Za drugim razem jest łatwiej, czyli remont nr. 2

czyli nasza walka z przyczepą...
Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Re: Za drugim razem jest łatwiej, czyli remont nr. 2

Postautor: mannt » sobota, 20 mar 2021, 20:29

Blat stołu gotowy! Przyznaje, że stelaż można było pozbawić przynajmniej 2/3 listewek. Po przyklejeniu wierzchniej okładziny zrobił się niesamowicie stabilny. Grubość blatu to 25mm, waga trochę większa niż małego oryginalnego blatu ale niestety nie mam wagi, żeby sprawdzić dokładnie.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wziąłem się jeszcze dziś za gięcie sklejki na aneks kuchenny. Chciałbym zrobić go z jednego kawałka sklejki, tak żeby wyglądał jak monolit. Co z tego wyjdzie to nie wiem, ale mam nadzieje, że nie pokona mnie ten projekt. ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » sobota, 20 mar 2021, 22:02

Fajnie ci to wychodzi, aż miło się patrzy no i sprzęt też niczego sobie :)

Awatar użytkownika
Passio

Postautor: Passio » sobota, 20 mar 2021, 22:27

Miałem napisać na temat stołu ,że za dużo tych listew .Ale już tyle roboty włożyłeś że moja uwaga była by zbędna. Ja dorabiałem stół i taką koncówke pod oknem do zapiekanki

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mannt » niedziela, 21 mar 2021, 00:19

Jak dorabiałeś stół? Masz jakieś zdjęcia z prac?
Dziś bardzo fajnie się praca w rękach paliła, czasami mimo chęci to zwyczajnie nic nie wychodzi a dziś co bym nie zrobił to było ok i bez poprawek. Też tak macie koledzy, że jak jest dobry dzień na pracę to można cuda robić a jak nie idzie to nie idzie nic...?

Samoogon

Postautor: Samoogon » niedziela, 21 mar 2021, 01:25

Wszystko to wygląda tak, jakbyś nic innego w życiu nie robił...
Już to pisałem, napiszę jeszcze raz, przyjemnością jest oglądać zdjęcia z postępu prac. Zazdroszczę, drewno to świetny materiał, w Twoich rękach zaczyna żyć, jakże przyjemnie się na to patrzy, jak inne jest forum w porównaniu do tego chłamu z facebooka.
Tak btw, kilka dni temu wypisalem się z grupy Niewiadów, najpopularniejszej na fb, no nie zdzierżylem już tego syfu, jestem już starym człowiekiem :)

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mannt » niedziela, 21 mar 2021, 08:38

Po takich pochwałach to rumieńce na twarzy się malują. Kiedyś tam robiłem jakieś mebelki z płyty meblowej. Polegało to na zaprojektowaniu i wklepaniu w komputer, maszyna wycięła i ja tylko skręcałem to wszystko do kupy. W trakcie remontu mieszkania jak już budżet był mocno nadszarpnięty to zrobienie kuchni czy szaf wnękowych było olbrzymią oszczędnością. Jednak prawdę mówiąc to co teraz robię to poza zwykłą oszczędnością sprawia mi jeszcze przyjemność. Do tej pory nigdy nie pracowałem z drewnem w taki sposób (prawie jak stolarz) i wszystko co robię, robię pierwszy raz tylko na podstawie innych remontów oraz materiow z internetu a na pewno nie z doświadczenia bo poprostu nie mam go w tej dziedzinie. Ja z zamiłowania jestem kierowcą, który uważa, że jak się ma chęci i dwie ręce to można zrobić dużo. A co do fb... od dłuższego czasu tylko scrolluje dalej posty bo nie ma w nich nic ciekawego.

Awatar użytkownika
Passio

Postautor: Passio » niedziela, 21 mar 2021, 10:36

mannt pisze:Jak dorabiałeś stół? Masz jakieś zdjęcia z prac?
Dziś bardzo fajnie się praca w rękach paliła, czasami mimo chęci to zwyczajnie nic nie wychodzi a dziś co bym nie zrobił to było ok i bez poprawek. Też tak macie koledzy, że jak jest dobry dzień na pracę to można cuda robić a jak nie idzie to nie idzie nic...?

Zdjęć z klejenia stelaża nie robiłem, stelaż jest drewniany, taki jak kształt stołu. Rama zaczopowana wyfrezowana z obu stron na grubość sklejki + na środku listwa na całej długości, wzmocnienie żeby było do czego przykręcić podporę nogi. Tak to wygląda:

IMG_20210321_094921.jpg

IMG_20210321_095034.jpg

IMG_20210321_095140.jpg

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mannt » niedziela, 21 mar 2021, 11:23

Ciekawe rozwiązanie z odwrotnym ułożeniem stołu w pozycji do spania. Dzięki temu masz równą powierzchnię spania. Fajna sprawa.

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mannt » wtorek, 23 mar 2021, 23:26

Powoli powstaje szafka kuchenna. Otwory powycinane oraz zrobiona półka na lodówkę. Pozornie szybki temat miał być z tym aneksem kuchennym, ale dużo dodatkowej zabawy przez pomysł z zaokrąglonymi rogami. Nie poddaje się, tylko idę małymi krokami do przodu.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
grzesiex
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: grzesiex » wtorek, 23 mar 2021, 23:42

O Człowieku!!! Wchodzisz na wysoki level! Gratuluję pomysłu i zdolności.
Grześ.

Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Murano » środa, 24 mar 2021, 04:27

To będzie sztos!

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mannt » środa, 24 mar 2021, 06:46

grzesiex pisze:O Człowieku!!! Wchodzisz na wysoki level! Gratuluję pomysłu i zdolności.
Dziękuję
Murano pisze:To będzie sztos!
Oby, przy takim nakładzie pracy...
Marcinie, mam prośbę o podzielenie się opinią na temat folii grzewczej. Warto to zamontować na podłogę? Poszedłem Twoim tropem i kupiłem folie, ale teraz zastanawiam się czy nie powinienem wziąć dla bezpieczeństwa takiej na 12v? Masz jakieś uwagi/rady odnośnie swojej folii? Chce ją przykryć panelami winylowymi grubości 2mm ale z tyłu głowy jest myśl, że jednak może się coś uszkodzić i doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji.

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: RAFALSKI » środa, 24 mar 2021, 14:11

Jestem pod dużym wrażeniem, zaokrąglenia miażdżą system :shock: Czuję, że wyjdą bardzo ładne mebelki.

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mannt » środa, 24 mar 2021, 14:31

Jedyne czego boję się w tych pracach stolarskich to lakierowania. Lakiernik ze mnie żaden i męczy mnie fakt, że moje lakierowanie zamiast podkreślić atuty i uwieńczyć pracę, może zepsuć efekt. Mam zwykły chiński pistolet, taki z kompletu w gratisie (nigdy nieużywany) oraz kompresor 50l dwutłokowy i boję się, że tym sprzętem i moimi umiejętnościami zwyczajnie spie...ole tę robotę. Z drugiej zaś strony trochę ambicja i budżet nie pozwala oddać mi pracy na profesjonalne lakierowanie. Jeśli macie drodzy koledzy rady jak ugryźć ten temat to będę wdzięczny za pomoc.

dzin1975

Postautor: dzin1975 » środa, 24 mar 2021, 17:53

Ja na Twoim miejscu podjąłbym wyzwanie. Masz trochę odpadu, parę kropel lakieru i próbuj. Wierzę i trzymam kciuki, że się uda. Po tym co pokazałeś z meblami, nie ma rzeczy niemożliwych dla Ciebie ;)
Ps. Duża cola za wazelinkę :mrgreen:

Wróć do „Remonty”