Remont - ENKA ala IGŁA
Re: Remont - ENKA ala IGŁA
Chcę wymienić kabel 7 -mio żyłowy na 13 żyłowy z uwagi na stały plus do zasilania lodówki podczas jazdy. Czy na żyły -oprócz świateł- trzeba dawać bezpieczniki i ewentualnie jakiej mocy? Może ma ktoś u siebie taką instalację i sprawdzi jak to wygląda.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
-
Prawdopodobnie średnica przewodu w 13 żyłowym kablu będzie za cienka, aby zasilać grzałkę w lodówce absorpcyjnej, zresztą za cienka do jakiejkolwiek lodówki. Raczej musisz pociągnąć zasilanie lodówki dodatkowym grubym przewodem.
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Grzałka w lodówce ma bardzo duży pobór. Jak chcesz skutecznie zasilać lodówkę w trakcie jazdy to pociągnij 4mm2 nie tylko od wtyki do lodówki, ale również od akumulatora do gniazda.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread

Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika że przewód 4 mm pociągnięty od akumulatora do gniazda z zabezpieczeniem 10 a w zupełności wystarcza do zasilenia lodówki
kooba pisze:Grzałka w lodówce ma bardzo duży pobór...
To nie znowu taki kosmos. Instrukcja podaje 75W a zmierzyłem i wyszło mi 82W.To jest tyle co półtorej żarówki H4 w samochodzie.Prąd rzędu 7A czyli kabel 2.5mm2 spokojnie wytrzyma,bo przyjmuje się ok.10A na 1mm2.W samochodzie mam właśnie gniazdo 13pin ,sprawdziłem na schemacie elektrycznym i właśnie stały plus idzie bezpośrednio do aku auta pomijając moduł haka(instalacja na CANie) Przewód to 2.5mm2 i taki chcę zastosować w przyczepie.Zresztą są specjalne kable do przyczep (karawaningu) 13-sto żyłowe numerowane i kilka żył ma większą średnicę właśnie do zasilania urządzeń w przyczepie.Zresztą aby uspokoić sumienie zrobię test na sucho- podłącze lodówkę na takim przewodzie ok 4metrowym i zobaczę czy choć trochę się grzeje.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Jak będziesz testował to sprawdź jeszcze spadek napięcia.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread

kooba pisze:Jak będziesz testował to sprawdź jeszcze spadek napięcia.
Tak zrobię a wyniki opiszę na forum.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Czekam na wyniki. Też myślę o czymś takim, bo w 2017 planujemy Chorwację więc lodówka w czasie transferu by się przydała. Kijanka ma w bagażniku jakieś gniazdo 12V i tak myślę, żeby zrobić kabelek do podłączania lodówki. Najpierw jednak muszę znaleźć gdzie kończy się instalacja od grzałki 12V w budzie. Kiedyś coś musiało być, bo jest przełącznik.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Panowie to ja wam zdradzę zajefajny i sprawdzony patent na lodówkę. Przed wyjazdem w dłuższą trasę bierzesz dwie lub trzy butelki półtoralitrowe troszkę upuszczasz z nich wody i wsadzasz w domu do zamrażalki. No i potem pakujesz je do lodówki w przyczepie razem z całym jedzeniowym majdanem. Patent sprawdza sie w 100% mało tego dojechaliśmy na Chorwacje w rekordowym czasie 36godz !!!a w butlach jeszcze było sporo lodu . Woda oczywiście pieknie zmrożona też się przydaje do picia 

To dobry patent jak się wyjeżdża z domu ale nie jak człowiek się przemieszcza co kilka dni.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
- Fiacior75
- Fanklubowicz
A no tak
Zapomniałem dodać ten mały szczegół 

- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Sprzedam wam jeszcze prostszy patent. Przełączasz lodówkę na gaz, robisz pstryk pstryk, sprawdzasz czy odpaliła, zamykasz przyczepę i w drogę. Robię tak już od dawna i nigdy nie zgasła w trakcie jazdy, a nawet gdyby tak się stało to po kilku sekundach termopara zamknie gaz.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread

- Fiacior75
- Fanklubowicz
Tak tylko zdaje sie Kooba że to jest zabronione,poza tym masz ciągle odkręconą butle i w razie kolizji to dopiero mogą sie zacząć problemy.
Raczej bałbym się jechać z odkręconym gazem,poza tym ja mam lodówkę turystyczną a nie zabudowaną.Wpadł mi teraz pomysł aby na czas podróży wozić ją w bagażniku(a tam już do gniazdka blisko) ale może znów być problem z chłodzeniem bo bagażnik jest zapakowany na full.Zdaje się że na razie będzie opcja z bagażnikiem a w przyszłości i tak zmienię kabel w przyczepie na 13-sto żyłowy.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Fiacior75 pisze:Tak tylko zdaje sie Kooba że to jest zabronione
Czym? Gdzie? Jak?
Fiacior75 pisze:poza tym masz ciągle odkręconą butle i w razie kolizji to dopiero mogą sie zacząć problemy.
W aucie też mam cały czas odkręconą butle i nie robi się z tego powodu aj waj. W razie jakiejkolwiek nieszczelności gaz pod ciśnieniem się bardzo szybko ulatnia i butla jest pusta.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE