Strona 1 z 2

Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 07:36
autor: robert
Kupiłem w Carrefour taki śmieszny gadżet, zmieniający kolor w trakcie gotowania wody (z jajkami).
I muszę powiedzieć, że się sprawdza...

timer-minutnik-do-gotowania-jajek-egg-timer-cz-wa-3649659712.jpg


jajo.JPG

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 07:56
autor: reflexes
Moja rodzina kocha jajka na miękko i rytualne niedzielne śniadania .... w łóżku. Tak tak, tak właśnie ich rozpieściłem, że teraz małolaty rano wstają, bawią się aż starzy się obudzą, a później przylatują do naszego wyrka i drą pyski jak wygłodniałe sępy "TATA ŚNIADANIE". Na moje pytanie co byście zjedli zawsze pada ta sama odpowiedź "JAJKA NA MIĘKKO". No, a żeby tak całkiem nie odbiegać do tematu to przez te lata tak wypracowałem ich gotowanie, że raczej nie zdarza mi się "przestrzelić". Jajka wkładam do zimnej wody i gotuję do pierwszych bulgotów wrzącej wody. Od tego momentu mierzę czas. Jak jajka są małe to max. 45 sekund, jak duże to 60 sekund, później szybko pod zimną wodę żeby przerwać proces ścinania i gotowe. Niemniej jednak jak będę w Carrefourze to poszukam tego cuda coby żona mogła mnie czasem wyręczyć, bo zawsze mówi, że jej tak dobrze nie wychodzą :evil: .

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 08:09
autor: Nacia
Fajny gadżecik :-o

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 12:09
autor: DIZZY
Super gadżecik, ciekawe, czy u nas też dostanę, bo mnie jakoś trudno utrafić z ugotowaniem jajka "pół na pół"

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 13:34
autor: CornBlumenBlau
DIZZY pisze:mnie jakoś trudno utrafić z ugotowaniem jajka "pół na pół"

Ależ to dziecinnie proste :D , wkladasz jajka do małego garnka w zimną wodę, tak żeby się zanurzyły (wtedy rzadko się zdarza aby któreś pękło), odkręcasz gaz na "poł gwizdka" i właczasz minutnik na 11minut i 30 sekund. Gdy minutnik da umowiony znak - sygnał, należy odlać wrzatek i zalać zawartość zimną wodą. Jajka wychodzą zazwyczaj idealne. Gdyby tak nie było, to nastepnym razem minimalnie wydłużamy bądź skracamy proces.
No niestety, ale na ogolny efekt sklada się wiele czynników: temperatura poczatkowa wody, temperatura jaj, ich ilość a nawet wielkość :shock: (wiadomo zazwyczaj są z lodowki) pojemność naczynia, moc palnika... Dużo tego, ale mnie te 11 i poł minuty jakoś się sprawdza. Warto sprobować jak ktoś ma klopot z uzyskaniem jajek na miekko, a baaaaaardzo je lubi :D

*

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 13:41
autor: reflexes
wkladasz jajka do małego garnka w zimną wodę, tak żeby się zanurzyły (wtedy rzadko się zdarza aby któreś pękło), odkręcasz gaz na "poł gwizdka" i właczasz minutnik na 11minut i 30 sekund. Gdy minutnik da umowiony znak - sygnał, należy odlać wrzatek i zalać zawartość zimną wodą. Jajka wychodzą zazwyczaj idealne.

Następnym razem sprawdzę czy to się pokrywa z moimi wyliczeniami, bo faktycznie tak będzie łatwiej pilnować. W moim sposobie trzeba obserwować garnek żeby nie przegapić kiedy woda się zacznie gotować. Nie jest to jakiś problem, bo z reguły zaraz obok robię kanapki ale zdarzało mi się przegapić moment i jaja wyszły za twarde, a jak wiadomo twarde to ma być coś innego :lol:

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 13:46
autor: Karolus
A moja mama mówi ze najlepsze są takim sposobem. Po rozpoczęciu gotowania "trzy zdrowaśki"...
Tez mi zawsze wychodzą. ..

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 13:53
autor: reflexes
"trzy zdrowaśki"...

Nie znam :twisted: wolę zegarek :lol:

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 14:01
autor: CornBlumenBlau
Narobiliscie smaka i właśnie właczyłem minutnik. Sorry Karol, ale dobrej naleweczki i pacierza nigdy nie odmawiam, więc zanim bym znalazł modlitewnik -jaja byłyby twarde, jak wiadomo co :D . Jaja oczywiscie od kur grzebiących :mrgreen:

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 14:21
autor: dworek
wszystkim mającym dylemat polecam ... jajka na twardo :lol:

Re: Dla fanów jajka na miękko

: wtorek, 24 lut 2015, 14:50
autor: Nacia
CornBlumenBlau pisze:Narobiliście smaka i właśnie włączyłem minutnik. ........ Jaja oczywiście od kur grzebiących :mrgreen:
Zostaw jedno :wink:
dworek pisze:wszystkim mającym dylemat polecam ... jajka na twardo :lol:

Ja właśnie takie lubię ... na twardo :lol:

Re: Dla fanów jajka na miękko

: piątek, 27 lut 2015, 22:48
autor: kooba
Zanabyłem i przeprowadziłem pierwsze testy.
Jak na razie stwierdzam, że opcja HARD mogła by być bardziej hard.
Jutro przetestuję wersję SOFT.

Re: Dla fanów jajka na miękko

: sobota, 28 lut 2015, 09:14
autor: vipwest
Ja również przeprowadziłem testy, zgodnie z zaleceniami reflexes "od pierwszych bulgotów wrzącej wody- 60 sekund, później szybko pod zimną wodę i gotowe", jaja SOFT gotowe, ale je oczyścić nie dało się, nie byli gładki i piękni, dlatego te, które pozostały poszli z powrotem do wody dogotować się do wersie HARD :D

Re: Dla fanów jajka na miękko

: sobota, 28 lut 2015, 09:29
autor: reflexes
ale je oczyścić nie dało się, nie byli gładki i piękni,

Ale to dobrze, bo podobno jaja im świeższe tym trudniej się obierają.

Re: Dla fanów jajka na miękko

: sobota, 28 lut 2015, 11:15
autor: Slawol74
CornBlumenBlau pisze:Narobiliscie smaka i właśnie właczyłem minutnik. Sorry Karol, ale dobrej naleweczki i pacierza nigdy nie odmawiam, więc zanim bym znalazł modlitewnik -jaja byłyby twarde, jak wiadomo co :D . Jaja oczywiscie od kur grzebiących :mrgreen:
Kury grzebiące ?! Wszystkie są takie tylko jedne grzebią w trawce a inne w paszy .Polecam te pierwsze .Szkoda że nie zrobiłem fotki na ostatnim pobycie na targu . Małżeństwo miało jaja niby wiejskie ale tak perfidnie obsmarowane kurzęcym gównem że masakra i na to troszkę sianka doklejone .Czego to ludzie nie wymyślą dla reklamy