__ArroW__ pisze:Co nie zmienia faktu, że diody robione do oświetleń powinny być stosowane na profilach z faktu, że:
- grzeją się choćby nie wiadomo jak mało pobierały
- profil działa jako radiator i nie wymyślili go tylko ze względów kosmetycznych
- są bardziej żywotne
Od siebie dodam tylko, że ledy w silikonie to tragedia jeśli chcemy wewnątrz przyczepy robić oświetlenie to takowe odradzam, wypalają się dużo szybciej przez zgromadzone pod silikonem ciepło (jestem na etapie przerabiania znajomemu gablot gdzie zostały takie zastosowane i teraz najzwyczajniej w świecie słabiej świecą).
Widocznie nie miałeś do czynienia z prawdziwymi "ledami"
Rozbiorę Ci oryginalne światło w przyczepie jakie mam kupione do oświetlenia przedsionka, zobaczysz sam i pokażesz mi jeden radiator w niej, rozbiorę Ci światło cofania w moim samochodzie i pokażesz mi jeden radiator tam zamontowany, bo ja nie widzę albo jestem ślepy, pokażę Ci w mojej łodzi zanętowej oświetlenie( wartość ponad 5 tyś złotych ) "ledami" mogę wypalić dziurę a na dodatek na dziobie mam reflektor "ledowy"
zero radiatora! W domu mam węża "ledowego" w sufitach i zero radiatora ( świeci już 5 rok )
Czołówka Petzl zero radiatora a świeci już czwarty rok i bije po oczach
Na koniec dodam, że wstawiłem takiego posta Poradnik mały dla dużych i tam na wstępie napisałem na przykładzie śrub jak należy robić zakupy
Nie kupuję kota w worku, nie znając specyfikacji, przeznaczenia, dokumentacji urządzenia itp itd niczego nie kupuję ! Inaczej po zakupie nie wiem, co mam z tym zrobić. Najpierw informacja a potem zakup. W każdym sklepie dostanie się paragon, trzeba go zachować i na każdy towar mamy dzisiaj 24 miesiące gwarancji. Ja nie tylko zbieram paragony jak pokemony ale także je kseruję bo lubią wyblaknąć po czasie
Jak widzisz tego węża ledowego na zdjęciu, to podłączyli mi go w sklepie ( kupiłem ) świeci równym światłem na całej swej długości i sam przyznasz, że nie punktowo

Wszystko wdg instrukcji i zaleceń producenta. Sklep nie wie co sprzedaje to ja dziękuję i zakupów nie robię.