Hydepark

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: RE: Re: Hydepark

Postautor: reflexes » poniedziałek, 6 lut 2017, 06:36

Romlas pisze:Ale może kiedyś w Rzymie?
Albo objazdówka, Rzym -Paryż -Wenecja?

A to wcale nie jest głupi pomysł. Nie wiem czy akurat po tych miastach ale pomysł na taki rajd na kilka kilkanaście zestawów to juz mi do głowy wpadł jakiś czas temu.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Hydepark

Postautor: Romlas » poniedziałek, 6 lut 2017, 12:33

Heh.. Wiedziałem że nikt mojego toku myslenia nie złapie. w Rzymie jest pałacyk nad jeziorem ( z Gniezna do Rzymu ok. 25km.) w Wenecji Muzeum Kolejki Wąskotrowej i rzut beretem do Biskupina... A i do Paryża z Gniezna tylko 40 km..ale tam to chyba tylko Łąki Łan, bursztynowy świerzop,gryka jak śnieg biała i pszenica wysokowydajna... A jadąc z Paryża do Bornego nożna zaliczyć Szwecje
Paweł i Kinga. N250

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ruciak76 » poniedziałek, 6 lut 2017, 12:43

Dziś wracając z Active Life z Łodzi, mijałem po drodze dwie ciężarówki załadowane po 5 przyczep n126e i n126nt, wjeżdżały w Strykowie na autostradkę.
Co ciekawe to te n126nt były w kolorze szary metalik z białymi kratkami i jakimiś wstawkami. :) Niestety nie zdążyłem zrobić fotki.
Skoda Octavia 3FL 1.6TDI 115KM 250Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2025 - 4 nocki 615 km
2024 - 28 nocek, 2932 km
2008-2023 - 294 nocki, 33592 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 6 lut 2017, 12:58

Romlas pisze:Heh.. Wiedziałem że nikt mojego toku myslenia nie złapie. w Rzymie jest pałacyk nad jeziorem ( z Gniezna do Rzymu ok. 25km.) w Wenecji Muzeum Kolejki Wąskotrowej i rzut beretem do Biskupina... A i do Paryża z Gniezna tylko 40 km..ale tam to chyba tylko Łąki Łan, bursztynowy świerzop,gryka jak śnieg biała i pszenica wysokowydajna... A jadąc z Paryża do Bornego nożna zaliczyć Szwecje

Fakt, nie pomyślałem, że chodzi Ci o Polskę. W Wenecji nawet byłem kilka lat temu jeszcze bez przyczepy. Generalnie nie chodziło mi o miejsca tylko o ideę. Ciężka do ogarniecia, bo urlopy itp. ale fajny byłby taki wyjazd na przykład na tydzień w 10 przyczep z punku A do punktu B i zwiedzanie wszystkiego po drodze.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » poniedziałek, 6 lut 2017, 16:51

no idea sympatyczna... póki co nie mam ogona więc się nie pisze... ale może po wakacjach?? mi się podoba taka objazdówka.
Paweł i Kinga. N250

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » poniedziałek, 6 lut 2017, 17:53

reflexes pisze:A to wcale nie jest głupi pomysł. Nie wiem czy akurat po tych miastach ale pomysł na taki rajd na kilka kilkanaście zestawów to juz mi do głowy wpadł jakiś czas temu.

Wiesz co, wydaje mi się że chyba by nie wyszło tak super - każdy ma inne tempo jazdy, inne tempo zwiedzania i oczekiwania co do wyjazdu. Nie wierzę w takie zgranie kilku-kilkunastu ekip, próbowałem jeździć z dobrymi znajomymi niekarawaningowo i to niekoniecznie działa. Jeszcze 2-3 dobrze zapoznane ekipy by się może zgrały, ale powyżej to będzie kicha.

Tym bardziej że karawaning daje wolność (brzmi górnolotnie, ale chodzi o niezależność i brak rezerwacji noclegów w podróży), to trudno byłoby na dłuższą metę spasować się z innymi. Przynajmniej mi.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » poniedziałek, 6 lut 2017, 18:35

Stachu, bez racji nie jesteś, wszystkim nie dogodzisz. Taką karawaną na 10 zestawów to możemy się puścić na emeryturce Daciami. Ale gdy są ekipy z dzieciakami w podobnym wieku, i jednym nie przeszkadzają szanty, a drugim disco polo, to można się dogadać.

Ja żeby dopasować się tempem jazdy będę zbroił się w Klime do auta. Stwierdziłem, że Renata jeszcze u nas pojeździ dając czas na odłożenie kasy na coś świeżego lub nowego.
Paweł i Kinga. N250

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 6 lut 2017, 20:31

stachu_gda pisze:
reflexes pisze:A to wcale nie jest głupi pomysł. Nie wiem czy akurat po tych miastach ale pomysł na taki rajd na kilka kilkanaście zestawów to juz mi do głowy wpadł jakiś czas temu.

Wiesz co, wydaje mi się że chyba by nie wyszło tak super - każdy ma inne tempo jazdy, inne tempo zwiedzania i oczekiwania co do wyjazdu. Nie wierzę w takie zgranie kilku-kilkunastu ekip, próbowałem jeździć z dobrymi znajomymi niekarawaningowo i to niekoniecznie działa. Jeszcze 2-3 dobrze zapoznane ekipy by się może zgrały, ale powyżej to będzie kicha.

Tym bardziej że karawaning daje wolność (brzmi górnolotnie, ale chodzi o niezależność i brak rezerwacji noclegów w podróży), to trudno byłoby na dłuższą metę spasować się z innymi. Przynajmniej mi.

To tylko luźny pomysł ale jeżeli kiedyś doszło by do jego realizacji to po pierwsze trzeba odpowiednio dobrać te załogi. Tzn. nie koniecznie to widzę żeby jechać z zupełnie obcymi ludźmi znanymi tylko wirtualnie. Tu raczej bym się skłaniał żeby jechać z kimś znajomym w realu. To nie przez niechęć do poznania nowych ludzi, a raczej chęć do spędzenia tego czasu z ludźmi, których się znam i wiem, że dobrze czuję się w ich towarzystwie i którymi uda się pogodzić wszystkie aspekty takiej wycieczki. Po drugie na pewno trzeba by wcześniej razem ustalić trasę, miejsca noclegowe, atrakcje które chce się odwiedzić itp. Generalnie myślę, że jest to do zrobienia. Może kiedyś nad tym pomyślę. Jak się trafi jakiś mega długi weekend czy coś. Fajnym przykładem takiej wycieczki są ferie nad Bałtykiem organizowane przez gościa na karawaningu.

mehes

Postautor: mehes » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:38

Na forum niewiadowki.pl jest organizowana Rubież z tego co wiem to są pionierami i robią pierwszą w Polsce na tak zakrojoną skale wyprawe.
https://web.facebook.com/Rubie%C5%BC-308232876226948/
http://niewiadowki.pl/rubiez-wschodnia- ... t1248.html

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: TomekN126N » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:47

mehes » pn, 6 lut 2017, 21:38

Na forum niewiadowki.pl jest organizowana Rubież z tego co wiem to są pionierami i robią pierwszą w Polsce na tak zakrojoną skale wyprawe.

No i brawo dla nich, bo działają i dzieje się, a jak wiadomo, "nic się nie zmienia od na du..e siedzenia".
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 6 lut 2017, 22:10

Fajne, ale to nie do końca to co mnie interesuje.

grzesiek0

Postautor: grzesiek0 » poniedziałek, 6 lut 2017, 22:32

mehes pisze:z tego co wiem to są pionierami ...

Dlaczego piszesz że są?
Czyż nie jesteś jednym z głównych organizatorów?
Więcej odwagi. Nie ma się czego wstydzić.
Jak ktoś lubi objazdówki to nawet ciekawa propozycja.

P.S. Podając linki nie zapominaj że wasze forum jest zamknięte.

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » wtorek, 7 lut 2017, 07:35

reflexes pisze: Fajnym przykładem takiej wycieczki są ferie nad Bałtykiem organizowane przez gościa na karawaningu.

Ok, nad Bałtykiem masz blisko i powiedzmy jest to w zasięgu (prawie) każdego karawaningowca z kraju. Mi się włączyło wyobrażenie dłuższego wypadu za granicę, gdzie jest to już jakieś przedsięwzięcie organizacyjne (urlop, sprzęt itd.) i finansowe (paliwo, jedzenie, zwiedzanie), gdzie każdy te poświęcone przez siebie zasoby materialne i wysiłek chciałby po swojemu najlepiej wykorzystać. Jedni wstaną po nocy tak żeby o 7 rano dalej jechać, drudzy będą chcieli po drodze stanąć na tydzień nad ciepłym morzem się popluskać.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: RE: Re: RE: Re: Hydepark

Postautor: reflexes » wtorek, 7 lut 2017, 07:59

stachu_gda pisze:Ok, nad Bałtykiem masz blisko i powiedzmy jest to w zasięgu (prawie) każdego karawaningowca z kraju. Mi się włączyło wyobrażenie dłuższego wypadu za granicę, gdzie jest to już jakieś przedsięwzięcie organizacyjne (urlop, sprzęt itd.) i finansowe (paliwo, jedzenie, zwiedzanie), gdzie każdy te poświęcone przez siebie zasoby materialne i wysiłek chciałby po swojemu najlepiej wykorzystać. Jedni wstaną po nocy tak żeby o 7 rano dalej jechać, drudzy będą chcieli po drodze stanąć na tydzień nad ciepłym morzem się popluskać.

Tylko weź pod wzgląd, że te ferie są w szczycie pozasezonu :-) więc dla organizatora to też spore wyzwanie. Oni jadą na dziko więc gość pozałatwiał miejsca zrzutu nieczystości, tankowania wody, wymiany butli, agregaty dla tych co nie mają solarów i kilka innych rzeczy. Generalnie czy to w kraju czy gdzieś dalej to zawsze trzeba zacząć od wspólnego ustalenia zasad i ich przestrzegania oraz od planu, który ustalają wszyscy i wszyscy chcą zrealizować, bo wtedy łatwiej jest rano wstać :-) .

P.s. Na tenferie chciałem jechać (drugi weekend) ale ojciec mi wyjechał z imprezą z okazji swoich 70 urodzin.

Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Murano » środa, 8 lut 2017, 17:09

Jest tu jakiś mechanik elektryk od współczesnych 16 zaworowców?

Wróć do „Na każdy temat”