stico80 pisze:Mi Konrad wyszło 680 tyś z moją działką. Dla tego napisałem, że bez dotacji nie dam rady.
uwazam ze taki buissnes plan jest bez sensu - w kazdej dzialalnosci nalezy isc malymi kroczkami inaczej czlowiek zbankrutuje.
nie trzeba od razu budowac infrastruktury wartej zylion
taka inwestycja nigdy sie nie zwroci w sensownym czasie
Bywalem na campingach w calej europie i powiem szczerze - najlepsze sa dwa typy :
1) max wypasione , z restauracjami, sciezkami , pralniami itd... ale drogie ( bo sa drogie w utrzymaniu)
2) oraz drugi campingi najprostsze np. pole soltysa, z wiata grillowa, zapleczem WC itd ( tanie , przyjemne a na takie sie wraca chetniej )
Campingi , ktore sa "pomiedzy" najczesciej sa slabe - udaja wypas ( najczesciej cena ) a maja brudne kible i sterczace gniazda z ziemi.
Ludzie uprawiajacy carawaning sa najczesciej samowystarczalni.
Zastanowmy sie co jest nam potrzebne abysmy chcieli zostawic pieniadze na campigu.
- czysta przestrzen , wykoszona trawa ( kosze musza byc oprozniane , a nie wielki kontener oprozniany raz na sezon)
- podlaczenie do pradu ( schludne bezpieczne skrzynki)
-mozliwosc napelnienia wody
- wc ( proste moze byc bez wymyslnych kafelek itd ale koniecznie musi byc schludne
- prysznice ( jak powyzej - moga byc proste z plyty mdf ale musza byc schludne - zero imporowizacji i estetyki rodem z prlu )
- miejsca biwakowe powinny byc wyznaczone ( camping nie powinen byc polem - stan se pan gdzie pan chce ) - wyznaczenie powinno byc proste ale wyrazne.
- fajnie jezeli przy miejscu biwakowym jest jakas lawa , stolik ( ale nie koniecznie )
-koniecznie jakas prosta infrastruktura dla dzieci ( cos do bujania, jakas piaskownica, moze trampolina itd )
oprocz tego jakies wyznaczone miejsce na ognisko , jakas wiata aby posiedziec ....
Wszystko powyzej nie kosztuje miliona a stanowi idelna baze do stworzenia campingu
Pozyskujesz klientow, budujesz strone internetowa , robisz znaki przy glownych drugach itd.
Ludize sie przyzwyczajaja do miejsca , zwraca sie pierszy etap inwestycji, mozna inwestowac dalej.
Powoli powoli tworzy sie camping.
obrzydzaja mnie cammpingi , ktorych jest massse w polsce.
Pamietaja prl , zero inwestycji - kible w strasznym stanie, prysznice rowniez ( czlowiek woli sie w przyczepie wykapac)
Smierdzace domki campingowe unowoczesnione podostawianymi domkami holenderskimi...
tragedia
Minimalistyczne podejscie do campingu pozwoli osiagnac sukces
Camping to nie osrodek wczasowy