podkład od 7 dni a lakier po 4 nadaje się do obróbki) a po wyschnięciu i odpowiednim dopieszczeniu daje coś w rodzaju struktury akrylowej wanny lub brodzika, bardzo twarde i gładkie.
A teraz trochę dokumentacji....
Na poniższym zdjęciu widać strukturę po wałku.....i tutaj wspomnę trochę o pracochłonności obróbki.
Otóż błąd jaki zrobiłem na początku to rodzaj wałka - użyłem takiego z włosiem na podobiznę wełny barana....jest ok, ładnie kryje ale zostaje dosyć mocna struktura "baranka". Na budę używałem już wałków z gąbki - efekt dużo lepszy ale jest jeden minus.
Na drzwi, klapę i kufer zużyłem jeden wałek a na budę 12!!!!!
Chodzi o to, że piankowe najtańsze wałki nie tolerują rozpuszczalników a na pewno nie chemii z lakieru poliuretanowego OLIVA dlatego po ok 3 metrach kwadratowych odklejała się pianka od korpusu wałka.
Jednak poleca zaopatrzenie się w słuszną ilość tych końcówek (10 cm piankowy wałek ok 5 zł za dwupak ) i wymieniać w razie konieczności.
Tu akurat podkład:
Chciałbym wszystkich, którzy myślą, żę mają super podłogę, szczelną i bez dziur uczulić na to!!!!
Ja też tak myślałem, zacząłem czyścić pod lakier i .....okazało się, że laminat na podłodze ma w kilkudziesięciu miejscach strukturę i wytrzymałość skorupki jajka!!! Pękał pod szmatką.
Po dokładnym obstukaniu śrubokrętem ujawniłem ok 80 dziur i dziurek....
Teraz parę słów o moim patencie (wspominałem na początku wątku, że kilka pomysłów mam...)
Oto miejsce i patent na koło zapasowe.
Pomysł tkwił w głowie, kombinowałem z szufladą, korbą i innymi patentami a rozwiązanie zrodziło się jakby samoistnie.
Otóż ten etap prac (oddzielenie ramy od budy) zbiegł się z montażem istalacji LPG w mojej Cytrynie C4 Picasso (taki duży, rodzinny dupowóz).
Jak pewnie wiecie francuzi mają taki kochany patent z kołem zapasowym pod podłogą bagażnika. Jako, że butla właśnie tam teraz zamieszkała, winda służąca do opuszczania i podnoszenia zapasu została zdemontowana z uwagi na brak zapotrzebowania na nią w tym miejscu.
Bardzo szybko, po dorobieniu jednej belki, znalazła zastosowanie w mojej niewiadówce
TADAM!!!!!!
Ale wróćmy do lakierowania.
Poniżej efekt końcowy kufra i drzwi.
Kufer ma nową listwę w aluminiowym profilu a drzwi nowe zawiasy i zabezpieczenie przez zamykaniem. Reszta domyta, spolerowana, wyczyszczona, nasmarowana.
Jak wspominałem obróbka tego lakieru po wałku jest bardzo pracochłonna.
Całość szlifowałem na mokro papierem 500 i 800 aż do uzyskania całkowicie gładkiej matowej powierzchni.
Następnie pasta polerska G3, polerka i jazda....
Efekt końcowy .....:
Kilka błyskotek...
Resztę zostawiam na jutro...zapraszam
Jestem dla ciebie pełen szacunku Wygląda to rewelacyjnie czekamy na dalszy ciąg fotorelacji
ps. jeszcze tylko załóż Nowe D124
ps. jeszcze tylko załóż Nowe D124
Co do opon- mała niespodzianka... . Ale jak powiem że przyczepą ma tworzyć z Fiatem zgrany duet to chyba wszystko będzie jasne
To już wiem jakie założysz abarth
No, abarth to nie będzie. Klasycznie..... Jeszcze nie widziałem n-ki na takim kole a więc będzie to drugi z moich pionierskich rozwiązań
A ja widziałem te same felgi występowały też do malucha R12 tak ,że spokojnie założyłbyś na wąski rozstaw śrub
Jednak ja wole oryginał
Jednak ja wole oryginał
A więc kolejna porcja fotek:
Poniżej etap podkładowania i lakierowania budy
Po odpowiednim utwardzeniu nadszedł czas na obróbkę lakieru.
Na zdjęciu poniżej widać 3 etapy pracy z powierzchnią. Boczna ściana (ta z barankiem) to efekt po malowaniu wałkiem. Dach jest aktualnie zmatowiony papierem wodnym 500 i 800, natomiast narożnik (to półokrągłe przetłoczenie) wypolerowane odpowiednią pastą i polerką.
Tak wygląda zmatowiony lakier
Efekt końcowy matowienia:
Zaczynamy polerkę
Tak będzie wisiał zapas (pilotażowo sama felga) całkowicie schowany pod kufrem. Mechanizm opuszczania będzie dostępny po otwarciu kufra poprzez mały otwór. Po włożeniu klucza (też pochodzącego z Citroena) można swobodnie opuszczać koło.
Efekt końcowy etapu lakierowania i polerowania wygląda tak:
Na dzień dzisiejszy tyle.
Walczyłem prawie rok (głównie w weekendy) z warstwą zewnętrzną mojej N-ki ale efekt jest dla mnie zadowalający.
Jeśli uznałbym, że stan zakupionej przyczepy jest ok i wymaga tylko "połatania" i posprzątania dzisiaj bym żałował...
Cieszę się że mam nowy lakier, zero dziur w laminacie, że pozdejmowałem wszystkie listwy i teraz na nowo, szczelnie je sobie zamontuje.
Ostatnio może mniej się udzielam na forum a więcej czytam ale to się zmieni.
Bardzo dziękuję koledze Budyniowi za obszerne i rzeczowe opisy problemów. już prawie kupiłem te ekrany pod ogrzewanie podłogowe....
Jeśli macie jakieś uwagi, sugestie, pytania, piszcie....
Wkrótce fotorelacja z kolejnych bojów
Poniżej etap podkładowania i lakierowania budy
Po odpowiednim utwardzeniu nadszedł czas na obróbkę lakieru.
Na zdjęciu poniżej widać 3 etapy pracy z powierzchnią. Boczna ściana (ta z barankiem) to efekt po malowaniu wałkiem. Dach jest aktualnie zmatowiony papierem wodnym 500 i 800, natomiast narożnik (to półokrągłe przetłoczenie) wypolerowane odpowiednią pastą i polerką.
Tak wygląda zmatowiony lakier
Efekt końcowy matowienia:
Zaczynamy polerkę
Tak będzie wisiał zapas (pilotażowo sama felga) całkowicie schowany pod kufrem. Mechanizm opuszczania będzie dostępny po otwarciu kufra poprzez mały otwór. Po włożeniu klucza (też pochodzącego z Citroena) można swobodnie opuszczać koło.
Efekt końcowy etapu lakierowania i polerowania wygląda tak:
Na dzień dzisiejszy tyle.
Walczyłem prawie rok (głównie w weekendy) z warstwą zewnętrzną mojej N-ki ale efekt jest dla mnie zadowalający.
Jeśli uznałbym, że stan zakupionej przyczepy jest ok i wymaga tylko "połatania" i posprzątania dzisiaj bym żałował...
Cieszę się że mam nowy lakier, zero dziur w laminacie, że pozdejmowałem wszystkie listwy i teraz na nowo, szczelnie je sobie zamontuje.
Ostatnio może mniej się udzielam na forum a więcej czytam ale to się zmieni.
Bardzo dziękuję koledze Budyniowi za obszerne i rzeczowe opisy problemów. już prawie kupiłem te ekrany pod ogrzewanie podłogowe....
Jeśli macie jakieś uwagi, sugestie, pytania, piszcie....
Wkrótce fotorelacja z kolejnych bojów
Co tu dużo mówić, zdolny chłopak z ciebie Bardzo ładnie to wszystko Ci wyszło, chętnie zobaczył bym twój zestaw gdzieś na zlocie. Tym bardziej ,że mamy taki sam Daj znać jak będziesz się wybierał. Ja jestem z Katowic to nie ma daleko:)
Ja na co dzień mieszkam i pracuję w Gliwicach ale bazę remontową mam w Rozalinie (100 km na północ, kierunek Częstochowa,Wieluń).
Jak już na dobre wiosna zawita to co roku zabieram sobie Fiata do Gliwic na tydzień, dwa tak dla frajdy, z przyczepką będzie trochę trudniej.
Ale może w okolicy końca maja, czerwca uda mi się skończyć projekt więc chętnie bym się na jakiś weekend wybrał.
Jak będziesz coś wiedział to daj znać.
Zawsze możemy się Fiatami spotkać i zrobić mini paradę do ślunsku.....
Jak już na dobre wiosna zawita to co roku zabieram sobie Fiata do Gliwic na tydzień, dwa tak dla frajdy, z przyczepką będzie trochę trudniej.
Ale może w okolicy końca maja, czerwca uda mi się skończyć projekt więc chętnie bym się na jakiś weekend wybrał.
Jak będziesz coś wiedział to daj znać.
Zawsze możemy się Fiatami spotkać i zrobić mini paradę do ślunsku.....
Będę pamiętał Ja szykuje już pomału do sezonu swoją piękność Myślałem o takim spotkaniu w Katowicach na 3 stawach jest pole kempingowe, znam parę chłopaków co mają takie zestawy jak my i są z okolicy , tak myślę można by zrobić kiedyś jakiś mini zlot na 2 dni
Może nawet nasz kolega smutny126p z FPM by podjechał swoją nową n250
Swoją drogą ja nie wytrzymał bym bez Fiata ani niewiadówki więcej niż parę dni, a co dopiero pomyśleć żebym raz na rok przez tylko 2 tygodnie hehe
powiedz w Gliwicach mieszkasz gdzieś bliżej Mikołowa?
Może nawet nasz kolega smutny126p z FPM by podjechał swoją nową n250
Swoją drogą ja nie wytrzymał bym bez Fiata ani niewiadówki więcej niż parę dni, a co dopiero pomyśleć żebym raz na rok przez tylko 2 tygodnie hehe
powiedz w Gliwicach mieszkasz gdzieś bliżej Mikołowa?
Re: Wątek remontowy Murano Fiat 125p + Niewiadów N126E
Sośnica czyli wylotówka z Gliwic na Mikołów Tychy ale zostawmy te gadki na PV.
Jak coś to pisz.
Jak coś to pisz.