Fotografia

Wszystko o Waszych zainteresowaniach
Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Fotografia

Postautor: tantalos » sobota, 13 wrz 2025, 20:29

Dziękuję za rady i spojrzenie na ten "problem" z innej perspektywy. Może faktycznie lepiej będzie przyłożyć się do pełniejszego wykorzystania smartfona. Euforia po zakupie aparatu może minąć jak będzie trzeba klocka wszędzie targać ze sobą a człowiek wygodny się robi.
Digitalizować chcę bo uważam że jednak cyfrowe kopie to też pewne zabezpieczenie w razie jakiegoś "W". Absolutnie nie mam zamiaru pozbywać się oryginałów.
krzysztof_cw pisze:...bo jak zajrzę w głębokie archwium z czasów młodości to mam wszystko pięknie poukładane wg dat, miejsc, wydarzeń itd.

Ja robię do tej pory tak samo, wszystko poukładane. Aczkolwiek staramy się robić zdjęć już mniej bo potem sporo roboty przy przesiewaniu.
Jeszcze raz dzięki!

Awatar użytkownika
oko
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: oko » poniedziałek, 15 wrz 2025, 12:23

A ja powiem tak: smartfon i aparat to dwa różne światy. Z perspektywy fotografa amatora wiem, że wszystko zależy co chcesz fotografować. Jeśli najbliższe otoczenie, rodzinkę czy widoczki, to jak najbardziej smartfon się sprawdzi. Jeśli chcesz wyjść poza te ramy to bezlusterkowiec z fajnym obiektywem jest konieczny. Wtedy można zrobić np. takie zdjęcia:
IMG_7282.JPG

albo takie:
IMG_6845.JPG

Owszem, nie jest idealnie, ale chodzi mi bardziej o pokazanie możliwości. Za pomocą aparatu z odpowiednim obiektywem zrobisz zdjęcia z większej odległości i np. uchwycisz więcej szczegółów, np:
IMG_6106.JPG

Smartfonem raczej nie ma szans.
Dochodzi tutaj kwestia wielkości matrycy, która w smartfonie jest mikroskopijna. I może smartfon mieć nawet 100MP a i tak zdjęcie nie będzie miało takiej jakości jak z aparatu 50MP.
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej od fachowców, to polecam kanał Fotografia jest fajna: https://www.youtube.com/@FotografiajestFajna
Dużo przydatnych informacji dla początkujących. Jak poszperasz głębiej to znajdziesz filmy odpowiadające na Twoje pytanie.
OCZY :shock: Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".

kilometry/nocki w n126e
12311/93

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » poniedziałek, 15 wrz 2025, 13:54

oko pisze:...Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej od fachowców, to polecam kanał Fotografia jest fajna: https://www.youtube.com/@FotografiajestFajna...

Dziękować dziękować 8-)

Wróć do „Hobby Fanklubowiczów”