Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3859
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » wtorek, 22 wrz 2015, 21:58

Zgadzam się z Tobą, fakt nie zauważyłem, że wcześniej sparzone. Podałem swój sposób, a ja daję tylko surowe, bo myślę, że parzone gorzej chłonie dym. Co do wędzenia na zimnym, to można nawet 20 stopni, ale to trwa i trwa ;-)
Ja robię zalewę i trzymam w niej min. 10dni obracając co drugi dzień, a najlepiej 14-15dni. Wtedy mięso przechodzi, kruszeje i smak jest super.
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11089
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » wtorek, 22 wrz 2015, 22:07

Zrób sobie ten suszony schabik okopć lekko zimnym dymem i za cenę schabu i odrobiny przypraw masz szynkę smaczniejszą od szwarcwaldzkiej. Tylko w zimnym żebyś jej nie usmażył :)

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » wtorek, 22 wrz 2015, 22:53

U nas "świnka" od 5 do 12 dni w solance się pekluje w zależności od czasu jaki mam;). Potem doba odpoczynku i odciekania. Potem wędzenie ok 8 godzin w dymie ciepło-zimnym bo jak pisałem pomiar na "łapę". Potem mięsko trafia do wody i jest parzone. Woda w granicy 80'C i termometr w środku szyneczki aż środek osiągnie 70'C. Kuraki parzymy w solance i potem dopiero na dymek. Przy czym są to nasze pierwsze produkcje i chętnie słuchamy wszelkich rad.

...
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11089
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 23 wrz 2015, 07:17

Ja też za długo nie trzymam, bo już kiedyś mi się mięcho zepsuło i to z 10kg. Jest na to nawet procedura jak zaczyna śmierdzieć woda ale niestety szynki po uwędzeniu zalatywały padliną i po wielu próbach ratowania i tak skończyły w śmieciach. Teraz pekluje też tak około 5 dni tyle, że od razu robię mały nastrzyk solanką żeby smak miał szansę dotrzeć w każdy zakamarek. Przed włożeniem do szynkowara nastrzyk powtarzam i nigdy nie mam problemu z brakiem smaku w środku. Kiedyś jak jeszcze wędziłem normalnie na ogniu to nigdy później nie parzyłem i nigdy też jakoś specjalnie nie pilnowałem temperatury, bo nie miałem termometru. Raz mi chyba wyszły lekko surowe w środku. Na kurczaka też mam przepis, że najpierw się peklowało w solance, później parzyło w wywarze warzywnym i wędziło. Wychodziły super i jak będę robił następne zimne wędzenie to sobie na pewno zrobię.
Generalnie nigdy jakoś restrykcyjnie tych wszystkich przepisów, zaleceń, temperatur, czasów nie przestrzegam w 100% a i tak żarełko zawsze jest milion razy lepsze niż to ścierwo przemysłowe którym nas karmią w sklepach.

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3859
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » piątek, 25 wrz 2015, 08:34

reflexes » Wt, 22 wrz 2015, 22:07

Zrób sobie ten suszony schabik okopć lekko zimnym dymem i za cenę schabu i odrobiny przypraw masz szynkę smaczniejszą od szwarcwaldzkiej. Tylko w zimnym żebyś jej nie usmażył


Zrobię, zrobię. Akurat na początku przyszłego tygodnia będę peklował, bo 10 października wędzimy z sąsiadem.

vvarrior » Wt, 22 wrz 2015, 22:53

U nas "świnka" od 5 do 12 dni w solance się pekluje w zależności od czasu jaki mam;). Potem doba odpoczynku i odciekania. Potem wędzenie ok 8 godzin w dymie ciepło-zimnym bo jak pisałem pomiar na "łapę". Potem mięsko trafia do wody i jest parzone. Woda w granicy 80'C i termometr w środku szyneczki aż środek osiągnie 70'C. Kuraki parzymy w solance i potem dopiero na dymek. Przy czym są to nasze pierwsze produkcje i chętnie słuchamy wszelkich rad.


Ej, to jak tak wszyscy wędzą, to może zrobimy jakiś zlot wędzarniczy FKN. Każdy przywiezie, co tam zrobi, powędzimy, "poczytamy"... :lol:
Tylko trzaby ze trzy dni siedzieć minimum.

przez reflexes » Śr, 23 wrz 2015, 07:17

Ja też za długo nie trzymam, bo już kiedyś mi się mięcho zepsuło i to z 10kg. Jest na to nawet procedura jak zaczyna śmierdzieć woda ale niestety szynki po uwędzeniu zalatywały padliną i po wielu próbach ratowania i tak skończyły w śmieciach. Teraz pekluje też tak około 5 dni tyle, że od razu robię mały nastrzyk solanką żeby smak miał szansę dotrzeć w każdy zakamarek


Reflexiu, nie wiem, jak robisz, ale primo -woda musi być przegotowana, drugie primo - soli trzeba dać peklowej i zwykłej i to tyle, żeby " na palec" woda była słona dość bardzo, a po dwóch -trzech dniach spróbować " na palec" ponownie i dosolić, bo mięso naciągnie.
Ostatnie primo/ultimo: temperatura peklowania +2-+6 st maks i OBRACAĆ CO DRUGI DZIEŃ. Nie zepsuje się mięso.
Nastrzyk tez jest ok, ale peklowanie powinno być min. 10dni :wink:
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » piątek, 25 wrz 2015, 11:23

Ja nie używam peklosoli (na razie) w celu eliminacji zbędnej chemii a na sklepowym kolorze mi nie zależy. Co do stężenia to test na jajeczko. Odmierzam ilość wody żeby przykryło mięsko. Lotem sypię soli i mieszam. Solę do momentu aż surowe jajko zacznie pływać. Do tego potem przyprawy i gotowanie wywaru. Jak wywar wystygnie, zalewam mięso. Temperatura peklowania 5-8'C. Gdzieś czytałem że poniżej 5'C przy samej soli mięso się nie pekluje. Mięsko codziennie obracane i kontrolowany zapach i wygląd.
Jeśli chodzi o spotkanie "tematyczne" to czemu nie. Trochę się udało już na Literackim w Suchedniowie. Tak więc może coś w urodzi :).

...
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
dworek
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1457
Rejestracja: sobota, 30 cze 2012, 18:18
Lokalizacja: Opole

Re: Wyroby domowe.

Postautor: dworek » niedziela, 27 wrz 2015, 15:12

A u mnie dzisiaj szaszłyk :D
... przy Waszych wyczynach to może i nie ma czym się chwalić :oops: ... ale takie pyszne było :wink:
Załączniki
DSC_0022.JPG
DSC_0026.JPG
To napisałem ja, dworek 8-)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11089
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » niedziela, 27 wrz 2015, 16:54

Dobry szaszłyczek popchnięty klasycznym tyskim jest jak najbardziej ok.

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3859
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » niedziela, 27 wrz 2015, 20:26

reflexes » N, 27 wrz 2015, 16:54

Dobry szaszłyczek popchnięty klasycznym tyskim jest jak najbardziej ok.


Tak jest, zgadzam się w 100%. A ja dzisiaj zapeklowałem szyneczkę, karczek i schab, razem coś koło 11kg. Za tydzień boczek na sucho i za dwa tygodnie wędzenie :wink:
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » wtorek, 29 wrz 2015, 20:53

Chyba zima idzie bo na naszym stole zagościł smalec.
Obrazek
A poza tym zadymianie wędlinki na kolejny tydzień. Tu chcialem się zapytać czym upychacie wędlinę do siatki? Ja wykombinowałem może nie atestowany jako przyrząd spożywczy ale redukcja 150-110 i jest całkiem miło;). W dodatku kończą się zrębki więc poszedł konar olszyny do rębaka ogrodowego i jedziemy na tym. Ciekawe co z tego wyjdzie.

...
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11089
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 30 wrz 2015, 07:23

Tu chcialem się zapytać czym upychacie wędlinę do siatki?

Ja mam zawsze sprzęt jednorazowy w postaci butelki PET. Im większa tym lepsza. A najlepsza po 2l coli, sprite itp. Z początku trochę się z tym motałem ale doszedłem do wprawy i idzie całkiem sprawnie. Obcinam dno wkładam mięsko do środka, a od strony zakrętki naciągam siatkę. Jak mięcho jest za duże to z jednego boku nacinam PETA. Ostatnio na przykład naciągnąłem siatkę na szynkowar ale ciężko to idzie, bo haczy o zaczepy od wieczka szybkowara.
Co do smalcu to podobno robię bardzo dobry :D ale ja smakoszem nie jestem, bo nie lubię tłustych rzeczy (skórę z golonki zawsze u nas zjadał pies a podobno to rarytas). Robię go tak, że kupuję kawał porządnego wędzonego boczku, rozpuszczam smalec i trochę ten zmielony boczek w nim gotuję. Do tego oczywiście cebulka, czosnek, sól, pieprz i majeranek, dużo majeranku.

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » środa, 30 wrz 2015, 19:59

No to też jest metoda. Ja wcześniej używałem wiaderka po kapuście/ogórkach z wyciętym dnem. Ale forma właśnie dość ulotna jeśli chodzi o wytrzymałość więc wykombinowałem rurę.

...
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11089
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 30 wrz 2015, 20:21

Kiedyś czytałem, że dobrze się sprawdzają do tego cmentarne :lol: doniczki/wazony z obciętym dnem. Coś jak na fotce. Trzeba popatrzeć w markecie i dobrać odpowiedni rozmiar.
Załączniki
flakon-c-dama-1-13cm-zoty-10.jpg

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » środa, 30 wrz 2015, 20:37

No też dobre...W marketach powoli sezon;) się robi na ten asortyment...Ale jak by co rura się sprawdza:). Przetestowane wędzenie na świeżo zmielonej olszynie daje bardzo ciemną barwę mięsa. Jak by podpiekana.
Obrazek
Smak ok.

...
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » wtorek, 6 paź 2015, 01:08

To znowu my i nasz jesienny Niewiadów;)
Obrazek
Obrazek
Jabłkowe chipsy.


...
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości