A więc z racji tego, że jestem totalnym laikiem mam sto tysięcy pytań

Nie znalazłem odpowiedzi na forum, a więc może ktoś mnie oświeci: Jaką gramaturę maty szklanej wybrać? Rozstrzał jest niezły, bo od 150 do 450...

zoja pisze:(...) laminat w skorupie to łącznie 900g szkła/m kwadratowy
KEKS pisze:Zamierzam laminować dziury powstałe w skorupie, dziur po śrubach i otworach. Czyli 150 to mało. Ale 300 powinno wystarczyć, skoro później idzie szpachla z włóknem szklanym, co?
Dzięki za info!
Sprawdzał ktoś kiedyś jak się łączy szpachla ze szkłem z laminatem z przyczepy? Można trwałość tego połączenia przyrównać do naprawy uszkodzonej monolitycznej wylewki betonowej w której wyrwa została zalana podobnej klasy betonem.
panpikuś pisze:zoja pisze:(...) laminat w skorupie to łącznie 900g szkła/m kwadratowy
Jest to czymś potwierdzone? Wiedzą produkcyjną? Badaniami niszczącymi? Dokumentacją produkcyjną?
Jeśli suma zbrojeń to 900 g/m2 - to wedle wytycznych na tamte lata - stosunek zbrojenia do żywicy (przy laminowaniu ręcznym) winien wynosić 1:1,7
zatem na 900 gram zbrojenia przypada ok 1500 g żywicy co daję masę 1m2 laminatu wynoszącą ok 2,4 kg/m2 plus masa żelkotu (wykonywanego często z bieli tytanowej) ok 800 g/m2
więc masa jednego metra kwadratowego przyczepki powinna wynosić około 3,2 kg. Czy tyle wynosi? To pytanie do tych co przyczepki swoje ważyli.
Przy remoncie sprawdzę przy okazji jakie gramatury były wykorzystywane do produkcji przyczepki (mojej).
.
KEKS pisze:Sprawdzał ktoś kiedyś jak się łączy szpachla ze szkłem z laminatem z przyczepy? Można trwałość tego połączenia przyrównać do naprawy uszkodzonej monolitycznej wylewki betonowej w której wyrwa została zalana podobnej klasy betonem.
Czyli jak?
KEKS pisze:...
Plan jest taki, aby dokończyć szpachlowanie i szlifowanie budy, zabezpieczyć spód przyczepy, założyć okna, pomalować na nowo przyczepę i założyć listwy.
1. Czy mamy dobrą kolejność?...
2. Czy otwory w podłodze, które powiedzmy są fabryczne i mają odprowadzić ewentualną wodę jakoś zabezpieczaliście siatką lub czymś innym, tak aby nie wchodziły tam szkodniki, myszy itp?...
3. Czym zabezpieczacie spód przyczepy?...
Następnie w planach jest założenie przyczepy, położenie instalacji elektrycznej i wsadzenie przyczepy na ramę.
4. Czy dalej mamy dobrą kolejność prac?...
tomcat pisze:KEKS pisze:...
Plan jest taki, aby dokończyć szpachlowanie i szlifowanie budy, zabezpieczyć spód przyczepy, założyć okna, pomalować na nowo przyczepę i założyć listwy.
1. Czy mamy dobrą kolejność?...
Montaż okien przed malowaniem to nie jest dobry pomysł...
Tą czynność wykonujemy raczej po ogarnięciu skorupy.KEKS pisze:...
2. Czy otwory w podłodze, które powiedzmy są fabryczne i mają odprowadzić ewentualną wodę jakoś zabezpieczaliście siatką lub czymś innym, tak aby nie wchodziły tam szkodniki, myszy itp?...
...
Fabryczne otwory do odprowadzania wody raczej nie powinny być aż tak duże żeby mieściły się tam myszy![]()
W najgorszym przypadku może jakiś mały owad.KEKS pisze:...
3. Czym zabezpieczacie spód przyczepy?...
Chyba najprościej będzie pomalować chlorokauczukiem jeśli oczywiście tego wymaga.KEKS pisze:...
Następnie w planach jest założenie przyczepy, położenie instalacji elektrycznej i wsadzenie przyczepy na ramę.
4. Czy dalej mamy dobrą kolejność prac?...
Myślę, że składanie przyczepy powinno się zacząć od posadzenia skorupy na ramie, a później wszelkie instalacje, podłoga, meble, itp...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości