Poradnik mały dla dużych

Tylko sprawdzone porady, które warto zaprezentować Fanklubowiczom
Awatar użytkownika
dworek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Poradnik mały dla dużych

Postautor: dworek » niedziela, 10 wrz 2017, 09:58

Ja robiłem podobnie ale nie ustrzegłem się błędu, nową uszczelkę dopasowałem na szybę bez zakładki :(

Wciągałem ją również na sznurek ale zahaczał się o nierówności krawędzi i trzeba było wspomagać tempym śrubokrętem.

Łączenie również uszczelniłem sikafleksem ale mam wrażenie, že brak zakładki jest przyczyną przecieku (nie mam pewności ale jeden raz chyba coś się pojawiło...), jeśli się potwierdzi to czeka mnie poprawka :cry:

Tyle ode mnie Mistrzu :D

P.S.

Ławkę na cmentarzu zrobiłem z modrzewia, wyglàda świetnie, myślę że trochę postoi ;)
To napisałem ja, dworek 8-)

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » niedziela, 10 wrz 2017, 10:39

dworek pisze:Ja robiłem podobnie ale nie ustrzegłem się błędu, nową uszczelkę dopasowałem na szybę bez zakładki :(

Wciągałem ją również na sznurek ale zahaczał się o nierówności krawędzi i trzeba było wspomagać tempym śrubokrętem.

Łączenie również uszczelniłem sikafleksem ale mam wrażenie, že brak zakładki jest przyczyną przecieku (nie mam pewności ale jeden raz chyba coś się pojawiło...), jeśli się potwierdzi to czeka mnie poprawka :cry:

Tyle ode mnie Mistrzu :D

P.S.

Ławkę na cmentarzu zrobiłem z modrzewia, wyglàda świetnie, myślę że trochę postoi ;)

Ukłony dla kolegi, zgadzam się ze wszystkim i tym mistrzu również ( nie dziwota bo wiem, że nim jestem ale dziękuję )
Teraz powiem Ci tak, zakładka na uszczelce pomaga, jak zrobisz dużą zakładkę, to pomarszczy Ci się na rogach ta uszczelka. Druga sprawa to przyklej uszczelkę do laminatu na całym zewnętrznym obwodzie. Uszczelka po pewnym czasie się skurczy ( klej ma temu zapobiec ) łączenie na dole uszczelki na styk również możesz skleić klejem do gumy ( jak skleisz uszczelkę to poczekaj aż zwiąże klej) Ja na miejscu styku uszczelki dałem sikalastomer ( wieczna guma)
Uszczelek nie wymieniaj, daj na łączenie sikalastomer i powinno się uspokoić.
Przyznasz mi rację, że fabryka powinna sklejać już "fabrycznie" te uszczelki jak to miało miejsce w polskich fiatach.
Niestety mozna to robić pod wymiar jednak tylko wtedy, jak każda budka będzie miała wycięty taki sam otwór ( powtarzalność serii )
Tu raczej o tym mowy byc nie może, bo każdy otwór w budce jest robiony metodą ( z łokcia ) jak się wytnie, tak bedzie ;)
Zauważ, że pierwsze maluchy 126p miały uszczelkę i klin a sam klin był spinany jeszcze na koniec taką spinką metalową ( zamek klina ) :)
Jezeli chodzi o ławkę.
Modrzew jest najlepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o ławkę ( kościoły modrzewiowe stoją po dzisiejsze czasy a przecież nie było kiedyś "drewnochronów" )

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » niedziela, 10 wrz 2017, 11:40

Powtarzalność serii... Niewiadów miał słaby marketing. Mogli się reklamować że to ręczna robota.
Paweł i Kinga. N250

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » niedziela, 10 wrz 2017, 14:31

Dzisiaj pozostało wietrzenie budki. Mały deszcz i mała plama pod lampą białą, przednią ;)
Załozyłem nowe lampy ( oryginalne czyli standardowe ) Kiepski pomysł pomimo przystępnej ceny 6 zł za sztukę.
Jutro wymienię sklejkę od środka ( ta zalaminowana, służąca do zamocowania wkrętów lampy ) Następnie pokażę na foto jak to uszczelnić, by ie parowały nam te lampy a tym samym nie przenikała woda do środka lampy i co najważniejsze budki )
Miałem zamiar zamontować tam diodowe lampy ale wymień potem w takiej lampie spalone diody na drodze ;)
Jak kupować oświetlenie to tylko Hella
https://www.agropomoc.pl/Prod-44273-Hel ... cyjna.html
Nie ma co iść na skróty. Ja pozostanę jeszcze na swoich i mam nadzieję, że je uszczelnię i przed zimą im się poprzyglądam.
Potem ewentualnie kosz i zakup konkretnych lamp.
Pamiętać trzeba, że jak parują lampy od środka, to prawdopodobieństwo przecieku gwarantowane a jeżeli już nie przecieku, to oprawa żarówki do roku zardzewieje i mamy po lampach. Lampy nie mogą być zaparowane od środka !
Sklejki do wklejenia i zalaminowania juz przygotowane.
20170910_144838.jpg

Zostawisz stare lampy źle, kupisz nowe, to jeszcze do nich dokup "silikon" bo producent w XXI wieku nie potrafi zrobić obrysówki i trzaska produkcję z lat 50 tych ubiegłego wieku ;) Jedyne co w tych lampach zmodernizował, to wkręty ;)
Jedno uszczelnisz, drugie cieknie i tak gonisz z tubą uszczelniacza i lepisz wszystkie "kąty"
Tak dla informacji, to sklejka, która leży na stole kosztuje 130 zł za metr kwadrat ;)

Awatar użytkownika
TassMan

Postautor: TassMan » poniedziałek, 11 wrz 2017, 00:33

GrzegorzBruta pisze:Nikomu tu na forum ani w życiu, nie zarzuciłem, że odstawia lipe, czy tandetę
Proszę mi tu niczego nie wmawiać
Nikomu pod postem nie napisałem brzydko, lub nie podoba mi się taka robota
Napisałem tylko, że ja robię to najlepiej

GrzegorzBruta pisze:Nie ma lipy Tandeciarstwa nie popieram, nie lubię i nie chce oglądać.
Ja mam o czym mówić i się czym pochwalić Pokazuję jak robię i czekam na na te lepiej cały czas

Nad wypowiedziami kolegi unosi się subtelny smrodek insynuacji. Niby to tylko szlachetna reklama swojej doskonałości ale zalatująca obśmiewaniem kolegów z forum. Jeśli nie potraficie zrobić lepiej ode mnie - pozostaniecie miernotami. A wiadomo, że lepiej nie zrobi nikt. Jestem najlepszy.

Dedykuję koledze pewną fraszkę Antoniego Marianowicza:

Mówiono o zarozumialcu
Nadętym wiecznie i pyskatym:
"Ma całą wiedzę w jednym palcu

- I nigdzie poza tym..."

Opamiętania życzę...
GrzegorzBruta pisze:Czytałeś wszystkie posty? moje posty ? Mam w domu stolarnię i jak myslisz jak się reklamuje towar, czy firmę ?
Właśnie tak jak piszę Mam napisać jestem najgorszy, jestem tandeciarzem, łowię najmniejsze karpie w okolicy ?
Zapamiętaj, mój produkt jest najlepszy i to ja robię najlepiej !

Co kolega ciągle wyjeżdża z tą reklamą? Tu forum FN a nie jakieś biuro reklamy zakładów stolarskich.

Opamiętania życzę nieustająco...
Holownik: Volvo XC90
Na haku: n126n 1987r

Awatar użytkownika
andslu58

Postautor: andslu58 » poniedziałek, 11 wrz 2017, 07:38

Popieram kolegę TassMan To pachnie niefajnie - narcyzmem do sześcianu... i jakby przerostem ego :evil:

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » poniedziałek, 11 wrz 2017, 13:09

andslu58 pisze:Popieram kolegę TassMan To pachnie niefajnie - narcyzmem do sześcianu... i jakby przerostem ego :evil:

Owszem, napisałem, że skromność to obce mi pojęcie i tego się trzymajmy;)
Dlatego podtrzymuję swe zdanie, każdy człowiek dąży do doskonałości i ja również.
Dzięki reklamie masz wybór, nie popieram tandeciarstwa, papraniny i lenistwa. Pijaków, narkomanów itp
Nierobów, obiboków i tym podobnych.
Nie płacę za fuszerkę i nie będę płacił.
Jak coś robię, to tylko bardzo dobrze. Nie ma u mnie miejsca na "lipę"
Jednak nikomu nie zarzucam tandety, tu na forum i nie mam zamiaru tego robić. Nie piszę nikomu pod postami, brzydko, tanio, żle ;)
Druga sprawa, nie chcesz to nie czytaj i omijaj teksty z tym, że jestem najlepszy, najmądrzejszy i w ogóle naj ;)
Nikt nie zmusza Cię, do czytania moich postów. Możesz ale nie musisz.
Ja niczego nie muszę, jestem emerytem, wstaję o której chcę, kładę się spać o której chcę.
Jadę na ryby, kiedy mi się zachce i wracam z ryb jak mi się znudzi ;)
Remontuję przyczepę, komara, pracuję sobie dla zabicia czasu na warsztacie ale wszystko co robię, to robię bardzo dobrze ;)
Masz jeszcze coś do powiedzenia ? Ja mam wywalone na wszystko i tyle.
Nie interesuje mnie co mają inni do powiedzenia, nie muszę nikogo słuchać, oglądać itp
Nie mam problemów ale widać, Ty masz ;)
Trudno się mówi. Uderz w stół a nożyce się odezwą ;)

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » poniedziałek, 11 wrz 2017, 14:05

TassMan pisze:
GrzegorzBruta pisze:Nikomu tu na forum ani w życiu, nie zarzuciłem, że odstawia lipe, czy tandetę
Proszę mi tu niczego nie wmawiać
Nikomu pod postem nie napisałem brzydko, lub nie podoba mi się taka robota
Napisałem tylko, że ja robię to najlepiej

GrzegorzBruta pisze:Nie ma lipy Tandeciarstwa nie popieram, nie lubię i nie chce oglądać.
Ja mam o czym mówić i się czym pochwalić Pokazuję jak robię i czekam na na te lepiej cały czas

Nad wypowiedziami kolegi unosi się subtelny smrodek insynuacji. Niby to tylko szlachetna reklama swojej doskonałości ale zalatująca obśmiewaniem kolegów z forum. Jeśli nie potraficie zrobić lepiej ode mnie - pozostaniecie miernotami. A wiadomo, że lepiej nie zrobi nikt. Jestem najlepszy.

Dedykuję koledze pewną fraszkę Antoniego Marianowicza:

Mówiono o zarozumialcu
Nadętym wiecznie i pyskatym:
"Ma całą wiedzę w jednym palcu

- I nigdzie poza tym..."

Opamiętania życzę...
GrzegorzBruta pisze:Czytałeś wszystkie posty? moje posty ? Mam w domu stolarnię i jak myslisz jak się reklamuje towar, czy firmę ?
Właśnie tak jak piszę Mam napisać jestem najgorszy, jestem tandeciarzem, łowię najmniejsze karpie w okolicy ?
Zapamiętaj, mój produkt jest najlepszy i to ja robię najlepiej !

Co kolega ciągle wyjeżdża z tą reklamą? Tu forum FN a nie jakieś biuro reklamy zakładów stolarskich.

Opamiętania życzę nieustająco...

Weź człowieku daj se spokój z tym "obśmiewaniem kolegów"
Wyciągasz coś z rękawa i starasz się komuś wmówić, że się z kogoś śmieje. Jak uwielbiasz tandetę, płacisz za fuszerkę, delektujesz się partactwem, to Twoja sprawa, nie moja. Ja mam swoje, własne zdanie na te rzeczy i tyle w temacie. Jednym słowem mam wywalone na wszystko ;)
Jak skręca Cię w środku, że jest ktoś, kto robi coś lepiej, to Ty masz problem a nie ja ;) Ja mam wszystko poukładane, jak kredki w piórniku ;)
Jak Midas, wszystko co dotknę zamienia się w złoto ;)
Najlepiej, to wmówić sobie, że nie potrafię, jestem nieukiem, nie dam rady, nie wygram, nie podołam. Wiesz co się wtedy stanie ?
Stanie się tak jak sam siebie zaszufladkujesz, będziesz nieukiem, zawsze przegrasz, nic Ci w życiu nie wyjdzie ;)
Wszystko co robię, to podchodzę do tego tak, jakbym miał pobić rekord świata ;)
Jak mi się coś podoba, to popatrzę, pochwalę i spoko. Jak mi się coś nie podoba, to nic nie mówię i odchodzę ;)
Nie okłamuję w te sposób kogoś a już na pewno siebie. Kogoś można oszukać ale siebie nigdy nie oszukasz ;)
Nie uszczęśliwię w jednym momencie wszystkich ale w jednym momencie można wszystkich wk....ić ;)
Dlatego olewam, opinie innych, czy się komuś podoba, czy nie, to ja wiem sam, co robię i jak robię.
Ja jestem najlepszy ;) Popatrz na zdjęcia i sam sobie odpowiesz ;)
Zobaczysz potem całą przyczepę. Ty sam napiszesz posta i ściągniesz na forum nowych ludzi ze 100 tysięcznymi odsłonami.
Gdyby nie odsłony, to nie ma tej strony już dawno ! Dzięki reklamie tu jesteś ! Zapamiętaj to sobie i niech inni też to zapamiętają !
Chyba, że utrzymasz tą stronę z własnych środków i będziesz dopłacał ;) Jak znikną reklamy, to nie będziesz bezpłatnie surfował po internecie, bo nikt nie będzie dokładał do interesu. Mówisz o reklamie warsztatu stolarskiego ? Nic nikomu nie robię i nie będę robił. Warsztat mam dla siebie i dla zabicia czasu. Mam z czego żyć ;) Zapamiętaj, ponad 23 tysiące odsłon postów, przyczynia się dla istnienia tej strony i sprawia, że ktoś wpada i czyta.
Oglądać też jest co, prawda ? Powstydziłbyś się moich prac ?
Dopowiem jeszcze, że tak już mnie przyzwyczajano. Jak byłem na praktykach, chodząc jeszcze do szkoły musiałem swojemu przełożonemu mówić mistrzu ;) Tak się to mi spodobało, że po kilku latach ja też byłem mistrzem hehehehe
Kto uczęszczał do szkoły w latach PRL to wie o czym mówię ;)
Dzisiaj komu, by to przeszło przez gardło mówić komuś mistrzu ;)

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » poniedziałek, 11 wrz 2017, 15:16

Mistrzu nasz, szkoda Twojego czasu na komętowanie. To co robisz robisz dobrze, wielu z nas coś u Ciebie coś podpatrzyło. Wątek jest założony przez Ciebie i szkoda się tłumaczyć. W końcu nie każdy lubi swojego nauczyciela, i nie każdy musi czytać akurat ten wątek.
Paweł i Kinga. N250

Awatar użytkownika
andslu58

Postautor: andslu58 » poniedziałek, 11 wrz 2017, 15:33

Mistrzu! Troszkę pokory! Można radzić i trzeba ( jak się ma na to ochotę) - ale po co ta bufonada i zrozumialstwo? Jak ktoś chce skorzysta lub nie. Pokazujesz co robisz i jak robisz i super, ale daruj sobie tego "samochwałę" bo to troszkę jakby infantylne jak na dorosłego chłopa... Tu nic do rzeczy nie ma kwestia uczuć ( czytaj: lubić nie lubić kogoś) kolego Romlas

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » poniedziałek, 11 wrz 2017, 15:55

Romlas pisze:Mistrzu nasz, szkoda Twojego czasu na komętowanie. To co robisz robisz dobrze, wielu z nas coś u Ciebie coś podpatrzyło. Wątek jest założony przez Ciebie i szkoda się tłumaczyć. W końcu nie każdy lubi swojego nauczyciela, i nie każdy musi czytać akurat ten wątek.

Paweł nie martw się, muszą się przyzwyczaić ;) Może, to nowi ludzie na forum hehehe
Muszą się przyzwyczaić albo inaczej pękną ze złości ;)
Jednak Ci powiem, dobrze, że komentują ale nie to należy komentować i wmawiać mi, że nie jestem mistrzem !
Bo każdy juz wie, że jestem :lol:
Pawełku a teraz idziemy do przyczepy wklejać sklejki pod światła przednie. Oczywiście wkleimy te sklejki najlepiej i każdy będzie mógł zobaczyć kawał pięknej, dobrze wykonanej roboty. Zresztą zdjęcia oddadzą wszystko i nie ma dwóch zdań, że można to zrobić lepiej niż ja ;)
Zaczynamy od wycinania starej sklejki z budki od środka, można użyć do tego piłki ręcznej i szlifierki kątowej.
Miejsce po odciętej sklejce szlifujemy, odtłuszczamy i przyklejamy nową formatkę w miejsce starej. Dla pojazdów holujących przyczepę trzeba mieć na uwadze fakt, że można te oświetlenie przenieść wyżej, by nie raziły nas lampy w lusterkach samochodu.
Ja nie zmieniam, bus to bus. Mnie nie razi nic po oczach, dlatego zostawiam to w starym miejscu.
Kleju jakiego użyję to all fix i po nacięciu sklejki od spodu, smaruję klejem dwie powierzchnie ( na laminacie i na sklejce ) klej musi mieć grubość od 2 do 3 mm w miejscu styku, inaczej nie złapie jak należy. Teraz od zewnątrz w otwory budki wkręcamy lampy ( wczesniej uszczelniąjąc je sikalastomer )
Tym samym mamy z głowy jakieś dodatkowe ściski i trzymacze ;) Następnie rozrabiamy żywicę z utwardzaczem i możemy przystąpić do laminowania, używając do tego kawałków maty szklanej. Laminowanie i smarowanie żywicą pozostawimy do momentu związania kleju all fix ( chemia musi odparować ) a klej związać. Najlepiej jak laminowanie zrobimy następnego dnia. Dziękuję za uwagę, jeżeli chodzi o sposób wklejania sklejki pod przednie lampy.
Jakieś pytania ? Może już odpowiem, sklejki nie malujemy niczym, żywica zrobi swoje ;) Grubość użytej sklejki to od 10 do 20 mm jest wskazana
Zdjęcia wrzucę wieczorkiem z małym opisem.

Awatar użytkownika
dworek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: dworek » poniedziałek, 11 wrz 2017, 15:56

andslu58 pisze:Mistrzu! Troszkę pokory! Można radzić i trzeba ( jak się ma na to ochotę) - ale po co ta bufonada i zrozumialstwo? Jak ktoś chce skorzysta lub nie. Pokazujesz co robisz i jak robisz i super, ale daruj sobie tego "samochwałę" bo to troszkę jakby infantylne jak na dorosłego chłopa... Tu nic do rzeczy nie ma kwestia uczuć ( czytaj: lubić nie lubić kogoś) kolego Romlas

...masz prawo do własnego zdania ale chyba już raz wyraziłeś swoją opinię, powtarzanie tego z uporem maniaka nikomu nie jest tu potrzebne...

Warto się skupić na wartości merytorycznej tego wątku a nie zaśmiecać go takimi przygadywankami.

Grzegorz pokazuje wiele nowego, dużo ciekawych rozwiązań. Do tego zawsze jest gotów do rzeczowej dyskusji.

Sposób pisania - ogromny potok słów - jest wyjątkowy, nie musi się każdemu podobać ale nie o to tu chodzi. Jeśli ten styl komuś nie leży to czytać nie musi a komentować to już na pewno nie powinien...

...zresztą każdy ma w sobie coś paskudnego, no chyba że Ty nie, to przepraszam...
To napisałem ja, dworek 8-)

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » poniedziałek, 11 wrz 2017, 16:19

dworek pisze:
andslu58 pisze:Mistrzu! Troszkę pokory! Można radzić i trzeba ( jak się ma na to ochotę) - ale po co ta bufonada i zrozumialstwo? Jak ktoś chce skorzysta lub nie. Pokazujesz co robisz i jak robisz i super, ale daruj sobie tego "samochwałę" bo to troszkę jakby infantylne jak na dorosłego chłopa... Tu nic do rzeczy nie ma kwestia uczuć ( czytaj: lubić nie lubić kogoś) kolego Romlas

...masz prawo do własnego zdania ale chyba już raz wyraziłeś swoją opinię, powtarzanie tego z uporem maniaka nikomu nie jest tu potrzebne...

Warto się skupić na wartości merytorycznej tego wątku a nie zaśmiecać go takimi przygadywankami.

Grzegorz pokazuje wiele nowego, dużo ciekawych rozwiązań. Do tego zawsze jest gotów do rzeczowej dyskusji.

Sposób pisania - ogromny potok słów - jest wyjątkowy, nie musi się każdemu podobać ale nie o to tu chodzi. Jeśli ten styl komuś nie leży to czytać nie musi a komentować to już na pewno nie powinien...

...zresztą każdy ma w sobie coś paskudnego, no chyba że Ty nie, to przepraszam...

Jest, da się ? Pad Dworek wchodzi, czyta ( przyzwyczaił się już do mych pieśni pochwalnych )
a co najważniejsze, czyta ze zrozumieniem i wyciąga z postów to, co go interesuje.
Jedni wchodzą właśnie przeczytać o tym, co piszę na temat swojej osoby albo osób, które piszą, zarzucając mi swoje mniemanie o sobie ;)
Ja radzę jednak czytać również i oglądać co i w jaki sposób robię :)
Każdy znajdzie coś dla siebie ;) Ja natomiast zawsze będę starał się podkreślić, że jestem najlepszy ;) No chyba, że ktoś wejdzie, przeczyta, poogląda i powie, że się mylę bo to on jest najlepszy a nie ja ! Wtedy "wojna" murowana ;)

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » poniedziałek, 11 wrz 2017, 16:51

Mamy winowajcę przecieku. Namierzona sprawa ( jednak nie do końca )
Lampa zaparowana w środku ( nowa i wszystko przykręcone )
20170911_163627.jpg

Lampa i jej zalaminowana ( stara jeszcze sklejka )
20170911_163740.jpg

Czarne miejsca to miejsce przecieku
20170911_163811.jpg

Pod tą sklejką widok na skorupie w środku
20170911_163750.jpg

Nie ma problemu, zrobi się ale mam pytanie ?
Powyżej tych sklejek są zalaminowane kolejne i tam też jest przeciek !
Tam przecież nic nie ma ! Dlaczego tam też cieknie ?
20170911_163927.jpg

Inked20170911_165936_LI.jpg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 wrz 2017, 17:03 przez GrzegorzBruta, łącznie zmieniany 1 raz.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » poniedziałek, 11 wrz 2017, 17:02

Bo to, 30 letni strucel. To tak jak te czarne plamy na dachu, skąd? Tak poprostu, trzeba wcisnąć w to gwoździa i może przejdzie na wylot.
Idę na działkę zastanowić się czy demontować listwy na dachu. Może je wzmocnie pod przedsionek?
Paweł i Kinga. N250

Wróć do „Sprawdzone Porady”