Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
BobBudowniczy

Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Postautor: BobBudowniczy » niedziela, 15 maja 2016, 01:32

Szukam kompresora do zastosowań przydomowych na działce. Znalazłem w cenie 1tyś odremontowaną ASPA 3JW60 ze zbiornikiem 180L pytanie do słuchaczy - czy to dobry wybór? Mój budżet 1tyś +- 300zł, Pomijając pytania NA CO MI TO. Chchiałbym dokonać najlepszego wyboru w tych pieniądzach tzn. możliwie duża wydajność, dobrą dostępność części, jak najmniejsze pokrewieństwo z marketowym bublem. Czasem coś się malnie, innym razem coś posypie piaskiem, zero profesjonalizmu - pełne chałupnictwo. Sprzęt nie ma na siebie zarabiać i nie będzie często używany. Zamiast zaoszczędzić te 200-300zł wolę dołożyć (w ramach założonej górnej sztywnej granicy mojego budżetu) i w miarę przyjemnie dłubać sobie realizując założone projekty. Zasilanie może być na siłę, chyba, że da się dostać coś powiedzmy sensownego na moje potrzeby na 230. Wiem, że nowe sprzęty mają gwarancję jednak z doświadczenia wiem, że w 90% taki przywilej to fikcja i jest uwalana przez serwis komentarzem o niewłaściwym użytkowaniu i całkowitą winą konsumenta. Także nie ma ciśnienia na nowy sprzęt, zresztą sądzę, że kiedyś bardziej przykładano się do produkcji i stary niejednokrotnie prześciga nowy - aczkolwiek nie upieram się przy tym.

grzesiek0

Re: Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Postautor: grzesiek0 » niedziela, 15 maja 2016, 05:02

Na czym polegał remont? Bo jak tylko na wymianie zaworów to trochę słabo.
Jeśli kompletny remont ze szlifem cylindrów i regeneracją wału to można się skusić.
Tak naprawdę ważne żeby nie miała przedmuchów pod cylindry i nie wywalała oleju przez odpowietrzenie.

Do użytku domowego to będziesz ją miał "na wieki".

A za około 1000 zł nowej sprężarki z takim zbiornikiem na pewno nie kupisz.

Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » niedziela, 15 maja 2016, 08:07

treść ogłoszenia:

ORYGINALNY KOMPRESOR ASPA WROCŁAW SJW60 BUTLA 180 L STAN BDB 100 % SPRAWNY SPREZARKA BYŁO NIEDAWNO REMONTOWANA NOWE ZAWORKI SZLIF ITD PIEKNIE NOWY OLEJ SWIEZO PO REMONCIE PRACUJE SZYBKO BIJE POWIETRZE DO 8 ATMOSFER CICHO PRACUJE WSZYSTKO W PEŁNI SPRAWNE PRZYGOTOWANY DO PRACY POLECAM OKAZJA.

Do tego mam ją pod nosem, także kosztów transportu nie liczę.

Duża liczba komentarzy pozytywnych zachęca 8,5tys
To jak ? Brać czy szukać dalej ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 maja 2016, 08:15 przez BobBudowniczy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Karolus » niedziela, 15 maja 2016, 08:14

Czy brać sam musisz zdecydować. Ja za swoją bez remontu ale sprawna wziąłem 1300zl...

Sprzęt dobry i nie do zajechania....

tylko trafić na dobry i sprawny model....

Poza tym targu się. Prowizja allegro itp jak weźmiesz osobiście. ...
Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » niedziela, 15 maja 2016, 08:31

Ok to podziałam :-) do tego cena brutto z fakturą to tym bardziej wydaje mi sie ok :-) jeszcze zastanawiam się nad spawarką :-D
Co możecie polecić tak do 1300zł. O spawaniu nie mam zielonego pojęcia :-D ale człowiek uczy się całe życie i sądzę, że nie potrzebuję doktoratu z tej dziedziny by pospawać sobie proste rzeczy.

Ceny robocizny w mojej okolicy po prostu wyrywają z butów dlatego postanowiłem jak na Boba przystało przy prostych pracach pobawić się sam. Mam do zrobienia 3 bramy wjazdowe do garaży, czeka mnie wymiana ogrodzenia i zrobienie schodów do budynku gospodarczego na działce oraz chcę zrobić proste regały, szafki itd do garaży. Ogrom prac jest spory i z pewnością rozwlecze się w czasie dlatego sądzę, że zakup szybko się zwróci.

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Karolus » niedziela, 15 maja 2016, 08:33

Bob.... mówisz ze nie masz pojęcia. ... heh

To dopiero będzie druciarstwo....heh

Ale nie myli się ten co nic nie robi.....
Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » niedziela, 15 maja 2016, 09:15

Karolus pisze:Bob.... mówisz ze nie masz pojęcia. ... heh

To dopiero będzie druciarstwo....heh

Ale nie myli się ten co nic nie robi.....

Trudno mówić o druciarstwie spawając z kilku kątowników regał czy nakrętki na drut naciągowy do słópków ogrodzenia. :P Nie róbmy z tego czernej magii, której tajniki są dostępne tylko dla wybrańców po odpowiednich zawodówkach. W dzisiejszych czasach gdzie nie brakuje materiałów na ten temat w tym video załapać o co chodzi nie trudno. jak już pisałem wolę sam heftnąć parę spawów i zrobić sobie proste rzeczy przy domu niż płacić komuś za łaskę i niekoniecznie lepsze umiejętności. Może się skuszę na jakiś kurs ale nie potrzebuję papierów na to bo nie zamierzam spawać zarobkowo. Wystarczy mi nadzór osoby znającej temat przy początkowych pracach. Dalej już samo pójdzie.

grzesiek0

Re: RE: Re: Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Postautor: grzesiek0 » niedziela, 15 maja 2016, 09:21

BobBudowniczy pisze:Ok to podziałam :-) do tego cena brutto z fakturą to tym bardziej wydaje mi sie ok :-) jeszcze zastanawiam się nad spawarką :-D
Co możecie polecić tak do 1300zł.

Spawarke chcesz nową?

BobBudowniczy

Re: RE: Re: Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Postautor: BobBudowniczy » niedziela, 15 maja 2016, 09:34

grzesiek0 pisze:
BobBudowniczy pisze:Ok to podziałam :-) do tego cena brutto z fakturą to tym bardziej wydaje mi sie ok :-) jeszcze zastanawiam się nad spawarką :-D
Co możecie polecić tak do 1300zł.

Spawarke chcesz nową?

Dobre pytanie, o ile w przypadku kompresora używane nie oznacza gorsze o tyle w przypadku spawarek szczerze powiedziawszy nie wiem. Brałem pod uwagę raczej nowy sprzęt (fvat) - jak na moje potrzeby może jakiś TIG z kompletnym osprzętem. Heh tu mam własnie wątpliwości - chyba że jakiś migomat ale to już chyba raczej za dużo jak na to co potrzebuję... czekam na rady tych co mają używają i coś dobrego doradzą w założonym budżecie
Co do wiedzy na ten temat, poza internetem i youtubem :mrgreen: mam jeszcze inne źródło:
Załączniki
ks.jpg

grzesiek0

Re: RE: Re: RE: Re: Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Postautor: grzesiek0 » niedziela, 15 maja 2016, 10:01

Jesli chcesz spawać słupki czy proste konstrukcje to raczej potrzebny Ci migomat.
Może coś takiego:
http://www.elektrozilla.pl/product-pol-25326-MAGNUM-MIG-200-MMA-IGBT-DIGITAL-SPAWARKA-INWERTOROWA.html
Mała. Lekka i na 230V.
Trzeba do tego dokupić butlę z co2 i reduktor.
Mozesz też nią elektrodą pożeźbić [emoji6]

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Re: RE: Re: RE: Re: Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Postautor: tomcat » niedziela, 15 maja 2016, 11:09

grzesiek0 pisze:Jesli chcesz spawać słupki czy proste konstrukcje to raczej potrzebny Ci migomat.
Może coś takiego:
http://www.elektrozilla.pl/product-pol-25326-MAGNUM-MIG-200-MMA-IGBT-DIGITAL-SPAWARKA-INWERTOROWA.html
Mała. Lekka i na 230V.
Trzeba do tego dokupić butlę z co2 i reduktor.
Mozesz też nią elektrodą pożeźbić

W kwocie do 1300zl można kupić taką, która nie potrzebuje gazu; spawa drutem samooslonowym.
http://www.badek.pl/index.php?id_produc ... er=product
Można poszukac też prostego tiga
http://www.badek.pl/index.php?id_produc ... er=product
Osobiscie na domowy uzytek wybralbym pierwsze rozwiązanie.

grzesiek0

Postautor: grzesiek0 » niedziela, 15 maja 2016, 12:13

Pozostaje jeszcze kwestja ceny drutu.
Drut stalowy-6zł/kg
Drut samoosłonowy - od 20zł/kg.

Nie jestem pewny ale chyba większością migimatów można spawać drutem samoosłonowym.

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » niedziela, 15 maja 2016, 14:36

Zgadzam się, ale na domowe potrzeby to chyba dobre rozwiązanie no chyba że ktoś sporo spawa.
Trzeba to skalkulować z kosztami zakupu butli i jej ewentualną eksploatacją.
Migomat musi być przystosowany do spawania drutem samooslonowym a czy większość... :?:

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » niedziela, 15 maja 2016, 17:18

Oo rozwinęła się dyskusja super, czekam na propozycje :) jeśli butla i reduktor to jakie, do tego węże- jakiej długości + maska samosciemniająca. Ile szykować pesos na taki osprzęt. Załóżmy budżet 1300-1600 brutto. Max najwyżej będę jadł tynk że ścian przez miesiąc.

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » niedziela, 15 maja 2016, 19:11

BobBudowniczy pisze:Oo rozwinęła się dyskusja super, czekam na propozycje :) jeśli butla i reduktor to jakie, do tego węże- jakiej długości + maska samosciemniająca. Ile szykować pesos na taki osprzęt. Załóżmy budżet 1300-1600 brutto. Max najwyżej będę jadł tynk że ścian przez miesiąc.

Jeśli te 1300-1600 złotych chcesz wydać na sam osprzęt to spokojnie dasz radę. Jeśli ma to być maksymalna kwota za urządzenie z osprzętem to już kłopot.
Co do butli;temat szeroki...Możesz kupić nową ale raczej to się nie opłaca. Najlepiej wynająć za miesięczną opłatą ale...trzeba mieć działalność albo znajomego na którego możemy to załatwić. Ewentualnie "dobre wejścia" :idea:
Reduktor;przedział cenowy od około 30zl do około 250zl.Za "stowke" można już kupić znośny.
Wąż to już wg uznania;ilość zależna od użytkownika (butla duża stacjonarna czy na półce urządzenia).
Przyłbica samosciemniajaca-w miarę rozsądną kupisz za około 150zl.Bardziej "wypasione" ,np z większym wizjerem to koszt około 300-400zl.
Na rynku jest masa tych "sprzętów". Wyzwaniem jest wybrać kompromis między ceną a jakością...

Wróć do „Na każdy temat”