Chyba będzie koniec przeglądów bezterminowych...
- b.b tulipan
- Fanklubowicz
Re: Chyba będzie koniec przeglądów bezterminowych...
Kopi,
tu wyjaśniłeś o co chodzi z tym tematem.
tu wyjaśniłeś o co chodzi z tym tematem.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
Muszę sprostować co do motorowerów. Jednak ustawa znosi bezterminowość tak jak w przypadku uprawnień czyli przegląc bezterminowy jest ważny max. 3 lata od daty pierwszej rejestracji. I przeglądy po 3 letnim okresie po pierwszej rejestracji są co dwa lata.
Więc jak wprowadzą przeglądy na przyczepki to wszyscy będą musieli robić przeglądy nawet ci co mają bezterminowo. Chyba, że coś sknocą w ustawie.
Ale oby nie przyszło im się za przyczepki zabierać
Więc jak wprowadzą przeglądy na przyczepki to wszyscy będą musieli robić przeglądy nawet ci co mają bezterminowo. Chyba, że coś sknocą w ustawie.
Ale oby nie przyszło im się za przyczepki zabierać

Citroen Xsara Picasso + N-126N
Jak najbardziej. Ale sprawdzają tylko hamulce, światła, kierunki i klakson. Więc nie ma stresu 

I bzdura i nie. Z jednej strony jest szansa na zniknięcie z ulic pojazdów rażąco niesprawnych technicznie i wynalazków wszelkiego typu zagrażającym nie tylko właścicielowi jak i innym użytkownikom. Z drugiej strony Państwo wyciąga łapę po kasę z przeglądów bo raczej na naszym bezpieczeństwie to mu średnio zależy.
Kopi pisze:I bzdura i nie. Z jednej strony jest szansa na zniknięcie z ulic pojazdów rażąco niesprawnych technicznie i wynalazków wszelkiego typu zagrażającym nie tylko właścicielowi jak i innym użytkownikom. Z drugiej strony Państwo wyciąga łapę po kasę z przeglądów bo raczej na naszym bezpieczeństwie to mu średnio zależy.
wiesz, żeby te przeglądy były rzetelne ... to OK
ale u nas i tak przegląd załatwia się za przysłowiową flaszkę
widać to na drogach, a niesprawne auto może narobić więcej szkód
motorower to przede wszystkim zagraża właścicielowi
lepiej uszczelnili by system przeglądów aut, z rozszerzeniem np na rejetrowanie przebiegu'/wypadków
- co ukróciło by trochę kręcenie liczników i sprzedaż szrotów
i działający sprawnie CEPIK
niedługo trzeba będzie robić przegląd roweru

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Kopi pokaż mi ile, jeździ piździków w kiepskim stanie tecznicznym? Większość to skuterki, młodzi jeżeli mają jawki, komarki czy simsony to zazwyczaj o nie dbają jako pierwszy pojazd. A taki przegląd to dodatkowe obciążenie dla młodego, który tak naprawde nic nie da z powodów wyzej wymienionych przez Kondzia.
Ale jeszcze trochę...dojde do władzy, wybierzecie mnie na prezydenta i wszystko się zmieni na lepsze

Ale jeszcze trochę...dojde do władzy, wybierzecie mnie na prezydenta i wszystko się zmieni na lepsze

C5 

- KONZIO
- Przyjaciel
- Lokalizacja: jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, Świat w którym baśń ta dzieje się...
ddkrzysztof pisze:Jesli chodzi o badania to raczej upatrywałbym tu sprawdzanie dodatkowo stanu instalacji gazowej i hamulca najazdowego oraz samego zaczepu, ale niech sie wypowiedza ci którzy maję przyczepkę powyzej 750 kg jak ic uwagę. Ale poczekajmy na finał bo w naszym kraju to wszystko lubi się szybko zmieniać.
W ogóle, nikt nie przygląda się instalacji gazowej.
Diagnosta sprawdza, co następuje (przynajmniej tak było u mnie):
- elegancję i wyposażenie wnętrza przyczepy;
- światła i to tez lepiej przy nim stać, bo może w pełnym słońcu stwierdzić brak któregoś;
- hamulce, każe najechać na rolki, rozpędza je i krzyczy, żeby nacisnąć pedał hamulca w samochodzie

- tablice wyróżniające (ich obecność);
- nr VIN, tu należy wiedzieć, czy np. nasza przyczepa nie była w różnych krajach sprzedawana pod różnymi nazwami, moja np. posiada nr. VIN od Tec-a;
- cierpliwość i wiedzę (o tym co On powinien wiedzieć), posiadaną przez właściciela badanej budki;
Jeżeli wprowadzą obowiązkowe badania tech. dla lekkich przyczep, sugeruję Panowie, dużo poczytać różnych forów, podrukować sobie wszelkie cenniejsze informacje, wykuć się ich na pamięć, a następnie przed wyjazdem na diagnostykę, zdać egzamin wewnętrzny (domowy), np. przed Żoną, Córką, czy kochanką (obojętne).
Byle by, być pewnym posiadanej wiedzy i nie dać się nigdzie zagiąć.
Do tematu podejść tak jak do egzaminu maturalnego.
Wiedza szeroka, duża czujność i finezja w działaniu, inaczej....... znów za rok matura.

ad
Jak to śpiewają Strachy na Lachy " Żyję w kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ch.. , za moją kasę..." - smutne ale prawdziwe
Jako kierowca wiele razy miałem okazję robić badania w takich szrotach, że aż strach było jechać - na szczęście zagraniczne inspekcje drogowe szybko prostowały takie wybryki.... Jeden nie przejdzie badań bo nie będzie miał żaróweczki w lampce, a drugi spokojnie przechodzi bez hamulców na jednej osi w 40 tonowym zestawie na łysych oponach....

Jak dla mnie przeglądy powinny być może nie co roku, ale np co 3 lata. Można by było sprawdzić
-zaczep
-hamulec (jak jest)
-ramę (czy cała nie popękana)
Wiem że większość z nas dba o nasze budki ale... nie każdy.
Pozdro
-zaczep
-hamulec (jak jest)
-ramę (czy cała nie popękana)
Wiem że większość z nas dba o nasze budki ale... nie każdy.
Pozdro
Kod: Zaznacz cały
ŻYCIE JEST PIĘKNE
Koledzy !
Wyzbądźcie się złudzeń - nikomu nie chodzi o stan Waszej przyczepki - tu chodzi o Wasze pieniążki.
Przyczepy ciężkie - owszem, rozumiem, ale co tu sprawdzać w N-250 ? światełka ? bieżnik ?
A jeśli ktoś ma ochotę przeprowadzić oględziny stanu technicznego swojego pojazdu ( mimo posiadania aktualnego lub bezterminowego przeglądu) to diagnosta na pewno mu nie zabroni. Oczywiście odpłatnie.
Ja o stan swojego parku maszynowego dbam sam, a pieczątka w dowodzie to tylko smutna i droga konieczność. Oba moje autka przekroczyły już 200.000 km ale nie mam żadnych obaw żeby jutro wsiąść i pojechać choćby nad morze. Podobnie z przyczepami.
Jeśli wejdzie ten przepis z przeglądem corocznym - cóż trzeba będzie płakać i płacić, ale na pewno nasze małe N-126 wiele stracą . Wielu z nas pomyśli - " skoro już płacę za przegląd to może kupię sobie większa przyczepkę - przecież i tak koszty takie same".
Wyzbądźcie się złudzeń - nikomu nie chodzi o stan Waszej przyczepki - tu chodzi o Wasze pieniążki.
Przyczepy ciężkie - owszem, rozumiem, ale co tu sprawdzać w N-250 ? światełka ? bieżnik ?
A jeśli ktoś ma ochotę przeprowadzić oględziny stanu technicznego swojego pojazdu ( mimo posiadania aktualnego lub bezterminowego przeglądu) to diagnosta na pewno mu nie zabroni. Oczywiście odpłatnie.
Ja o stan swojego parku maszynowego dbam sam, a pieczątka w dowodzie to tylko smutna i droga konieczność. Oba moje autka przekroczyły już 200.000 km ale nie mam żadnych obaw żeby jutro wsiąść i pojechać choćby nad morze. Podobnie z przyczepami.
Jeśli wejdzie ten przepis z przeglądem corocznym - cóż trzeba będzie płakać i płacić, ale na pewno nasze małe N-126 wiele stracą . Wielu z nas pomyśli - " skoro już płacę za przegląd to może kupię sobie większa przyczepkę - przecież i tak koszty takie same".
- ddkrzysztof
- Fanklubowicz
Paczek pisze:...na pewno nasze małe N-126 wiele stracą . Wielu z nas pomyśli - " skoro już płacę za przegląd to może kupię sobie większa przyczepkę - przecież i tak koszty takie same".
Nie przekładałbym opłate za przegląd w takim wydaniu jak przedstawiłeś. Ja jeśli będę miał zmieniać przyczepke to tylko ze względów takich jak np. Serek tzn. wygody uzytkowania dla powiekszającej sie rodziny a nie ze względów opłaty za przegląd.

Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
Może to nie jest jakiś konkretny powód, ale zawsze punkt zaczepienia
. Jeszcze na towarówki bym się zgodził, ale na moją Niewiadówkę która to rocznie robi max 1000km to już nie.., Dla mnie nie chodzi o pieniądze, ale robienie ze mnie idioty i zmuszanie do uczestniczenia w absurdalnej hucpie.

BIGL pisze:Może to nie jest jakiś konkretny powód, ale zawsze punkt zaczepienia. Jeszcze na towarówki bym się zgodził, ale na moją Niewiadówkę która to rocznie robi max 1000km to już nie.., Dla mnie nie chodzi o pieniądze, ale robienie ze mnie idioty i zmuszanie do uczestniczenia w absurdalnej hucpie.
akurat to ile się jeździ zależy od użytkownika

moja towarówka zrobi rocznie z 10x mniej jak niewiadówka
ale i tak są to bardzo niewielkie przebiegi
mnie tylko ciekawi co taki diagnosta to sprawdzi
bedzie miał np kule do pomierzenia stanu zaczepu ?
sprawdzi instalację która po pół roku stania będzie i tak "wariować"

gazu sprawdzał nie będzie, bo się na tym nie zna
wiec o kant ... taki przegląd - kolejny świstek

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Wróć do „Niezbędnik Kierowców”