Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3843
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » niedziela, 12 kwie 2020, 15:29

A może za wcześnie wsadziłeś tj przed nagrzaniem się paleniska i dostały za dużo dymu z niską temperaturą i za wcześnie? Poza tym... impregnat do desek w wędzarni??? Nie znam się, ale czy są jakieś "bezinwazyjne" impregnaty, żeby dym tego "nie zabierał"ze sobą? Może obij cienką blachą z nierdzewki?
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Samoogon

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Samoogon » niedziela, 12 kwie 2020, 15:50

z1c00 pisze:
Samoogon pisze:Za długo trzymałeś, ciemnieją przy parzeniu.

To wiem, trzymałem do osiągniecia 68°c w srodku

Ja nie o parzeniu tyko o wędzeniu.
Z mojego doświadczenia wyjmowałem trochę wcześniej niż na oko kolor wskazywał, wtedy po parzeniu było idealnie. No i chyba te 68 to kilka stopni za mało, z tego co kojarzę.

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Moderator
Moderator
Posty: 5544
Rejestracja: czwartek, 15 lip 2010, 16:27

Re: Wyroby domowe.

Postautor: RAFALSKI » niedziela, 12 kwie 2020, 18:58

Hm, wędzę najczęściej sześć godzin i nic mi nie ciemnieje. Ja bym koloru upatrywał w gatunku drewna użytego do wędzenia, każdy daje nieco inny kolor od złotobrązowego do prawie czekoladki :)
TomekN126N pisze: Poza tym... impregnat do desek w wędzarni???

Jak najbardziej, byle nie wewnętrz. Tam trzeba zostawić surowe drewno ale na zewnątrz można spokojnie zabezpieczyć impregnatem.
Wewnętrz nie potrzeba nawet blachy, dym znakomicie zabezpieczy ale to oczywiście po jakimś czasie.
Samoogon pisze:No i chyba te 68 to kilka stopni za mało, z tego co kojarzę

Dla wieprzowiny jest OK, drób wymaga nieco wyższej temperatury. Tyle teoria, ja i tak trzymam w nieco wyższej.

Awatar użytkownika
z1c00
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1258
Rejestracja: środa, 6 kwie 2016, 21:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: z1c00 » niedziela, 12 kwie 2020, 23:32

Cycka trzymałem też do tej temperatury i wyszedł idealnie.
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer

2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3843
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » poniedziałek, 13 kwie 2020, 11:44

A jaką miałeś temperaturę wędzarni?
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
z1c00
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1258
Rejestracja: środa, 6 kwie 2016, 21:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: z1c00 » poniedziałek, 13 kwie 2020, 12:23

Od 40 do 60
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer

2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3843
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » wtorek, 14 kwie 2020, 20:16

No to powinno być spoko. Może faktycznie nie to drzewo? Musisz metodą prób i błędów.
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
z1c00
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1258
Rejestracja: środa, 6 kwie 2016, 21:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: z1c00 » wtorek, 14 kwie 2020, 23:02

Już wiem gdzie zrobiłem błąd, chyba za krótko wygrzewałem wędzarnię.
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer

2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 2 lip 2020, 07:39

Pewnie to żadne odkrycie, ale może komuś mój pomysł się przyda. Nie raz już na wyjazdy robiłem weki z mięsem na obiady. Tak chodzi tu o oszczędność ale tylko i wyłącznie czasu. Wracam z wycieczki 20 minut i obiad gotowy. Słoiki są jednak upierdliwe, bo ciężkie, duże, tłuką się i ciągle jest problem gdzie jej schować. Z drugiej strony od dłuższego czasu miałem w planie zakup pakowarki próżniowej z Lidla (są obecnie w ofercie) i w tym tygodniu kupiłem. Chcę przede wszystkim popakować sobie wędlinki z mojego ulubionego, lokalnego sklepu mięsnego żeby do minimum ograniczyć kupowanie ich w czasie urlopu w Biedronce czy innym markecie. Po prostu te lokalne smakują dużo lepiej, a na urlopie czasem nie ma opcji szukać dobrych wyrobów i kupuj się gdziekolwiek czyli najczęściej w Biedronce. Wędlinki będę pakował dzisiaj ale wczoraj zrobiłem sobie pakietu obiadowe tzn. kotlety mielone, 2 pakiety mięsa na gulasz, 2 zestawy boczku na grilla i mięso mielone do spagetti. Te pakiety z fotek są gotowe do spożycia tzn. usmażone. Wystarczy to wrzucić na patelnie, podgrzać, zrobić sosik i obiad jak trzeba. Dzisiaj żona kupi jeszcze piersi z kurczaka i też będę je pakował z przyprawami, a później na grilla. W mojej lodówce jest zamrażalnik na całą szerokość i w sumie spakowałem do niego 4 pakiety obiadowe i 4 pakiety grillowe dla mojej 4 osobowej familii.
IMG_20200701_184834.jpg

Zastanawiam się co jeszcze można spakować. Wyjazd jutro po pracy więc teraz już nie będę więcej kombinował, ale mam jeszcze kilka pomysłów :D .

Awatar użytkownika
Pająk
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 380
Rejestracja: poniedziałek, 15 cze 2009, 07:23
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Pająk » czwartek, 2 lip 2020, 09:26

Rozumiem że te woreczki są jednorazowe?

Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 7010
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2013, 20:17
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Murano » czwartek, 2 lip 2020, 09:29

Tomek a jakie ta folia ma właściwości temperaturowe? Pytam o ewentualne gotowanie w worku jak np. buraczki, golonko w Lidlu czy Biedronce. Jest tam jakiś parametr max temperatury?

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 2 lip 2020, 11:26

Pająk pisze:Rozumiem że te woreczki są jednorazowe?

Też się nad tym zastanawiałem. W sumie myślę, że nie, pod warunkiem, że równo rozetniesz zaraz za szwem, później umyjesz, wyuszysz i zapakujesz coś mniejszego niż pierwszym razem. To nie są woreczki tylko rękaw który sobie docinasz według potrzeb.
Murano pisze:Tomek a jakie ta folia ma właściwości temperaturowe? Pytam o ewentualne gotowanie w worku jak np. buraczki, golonko w Lidlu czy Biedronce. Jest tam jakiś parametr max temperatury?

Jak nie zapomnę to sprawdzę na etykiecie czy jest jakieś info. Na stronie jest informacja, że rękawy są przystosowane do gotowania metodą sous-vide czyli do 85 stopni dają radę na pewno. Sądzę, że jednak jakiś margines błędu mają i normalne gotowanie też przeżyją.

Edit.
IMG_20200702_151113.jpg

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 2 lip 2020, 16:56

Post pod postem ale co tam czasem warto.
Powiem Wam, że sprzęcik rewelacja.
Wędlinki
IMG_20200702_165156.jpg

Kabanosy na górskie wycieczki
IMG_20200702_165151.jpg

I na koniec karkówka z rozmarynem z mojego ogródka i nutą sosu worcestrshier.
IMG_20200702_165143.jpg

:lol:

dzin1975

Re: Wyroby domowe.

Postautor: dzin1975 » czwartek, 2 lip 2020, 18:02

Zajefajny temat. Musimy sobie sprawic coś takiego. Ile pobiera prundu? W razie ,,w,, obleci na przetwornicy?

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 2 lip 2020, 18:42

125 watt.


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości