Niezakłócona wycieczka to wakacyjna wycieczka
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Niezakłócona wycieczka to wakacyjna wycieczka
Może to wydaje się banalne, ale czy przed wyjazdem chętniej sprawdzamy opony niż to co mamy w apteczce. Zbliża się okres urlopowych i weekendowych. Może warto zajrzeć do apteczki samochodowej. Pewnie coś się przeterminowało. Może też warto zastanowić się czy jest wszystko co potrzebujemy w podróży. Oprócz typowych środków opatrunkowych może warto wsadzić tam listek tabletek z węglem, na niestrawność, albo magnez jak pojawią się skurcze podczas dłuższego prowadzenia samochodu. Pewnie jakieś środki przeciwbólowe dla kobiet. Może aviomarin dla niespodziewanego pasażera co ma chorobę lokomocyjną. Dla tych co chcą to zrobić dokładnie polecam artykuł o wakacyjnej apteczce.
Re: Niezakłócona wycieczka to wakacyjna wycieczka
Ja mam zawsze, a właściwie to dba o to moja żona, całkiem spory zapas medykamentów na każdą, że tak powiem przewidywalną dolegliwość. Syropki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe dla dzieci, Lokomotiv, Stoperan, coś na ból gardła, Nospa, Ibum Forte na syndrom dnia następnego (kac) i tak mógłbym jeszcze długo.
Co do apteczki w aucie to jakiś czas temu przeżyłem szok jak kupiłem samochód, który miał jeszcze oryginalną niemiecką apteczkę na wyposażeniu. U nas standardowo (piszę o tych kupowanych gdzieś w marketach) plasterek, gazik, bandaż, rękawiczki i nic więcej. Zdarzyła się raz historia, że potrzebowałem pilnie dziecku zrobić opatrunek. Pod ręką znalazła się tylko ta apteczka w aucie. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że jest w niej kilka rolek różnych bandaży, plastrów, gazików różnej wielkości, chusty, rękawiczki, nożyczki, koc, maska do sztucznego oddychania, żółta kamizelka i kilka jeszcze innych rzeczy, których nie pamiętam. Pełne wyposażenie z którego można by zorganizować szpital polowy. Po tym wszystkim zacząłem się zastanawiać dlaczego polskie prawo przewiduje kary za nieudzielenie pomocy, a nie wymaga posiadania w aucie apteczki oraz nie reguluje jej wyposażenia.
Co do apteczki w aucie to jakiś czas temu przeżyłem szok jak kupiłem samochód, który miał jeszcze oryginalną niemiecką apteczkę na wyposażeniu. U nas standardowo (piszę o tych kupowanych gdzieś w marketach) plasterek, gazik, bandaż, rękawiczki i nic więcej. Zdarzyła się raz historia, że potrzebowałem pilnie dziecku zrobić opatrunek. Pod ręką znalazła się tylko ta apteczka w aucie. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że jest w niej kilka rolek różnych bandaży, plastrów, gazików różnej wielkości, chusty, rękawiczki, nożyczki, koc, maska do sztucznego oddychania, żółta kamizelka i kilka jeszcze innych rzeczy, których nie pamiętam. Pełne wyposażenie z którego można by zorganizować szpital polowy. Po tym wszystkim zacząłem się zastanawiać dlaczego polskie prawo przewiduje kary za nieudzielenie pomocy, a nie wymaga posiadania w aucie apteczki oraz nie reguluje jej wyposażenia.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- robert
- Administrator
Ja zabieram apteczkę samochodową ze standardowym wyposażeniem w opatrunki, plastry, nożyczki, H2O2, itp.
Dodatkowo moja apteczka wyposażona jest jeszcze w worek ambu, rurki ustno-gardłowe i różnego rozmiaru maski (w tym dziecięce) - to wożę ze sobą zawsze, z uwagi na potencjalna konieczność interwencji na drodze (wypadek, potrącenie, itp)
Dodatkowo rzecz jasna słuchawki, plik recept i pieczątkę
Dodatkowo moja apteczka wyposażona jest jeszcze w worek ambu, rurki ustno-gardłowe i różnego rozmiaru maski (w tym dziecięce) - to wożę ze sobą zawsze, z uwagi na potencjalna konieczność interwencji na drodze (wypadek, potrącenie, itp)

- Tarapukuara
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
a haki, skalpel, igły, pean, ...... ?! niedopatrzenie?!

Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 frotka a sport+126e
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://www.ledats.pl żarówki led i panele słoneczne- załatwię spory rabat
http://sp5brh.eu.org
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://www.ledats.pl żarówki led i panele słoneczne- załatwię spory rabat

http://sp5brh.eu.org
- Bartekzg
- Fanklubowicz
reflexes pisze:Ja mam zawsze, a właściwie to dba o to moja żona, całkiem spory zapas medykamentów na każdą, że tak powiem przewidywalną dolegliwość. Syropki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe dla dzieci, Lokomotiv, Stoperan, coś na ból gardła, Nospa, Ibum Forte na syndrom dnia następnego (kac) i tak mógłbym jeszcze długo.
w mojej jest jeszcze kieliszek i ranigast na zgagę

Pewnie, że ważne aby mieć ze sobą środki opatrunkowe, dezynfekujące, ochronne (rękawiczki, maseczka...) Ale torba leków, które są dostępne na każdej stacji paliw ?

Zgodzę się jeżeli mówimy tu o wyposażeniu przyczepy i wyjeździe na dziko ale nie dajmy się zwariować wożąc w holowniku na co dzień punkt apteczny.
Widzisz, może moje szkodniki są inne ale najczęściej zaczynają chorować wieczorem albo w nocy. Po Ibum , którego używam tylko we wskazanej powyżej sytuacji też lepiej nie jeździć 

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- Bartekzg
- Fanklubowicz
reflexes pisze:Po Ibum , którego używam tylko we wskazanej powyżej sytuacji też lepiej nie jeździć
o tak jest w tym wiele racji

My jeździmy we dwójkę więc nie brałem tego pod uwagę
Ibum najsmacznej przyjąć w wersji płynnej

- TomekN126N
- Fanklubowicz
Ja mam jedną apteczkę w aucie, a drugą w przyczepie. Kupione w markecie, ale dość duże i z długą listą wyposażenia. Nie pamietam dokładnie i musze sprawdzić, co tam jest w tym wyposażeniu - jeszcze nie używałem i oby tak zostało. Gaśnicę i trójkąt też mam zdublowane, sprawne i przynajmniej w cepce zawsze łatwo dostępne. W aucie wiadomo, podczas wakacji zawsze w bagażniku graty, więc czasem trudno odrazu wyjąć, dlatego jest "dubel" w cepce, wystarczy otworzyć drzwi i szafkę dolną - nawet nie trzeba wchodzić.
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
N126N
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
- b.b tulipan
- Fanklubowicz
robert pisze:Ja zabieram apteczkę samochodową ze standardowym wyposażeniem w opatrunki, plastry, nożyczki, H2O2, itp.
No to nic innego jak na wycieczki jeździć z Robertem, on wszystko ma. należy tylko dobrać środki dezynfekujące w ilościach [0,7]potrzebnych dla całej dorosłej załogi.

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
- robert
- Administrator
b.b tulipan pisze:No to nic innego jak na wycieczki jeździć z Robertem, on wszystko ma. należy tylko dobrać środki dezynfekujące w ilościach [0,7]potrzebnych dla całej dorosłej załogi.![]()
Ja jestem za!

Serdecznie zapraszam. Choć - jak niektórzy wiedzą - środki dezynfekcyjne czasami mi szkodzą.
Taki los....
- TomekN126N
- Fanklubowicz
środki dezynfekcyjne czasami mi szkodzą.
Nooo, to chyba mamy to samo. U mnie to się nazywa "syndrom dnia następnego"

Nocki/km
N126N
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
N126N
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
robert pisze:Dodatkowo rzecz jasna słuchawki, plik recept i pieczątkę
to tak profilaktycznie jakby komuś się dłużej zlot przeciągnął

a co do apteczki, mamy i wozimy spory zapas leków, nie raz już się przydało (dla dzieci)
ciekaw jestem jakbyście wytłumaczyli, że trzeba wam czopki dla rocznego malucha, gdzieś na południu EU

(mnie się udało, mimo że mój angielski jest marny)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
konrad pisze:robert pisze:Dodatkowo rzecz jasna słuchawki, plik recept i pieczątkę
to tak profilaktycznie jakby komuś się dłużej zlot przeciągnął![]()
...
Robuś- ale druczki ZUS ZLA masz ?
Zabierz proszę do Iłek - nigdy nie wiadomo