Strona 59 z 59

Re: Wyroby domowe

: środa, 28 wrz 2022, 07:15
autor: Murano
Dobrze, że się wywiązała dyskusja o sokowniku parowym.
Powiedzcie mi czy temperatura nie wpływa jakoś negatywnie na pozyskany przyszły zaczyn?
Chcę w tym roku zmienić na próbę system nastawiania wina z ciemnych winogron. To wybieranie owoców z balonu już mnie irytuje a i klarowanie trwa trochę.
Rafał robiłeś może tym sposobem?
Sporo drożdży i cukru jest w skórach, sokowirówka odpada, tłoczyć nie mam czym... Jedynie sokownik.

Re: Wyroby domowe

: środa, 28 wrz 2022, 07:33
autor: krzysztof_cw
reflexes pisze:Brać syfon?


Zgodnie z tradycją Snajper będzie.

Re: Wyroby domowe

: środa, 28 wrz 2022, 07:37
autor: reflexes
No to syfon też :)

Re: Wyroby domowe

: środa, 28 wrz 2022, 07:47
autor: krzysztof_cw
Murano pisze:Dobrze, że się wywiązała dyskusja o sokowniku parowym.
Powiedzcie mi czy temperatura nie wpływa jakoś negatywnie na pozyskany przyszły zaczyn?
Chcę w tym roku zmienić na próbę system nastawiania wina z ciemnych winogron. To wybieranie owoców z balonu już mnie irytuje a i klarowanie trwa trochę.
Rafał robiłeś może tym sposobem?
Sporo drożdży i cukru jest w skórach, sokowirówka odpada, tłoczyć nie mam czym... Jedyni e sokownik.


Mnie też zaciekawiliście tym sokownikiem. Niedługo będą zbiory winogron u rodziców z przeznaczeniem właśnie na wino i to może byłby dobry sposób na pozyskanie soku.

Re: Wyroby domowe

: środa, 28 wrz 2022, 09:27
autor: stachu_gda
Ja robiłem czarną porzeczkę sokownikiem parowym. Leżakuje już 4 rok, ale generalnie wyszło ok. Natomiast z racji tego, że na wyjściu sokownika jest oprócz "oryginalnego" soku również woda z odparowywania, jak i cukier w nieznanej dokładnie ilości - nie da się dokładnie określić proporcji syropu oraz jego zasłodzenia w stosunku do soku (a to akurat warto wiedzieć, jeśli się robi coś wg. przepisu a nie na pałę).

PS. winogron bym nie profanował :)

Re: Wyroby domowe

: środa, 28 wrz 2022, 23:02
autor: RAFALSKI
Murano pisze:Rafał robiłeś może tym sposobem?

krzysztof_cw pisze:Mnie też zaciekawiliście tym sokownikiem.

Na szybko - odpada. Dużo pisania a dzisiaj, tuż przed wyjazdem nie miałem kiedy odpisać. Ruszamy w nocy, pogadamy na żywo na Dziadach.

Re: Wyroby domowe

: czwartek, 5 sty 2023, 14:33
autor: Murano
Winka, szynki już za nami zaraz nowalijki a u mnie kapsuła czasu...
Po 2 miesiącach w zamrażarce (choć wystarczy 2-3 dni) na tapetę weszła jarzębina a dokładnie "jarząb szwedzki".
Dla laika jarzębina ogrodowa.
jarzab-szwedzki.jpeg

Chodziłem kilka lat obok 2 drzewek na ogrodzie na wsi ale do tej pory tylko ptactwo jesienią korzystało z owoców. O dziwo nabralem szacunku do tych zwierząt.
Intensywny popas robią gdy przejdzie pierwszy przymrozek i owoce miękną.
Okazało się, że jest w nich toksyna powodująca bóle brzucha, nudności i wymioty. Ale zamrożenie likwiduje ją i można bezpiecznie spożywać. Stąd w przygotowaniach spożywczych etap mrożenia.
Jest w sieci kilka przepisów. Wykorzystałem podstawowe zalecenia oraz własne doświadczenie i czekamy...:-)