Odbiegłem troszkę od tematu. Nie mnie oceniać dział remontów, czy też namawiać ludzi do czytania. Ja sam odwiedzam jeśli chcę się czegoś dowiedzieć. Karawaning w Polsce dopiero raczkuje i daleko nam do Europy.
Zasadnicze pytanie jeśli odwiedzam jakiś dział to czy dostanę należytą odpowiedź a nie tylko podziwiać kolejną odremontowaną przyczepę ( lepiej lub dużo lepiej niż poprzednia )
Ja osobiście bym pozbierał te wiadomości w jedną całość i dla przykładu. Tapicerka tyle i tyle m2, klej taki i taki, zakup gotowej można i tu cena, ewentualnie link do sklepu
Rozpisywanie się czy można użyć takiego kleju albo takiej wykładziny nie ma sensu a eksperymentując stracimy czas i pieniądze. To samo np z elektryką. Podaje schemat, kolory kabli i ewentualnie ich przekroje.
Szkoda bicia piany pytaniami czy wytrzyma, czy się nadaje itp. Na każdej zakupionej rzeczy jest opis do czego służy, jak używać, jak prać, jaki pobiera prąd i wszystko w temacie.
Dlaczego mam na nowo odkrywać Amerykę ? Szlaki przetarte w temacie

Wyobraźmy sobie, że przedstawiam tu swój remont przyczepy i dzień po dniu umieszczam fotografie z mojej pracy i na koniec pokazuje swoje dzieło. Super sprawa pooglądać kolejny odcinek i na koniec wielkie brawo! Teraz mam pytanie ? Czy wniosłem tym coś nowego, czy pomogłem, czy ktoś się czegoś przez to nauczył ? Odpowiem. Nic nowego nie wniosę, nikt się niczego nie nauczy i u jednych wzbudzę litość a u drugich zazdrość bo lepiej mi wyszło

Nie trzeba nawet zdjęć, bo każdy już chyba wie jak wygląda jego przyczepa i na zewnątrz i w środku. Najważniejsza jest w tym wszystkim informacja! Do remontu potrzebowałem, tyle i tyle m2 sklejki, tyle m2 płyty meblowej, tyle i tyle metrów kabla, uszczelka przód tyle m , uszczelka listwy szyby tyle itp na koniec 3 zdjęcia. Potrzebne wiertła, długości wkrętów, jakie użyte narzędzia. Czas wykonania i wystarczy jak dla mnie. Kolor zasłonek, czy kolor pościeli mnie nie interesuje

Nie interesują mnie również komentarze typu ładnie czy brzydko, bo to ja będę w tej przyczepie przebywał