Nasze Holowniki

Samochody którymi podróżujecie ciągnąc swoje domki na kółkach
Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Nasze Holowniki

Postautor: Murano » środa, 7 cze 2017, 13:48

Zielony pisze:Nie zawsze. Tak wygląda łańcuch w Nissanowym GA16:
Obrazek
(zdjęcie z nissanzone)
W SR20 jest to samo i ja sobie bardzo chwalę takie rozwiązanie ;)

Mówisz o silnikach o małych mocach rzędu 100-120 KM, dlatego jeden łańcuch daje radę.
Tsi skody ma rozdział na dwa łańcuchy z czego jeden jest podwójny.

Awatar użytkownika
Zielony
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Zielony » środa, 7 cze 2017, 14:45

Murano pisze: Mówisz o silnikach o małych mocach rzędu 100-120 KM, dlatego jeden łańcuch daje radę.

SR20DE - 120-150KM
SR20VE - 190KM
SR20DET - 200-250KM
Silniki wytrzymujące więcej niż podane wyżej seryjne dane ;)

Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Murano » środa, 7 cze 2017, 15:19

Wspomniany GA16 ma chyba 102 a nie pisałeś o skyline'owych motorach wcześniej.
Problem w tym ze to japońska technologia z lat 90 albo i starsza, czyli dobra.
Obecnie ekonomia wygrywa z rozsądkiem i jakością, dlatego zdjęcie nawet kilku centów z ceny podzespołu wygrywa .
Mówimy o autach z lat 2000+. Tutaj legendarna jakość niestety ma drugoplanowe znaczenie.
Cały ten downsizeing, elektryfikacja i kto wie co jeszcze to wyścig do nikad.
Wyżyłowane litrowe motory z turbo będą padać po 150 tys, hybrydy po 10 latach pójdą do huty bo wymiana elektrowni się nie opłaca a w całym tym eko rajdzie wygrają producenci aut.
Był czas nieśmiertelnych TDI i ludzie przyzwyczaili się do dlugowiecznych aut i zapomnieli jak w syrenach co 30 tysięcy km robiło się "kapitalke".
Te czasy chyba wracają tylko w innej odsłonie.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » piątek, 9 cze 2017, 14:32

Co tu porównywać? Nissana do VW? Przecież Niemcy od 30 lat nie wyprodukowali nowego dobrego silnika, te co dobre to jeszcze w Golfie 1 i 2 jeździły,
A TDI miało pracować w PSA ale im kultura pracy nie pasowała.
Wszyscy psiocza na panewki w DCI ale ich wymiana kosztuje 500 zł...a ile remont TSI? Już nie mówiąc o BMW gdzie trafiają się silniki z niewymiennym dolnym kołem łańcucha rozrządu, przepraszam można wymienić ale razem z wałem... Niemcy jak zawsze mistrzowie PODSTĘPU. Może i to wygląda na porządne , ale trzeba zarabiać w euro żeby tym jeździć i spać spokojnie.
Mi cytryna poprosiła przez żółtą kontrolkę o nowy EGR, przy okazji wyszła przepływka..(sprzedający wiedział co robi) ale dwa oryginały nie z serwisu 750 zł, nie ma tragedii. Na 5 lat wystarczy
Paweł i Kinga. N250

Kwiatek i kama

Postautor: Kwiatek i kama » niedziela, 11 cze 2017, 12:05

Witam. Czy ktoś z forumowiczów używa holownika z silnikiem 0.9 tce renault 90km. Jestem ciekawy jak taki trzy cylindrowy doładowany benzyniak się zachowuje.

Awatar użytkownika
jacek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: jacek » niedziela, 11 cze 2017, 15:20

Różowo nie będzie ale dojedziesz wszędzie ,wzniesienia i górki będziesz wiedzieć gdzie się zaczynają bo silnik szybko ci pokaże, po płaskim będziesz jechał bez większych problemów, o wyprzedzaniu to raczej zapomnisz no chyba że długo pusto będzie przed tobą, zużycie paliwa +40%.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » niedziela, 11 cze 2017, 19:32

Pewnie będzie lepiej niż zwykła bedzyna 1.4 , 75 koni,
Jeździłem tylko 1.2 tce w Lodggy bez przyczepy. Ale nie widziałem różnicy do 1.8 w lagunie 96 koni. Poza tym że subiektywne Daćka była dynamiczniejsza na 2 i 3 biegu. Spalanie takie jak w lagunie, a auto większe.
A raczej będzyna 1.8 dojedzie z naszymi przyczepkami wszędzie.
Najwięcej złego o takich silnikach mówią Ci co nie mieli i mieć nie będą.
Paweł i Kinga. N250

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » niedziela, 11 cze 2017, 22:51

0,9 to może mieć słoik ogórków a nie silnik i to jeszcze do przyczepy

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Murano » poniedziałek, 12 cze 2017, 04:25

Benior pisze:0,9 to może mieć słoik ogórków a nie silnik i to jeszcze do przyczepy

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Może inaczej bym to w słowa ubrał ale popieram Beniora.
Są w aucie takie podzespoły, które są dobierane/dedykowane pod specyfikację silnikową. Na przykład w tym samym samochodzie tarcze hamulcowe, półosie, amortyzatory, chłodnice itd... Inne będą dla małego benzyniaka a inne (o wiele cięższe i trwalsze) dla diesela.
O ile małe uturbione agregaty mają żywotność ok 70% standardowego silnika to z przyczepą... Nawet nie chcę myśleć. :-(

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » poniedziałek, 12 cze 2017, 08:50

Może trochę źle to ująłem. 0,9 może być do miasta, na zakupy itd ale nie do ciągania przyczepy. Jakoś to się w końcu po płaskim rozpędzi ale jakakolwiek większa górka to już będzie wachlowanie biegami i redukcja pewnie do 2 / 1 Wtedy o jakimkolwiek komforcie jazdy można zapomnieć a w końcu jadzie się z przyczepą dla zabawy a nie po walkę o każdy kilometr.
Moja benzyna ma 2L 166KM i coś 200Nm. Jestem obecnie w Węgrzech i po drodze przecież nie miałem jakichś wielkich gór a jednak musiałem wachlować biegami do 3 aby zachować prędkość 70-85km/h Spalanie 11L

W różnych miejscach piszą, że ten samochód dostaje zadyszki na pusto pod dużą górkę a co będzie jak go dociążymy i jeszcze podepniemy przyczepę? Jak bardzo skrócimy żywotność tego auta?

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » poniedziałek, 12 cze 2017, 15:49

Żywotność takiego auta będzie minimum 2 razy większa niż jakiegokolwiek wyprodukowanego w FSO czy FSM.... Dbać o olej i nie butowac na maxa. To polata.
Paweł i Kinga. N250

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » poniedziałek, 12 cze 2017, 16:06

Romlas pisze:Żywotność takiego auta będzie minimum 2 razy większa niż jakiegokolwiek wyprodukowanego w FSO czy FSM.... Dbać o olej i nie butowac na maxa. To polata.

Tak jest! nie butować czyli co? przecież to nie pojedzie bez pedału w podłodze. Oszukiwać się możemy ale życie weryfikuje i to bardzo. Potem jest problem na lata bo kredyt, leasing. Jakie tam jest spalanie? przecież ten strucel wcale nie pali mniej niż większe motory to po co brać coś takiego skoro z góry wiemy że te dane są z czapy. Auto do miasta tak, do przyczepy nie! no chyba że N250 i to pustej.

Po co porównywać technologię z 20 do 21 wieku? od auta oczekujemy minimum przyjemności z jazdy a nie ciągłej walki o życie na drodze.

Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Murano » poniedziałek, 12 cze 2017, 16:07

Romlas pisze:Żywotność takiego auta będzie minimum 2 razy większa niż jakiegokolwiek wyprodukowanego w FSO czy FSM.... Dbać o olej i nie butowac na maxa. To polata.

Dzięki...:-(

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 12 cze 2017, 16:18

Trudno się nie zgodzić z przedmówcami. Ja w poprzednim focusie o silniku dwa razy większym 101KM 210Nm męczyłem się nie raz na drodze. Po przesiadce na Kijankę dopiero stwierdziłem, że jazda z budą to przyjemność. Ta kosiareczka ma całe 135 Nm wiec słabo albo bardzo słabo :-). Ok, maluch czy 125p ma mniej ale w latach ich świetności warunki drogowe też były inne, mniej, wolniej i w ogóle inaczej.

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » poniedziałek, 12 cze 2017, 16:20

Murano pisze:

Dzięki...:-(

Nie martw się. Wolał bym ten silnik FSO niż ten zdrutowany 0,9.
Księgowy w 0,9 wszystko obliczył co kiedy ma się wysrać i tak będzie a przyczepa tylko to przyśpieszy. Patrzyłeś co może ciągać ten ulep? nawet bez hamulca nie może pociągnąć 750kg a o dziwo z hamulcem najazdowym może ciągnąć więcej niż waży. Księgowy wpisze co tylko zechcesz aby sprzedać swoje cudo. Nie piszę że to złe auto ale nie do przyczepy.

Wróć do „Samochody Niewiadówek”