Każda sieć ma jakieś plamy bez pokrycia na mapie zasięgu i czasem będzie działać Play a czasem Orange. Chyba nie da się wybrać sieci która działa zawsze i wszędzie. Czasem kwestią jest sam aparat. Ja mam Xiaomi i czasem nie łapię nic, a żona ma starego jak świat Szajsunga X-covera i w tym czasie śmiga na necie aż miło. Z ciekawości sprawdziłem, bo na majówce żaden z naszych telefonów nie działał nawet w zakresie rozmów i smsów. Czasem łapał jakieś resztki fali, a po przesunięciu na półce o 3 cm już nie łapał. Według mapy zasięgu powinienem tam mieć przynajmniej LTE na zewnątrz budynku

. Dobry żart.
Tyle na temat zasięgu. Co do sieci to ja od jakichś 2 lat mam w
Premium Mobile. Jest to tzw. wirtualny operator, działający na sieci Plusa, który ma dość prostą ofertę bez aparatów i z umową na czas nieokreślony. Dodatkowo za każdy następny numer u nich wzięty w jakimś określonym czasie daje dodatkowe zniżki i ja za 3 numery (Oferta Freedom 2 - rozmowy, smsy, mmsy no limit + 20 GB netu) płacę 64,10 zł. Niestety nie mają darmowego roamingu zagranicznego ale ceny tych usług ciągle obniżają (chyba już z 3 razy od wejścia unijnych przepisów ujednolicających koszty usług). Dla mnie to nie problem, bo rzadko tam bywam, a jak już to po prostu trochę rozsądniej używam.
Wracając jeszcze do zasięgu to zastanawiałem się już kiedyś czy są jakieś niedrogie możliwości wzmocnienia tego sygnału. W laminatach pewnie tego problemu nie ma ale w mojej puszcze już tak. Czasem gdy zasięg jest trochę słabszy ale na zewnątrz działa spokojnie LTE, po wejściu do konserwy i zaciągnięciu wieczorem metalizowanych rolet zasięg się kończy.