Nowe przepisy dotyczące Prawa Jazdy

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Nowe przepisy dotyczące Prawa Jazdy

Postautor: Karolus » wtorek, 14 sty 2014, 18:48

A ja szczerze tak pobieżnie przeleciałem wątek i powiem tak - z racji tego że jestem mundurowym czyli jak to niektórzy piszą "budżetówka" napiszę tylko tak - nikt nikomu nie bronił iść np do wojska, policji i innych służb opłacanych z budżetu państwa.
Nikt nikomu nie bronił i nie zatrzymywał przed przywilejami, jakie mają np. formacje mundurowe.

A jak ktoś też napisał - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma...

Są dni ciekawe, są dni przej....bane - chętnie zamieniłbym sie czasami z ludźmi którzy wiedzą jak pracują, nie muszą być pod telefonem a i święta mają wolne bo tak sobie zaplanowali... Ja niestety takiego komfortu nie mam... Albo idź w las naście km w mróz -20, choć to nic z tym, jak przy takiej temperaturze lub nawet i mniejszej trolisz w miejscu, bo tam masz być 8 godzin....

Czasami dobrze do żony się nie przytulę i muszę jechać bo telefon... Nie mówiąc o świętach, długich weekendach...

Ale nie narzekam, tylko uświadamiam... Za coś pieniądze biorę - taką drogę i życie wybrałem...

I jeszcze raz powtarzam - nikt nikomu nie bronił wybrać drogi utrzymywania siebie i swojej rodziny z budżetu państwa...

Jednakże muszę nadmienić, że najwięksi malkontenci to Ci, którzy próbowali (czasem i wiele razy) ale się nie dostali, bo albo psycholog odrzucił, albo wariograf nie puścił, albo nie bo nie - ale oni co tam są tacy źli...

Pozdrawiam niezadowolonych i wiecznie niezadowolonych....;)
Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

cicik

Postautor: cicik » wtorek, 14 sty 2014, 18:56

Mysle ze kolga pisząc o budżetówce miał raczej na myśli takich jak ja czyli urzędasów :)
chyba ze sie myle , wiec niech kolega mnie poprawi ...
powiem tak ... w moim miejscu pracy rozpocząłem "karierę" w 2004, gdzie zatrudnienie było na poziomie 450 osób.
dzisiaj jest ok 1100 ....
oczywiście mógłbym godzinami tłumaczyć że nastąpił wzrost pracy bo środki unijne, nowe zadania własne , itp itd
ale odbiór społeczny jest jednoznaczny - i w sumie słusznie.
ze swojej strony moge powiedzieć ze bywają dni ze siedzie do 22 w robocie (praca 8-16) ale bywają ze przez tydzień siedze na allego...
mam tez na swoim koncie pare osiągnięc - udokumentowanych - że uzyskałem kase dla województwa na poziomie ponad miliona złotych wiec moja praca na pare lat sie zwróciła podatnikom :D
pozdr
cicik
holowniki: Jeep G-Ch 4.7, Renault G-Scenic 1.9dci
przyczepa: szukam :)

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Andrzej132 » wtorek, 14 sty 2014, 20:21

cicik pisze:nie rozumiem ... dorośli ludzie dyskutują w kulturalny sposób na ważne dal nich sprawy - co w tym złego ?
a tak dla przypomnienia: tema toczy sie na : Strona główna forum ‹ Tematy pomieszane ‹ Na każdy temat.
jeśli czuje sie Pan zniesmaczony tematem to prosze go nie czytać.

Więcej w tej "dyskusji" polityki i żali niż merytoryki.

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Karolus » wtorek, 14 sty 2014, 20:25

cicik pisze:Mysle ze kolga pisząc o budżetówce miał raczej na myśli takich jak ja czyli urzędasów :)
powiem tak ... w moim miejscu pracy rozpocząłem "karierę" w 2004, gdzie zatrudnienie było na poziomie 450 osób.
oczywiście mógłbym godzinami tłumaczyć że nastąpił wzrost pracy bo środki unijne, nowe zadania własne , itp itd
ze swojej strony moge powiedzieć ze bywają dni ze siedzie do 22 w robocie (praca 8-16) ale bywają ze przez tydzień siedze na allego...
mam tez na swoim koncie pare osiągnięc - udokumentowanych - że uzyskałem kase dla województwa na poziomie ponad miliona złotych wiec moja praca na pare lat sie zwróciła podatnikom :D
pozdr
cicik

No i widzisz, kilka milionów uzyskałeś, kilkanaście tysięcy zarobiłeś robiąc coś lub nie...

Co do urzędasów to mundurówka też jest urzędnikiem państwowym - dlatego też tak napisałem.
Do mojej czy Twojej 'służby' też każdy może iść - ale trzeba złożyć dokumenty, a nie którym się nie chce czasem i wolą na nich ponarzekać ;)

Z drugiej strony świata nie naprawię, poglądów niektórych nie zmienię... Takie życie - jeden narzeka, drugi robi swoje...
Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 14 sty 2014, 20:46

Karolus pisze:...

Jednakże muszę nadmienić, że najwięksi malkontenci to Ci, którzy próbowali (czasem i wiele razy) ale się nie dostali, bo albo psycholog odrzucił, albo wariograf nie puścił, albo nie bo nie - ....

albo rodziny nie było stać na "kopertkę " , albo wujek nie pomógł .... No różnie w życiu bywa.

Spoko - żartowałem

cicik pisze:Mysle ze kolga pisząc o budżetówce miał raczej na myśli takich jak ja czyli urzędasów :)
pozdr
cicik

Paczek pisze:
cicik pisze:
Paczek pisze: KONTROLE, KONTROLE I jeszcze raz KONTROLE .

chyba jakoś bardzo uprzedzony jesteś do budżetówki :) .... jakiejs zgody/pozwolenia/decyzji ostanio nie dostałeś?? ;)

...

BINGO

Nie ostatnio , tylko od zawsze jestem przeciwnikem budzetówki . Może nie w ogóle , ale przerostu budzetówki .

Mój wykładowca ( ekonomii) kiedyś nawet zabawnie zdefiniował ten twór ,ale to już przy ognisku.

Bardzo mnie irytuje, że pan ze stempelkiem ma decydować :

- kiedy moje dziecko pośle do szkoły,
- jak mam postawić ściankę w swoim domu
- czy chce popełnić samobójstwo czy nie ( chodzi mi o jazdę w pasach )
- jakie zęby mogę leczyć, a jakie wyrywać
- co mam robić z własnymi śmieciami
- a ostatnio nawet czy mogę wędzić szyneczkę

Koszmar. To musi kiedyś legnąć w gruzy , tak się nie da normalnie żyć.

wystarczy czytać ze zrozumieniem - przecież pisałem :

PAN ZE STEMPELKIEM ....

cicik

Postautor: cicik » wtorek, 14 sty 2014, 20:51

nie obraża mnie to określenie ... pracuje uczciwie na swoją wypłatę. do tego tez płacę podatki - i to może bardziej niż nie jeden przedsiębiorca bo nie mam "kosztów", strat, zwolnień z podatków, preferencyjnych stawek itp.
po prostu - odcinają mi % od wypłaty i do wora...

są ludzie którzy wszytkich lekarzy mają za konowałów, urzędników za darmozjadów a policjantów za łapowników...
też swiata nie zmienie i nie zamierzam :D

cicik

Postautor: cicik » wtorek, 14 sty 2014, 20:54

Andrzej132 pisze: Więcej w tej "dyskusji" polityki i żali niż merytoryki.

proszę w takim razie wzbogacić dyskusję o jakąś merytoryczną treść ...
bo jak na razie Pana 2 wpisy w temacie nie wniosły KOMPLETNIE NIC.

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 14 sty 2014, 21:38

Faktycznie - zrobiło się za dużo polityki.

Wróćmy do głównego tematu - Prawo Jazdy , nowe opłaty , nowe koszty - jak jeszcze dokuczyć podatnikowi ?

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » wtorek, 14 sty 2014, 23:47

Paczek pisze:Faktycznie - zrobiło się za dużo polityki.

Wróćmy do głównego tematu - Prawo Jazdy , nowe opłaty , nowe koszty - jak jeszcze dokuczyć podatnikowi ?

Michał, to nie jest powrót do tematu.
Temat miał być o tym jak pozostać bezterminowcem i nie dać się wkopać w badania.

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 15 sty 2014, 08:11

kooba pisze:
Paczek pisze:Faktycznie - zrobiło się za dużo polityki.

Michał, to nie jest powrót do tematu.
Temat miał być o tym jak pozostać bezterminowcem i nie dać się wkopać w badania.

OK - czyli jak ? Problem powstaje gdy wyrabiamy nowe prawko .

To może nie wyrabiać ..... Niech sobie będzie nieaktualny adres - a co mi tam ....

Podam nie wzorcowy przykład :
Mam już dawno zapełniony dowód rejestracyjny i aktualny przegląd mam na papierku . Policaje kontrolowały mnie już chyba z 5 razy i jak na razie nic mi nie zrobili. Oczywiście zawsze pomarudzą , ale za to nie ma mandatu , więc .... nie ponoszę kosztów wymiany dowodu rejestracyjnego. Może podobnie z Prawem Jazdy ?

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » środa, 15 sty 2014, 08:24

Nie wiem jakie są konsekwencje nie wymienienia prawka po zmianie adresu, ale teoretycznie po 30 dniach od przemeldowania dokument jest nieważny. Tylko spraw może wyglądać tak jak w przypadku przerejestrowywania samochodu, masz to zrobić w przeciągu 30 dniu od daty zakupu, ale jak zrobisz później to konsekwencji nie ma.
No i jeszcze jedno w latach 2028-2033 ma być obowiązkowa wymiana praw jazdy.

cicik

Postautor: cicik » środa, 15 sty 2014, 08:38

odpowiem jako urzedas ... nic nie zrobią za posiadanie nieaktualnego dokumentu, bo nie przepisów sankcyjncyh w tym zakresie.
sa tylko "porządkowe" stanowiące o terminie 30 dni na dokonanie zmian.
ja mam w prawo jazdy adres jeszcze z czasów gdy mieszkałem z rodizcami :D a to było wery long long tajme egoł :)

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 15 sty 2014, 08:41

kooba pisze:...
No i jeszcze jedno w latach 2028-2033 ma być obowiązkowa wymiana praw jazdy.

JA to rozumiem tak - W 1992 zdałem egzamin i otrzymałem Prawo Jazdy. W 1992 roku obowiązywały takie a nie inne przepisy i ja je w pełni świadom zaakceptowałem . Dziś rząd zarządził pewne zmiany w temacie Prawa Jazdy - Dziś. I gdybym dziś robił sobie Prawo Jazdy być może takich warunków bym nie przyjął .

Wg, mnie prawo w tym przypadku działa wstecz - ingeruje w już istniejące dokumenty i ( co oczywiste ) próbuje wyciągnąć pieniądze od podatnika.

Jako opozycjonista z zamiłowania i z przekonania jestem temu stanowczo przeciwny .

Ps. jeśli już - to wymiana powinna być GRATIS _ jak pisałem wcześniej odnośnie dowodów osobistych

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » środa, 15 sty 2014, 10:25

Paczek pisze:Wg, mnie prawo w tym przypadku działa wstecz

Prawie dobrze rozumujesz :)
Co do samego dokumentu to nie ma mowy o działaniu prawa wstecz. Po prostu wchodzi nowy wzór, a stary traci ważność. Już kilka razy tak było i wszyscy wymienili książeczkowe prawka oraz dowody osobiste na plastikowe.
Zauważ, że uprawnień nikt ci nie zabiera (nie musisz zdawać egzaminu), masz tylko wymienić dokument.

Cała sprawa rozbija się o badania lekarskie na podstawie, których ustalana jest ważność uprawnienia (nie dokumentu). Jeżeli w 1992 roku lekarz wystawił ci zaświadczenie, że twój stan zdrowia do końca życia będzie pozwalał na prowadzenie pojazdów to nikt nie może ci tego zabrać. Lekarz w 1992 roku miał możliwość wystawienia takiego papieru i skrócenie tego teraz do 15 lat byłoby działaniem prawa wstecz.
Paczek pisze:Ps. jeśli już - to wymiana powinna być GRATIS _ jak pisałem wcześniej odnośnie dowodów osobistych

Wymiana dowodów osobistych jest gratis, ponieważ są wymagane przez państwo i to państwo za nie płaci. Znaczy i tak my ale w podatkach.
Prawko nie jest obowiązkowe, nikt nie zmusza cię do jazdy samochodem. Możesz chodzić piechotą.
Z prawkiem jest jak z paszportem. Paszport jest płatny i ważny 10 lat.
Chcesz jeździć za granicę - płać za paszport
Chcesz jeździć samochodem - płać za prawko

cicik

Postautor: cicik » środa, 15 sty 2014, 11:08

kooba ... juz to chyba gdzieć powyżej tłumaczyłeś?? :thumbup:

Wróć do „Na każdy temat”