Wyroby domowe
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
-
Re: Wyroby domowe.
Gdzie te mlekomaty stoją????
http://www.mlekomaty.org/mlekomat/2.191 ... lekomatow/
Ja korzystam z tego na Stegnach. Co prawda z miesiąc tam nie byłem ale mleko super. Można z własną butelką się podstawić (chyba 1.5l pet wchodzi) albo kupić w automacie ale są dość drogie.
Ja korzystam z tego na Stegnach. Co prawda z miesiąc tam nie byłem ale mleko super. Można z własną butelką się podstawić (chyba 1.5l pet wchodzi) albo kupić w automacie ale są dość drogie.
-
Dzięki, mieszkam, a pierwsze słyszę.
Ciekawe czy ser podpuszczkowy da się z tego zrobić, kiedyś robiłem coś w rodzaju korycińskiego, bunca, oscypków, ale urwał mi się dostęp do świeżego mleka, bo właścicielka krowy woli sprzedawać co dzień 20 osobom po litr, niż mi raz na jakiś czas 20 litrów. Ma po prostu stałych odbiorców na świeże mleko i nigdy nie jest tak żeby dysponowała dużą "wolną" ilością na raz.
Ciekawe czy ser podpuszczkowy da się z tego zrobić, kiedyś robiłem coś w rodzaju korycińskiego, bunca, oscypków, ale urwał mi się dostęp do świeżego mleka, bo właścicielka krowy woli sprzedawać co dzień 20 osobom po litr, niż mi raz na jakiś czas 20 litrów. Ma po prostu stałych odbiorców na świeże mleko i nigdy nie jest tak żeby dysponowała dużą "wolną" ilością na raz.
Na smak te mleko z mlekomatu za przeproszeniem stuka krowim cyckiem a to dobrze o nim świadczy. Zwłaszcza że jak chwilę postoi oddziela się śmietana. A co do kupnych oscypków to kiedyś kupiliśmy w markecie najtańszy ser żółty. Chyba to był morski. Wsadziliśmy go na chwilę do wędzarki przy okazji podwędzania innego mięsiwa. Nasze zaskoczenie było wielkie jak okazało się że serek zaczął smakować jak "typowy kupny oscypek". Nawet zgrzytał o zęby. Wniosek? Co kupujemy np. na Krupówkach?
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
vvarrior pisze:A jak to to działa?
Bierzesz mleko i jogurt z poprzedniego ważenia (jako starter z bakteriami) wstawiasz do tej maszynki na 12 godzin, a potem wyciągasz jogurt.
Przynajmniej w torii tak to wygląda. Nastawiliśmy to jakieś 1,5 h temu. Jutro dam znać co z tego wyszło.
No ciekawy jestem jak to będzie działać. W sumie to wędliny w klubie mamy, wypieki, pieczywo, pizze, ciasta , jogurty. Jak by się uprzeć kurniki też się znajdą:D. Bartek nakręci nam trochę prądu...
Pełna niezależność:)

-
Moje pierwsze wyroby 
Mielona szynka z odrobiną boczku (trochę soli i cukru)
Szynka w kawałkach
Boczek
Szynka w kawałkach i boczek moczyły się kilka dni w zalewie z taką przyprawą
Przyprawę najpierw zagotowałam z cukrem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim
Czytałam coś o kurnikach. Pierwsze jaja za miesiąc jakby co

Mielona szynka z odrobiną boczku (trochę soli i cukru)
Szynka w kawałkach
Boczek
Szynka w kawałkach i boczek moczyły się kilka dni w zalewie z taką przyprawą
Przyprawę najpierw zagotowałam z cukrem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim
Czytałam coś o kurnikach. Pierwsze jaja za miesiąc jakby co

Kurczeczaczek śliczne...zrobiłem się głodny a tu jeszcze 3 godziny w robocie. Ech...
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Wygląda pysznie 
A ja chyba zapomniałem napisać o pierwszej produkcji jogurtu. Więc pierwsza porcja wyszła smakowo wyśmienicie. Moim zdaniem nieco za rzadka, ale za pierwszym razem podobno tak jest. Właśnie nastawiliśmy kolejną porcję, zobaczymy co będzie jutro.

A ja chyba zapomniałem napisać o pierwszej produkcji jogurtu. Więc pierwsza porcja wyszła smakowo wyśmienicie. Moim zdaniem nieco za rzadka, ale za pierwszym razem podobno tak jest. Właśnie nastawiliśmy kolejną porcję, zobaczymy co będzie jutro.
A mi pierwsza taka szyneczka wyszła... troszkę krucha, ale pychota...
Niewiadko-noce
2024 - 3200km i 14 nocy "nową" N126NT
Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
2024 - 3200km i 14 nocy "nową" N126NT
Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
-
Patrzę na piękne kolorki Waszych wyrobów i mam pytanko. Czy używanie peklosoli lub saletry? Bo ja jakoś mam zawsze obawy czy to przy wędzeniu czy teraz do szynkowaru. Zwłaszcza że podobno nie powinno się podgrzewać wyrobów z saletrą powyżej 60'C bo wytwarzają jakieś rakotwórcze związki.
A co do jogurtownicy to popatrzyłem na alledrogo i jest niedrogo i wygodnie w porównaniu do metody którą znalazłem we wspomnianym wcześniej przepisie... Tylko gdzie to wszystko trzymać?
Może niech administrator zablokuje dla mnie ten dział bo w końcu wylecę z domu a za mną szybkowary,szynkowary, maszyny do chleba, jogurtownice i inne takie maszynki serwujące jajecznice na śniadanie:D a wszystko to do ping ponga się nie zmieści - żart oczywiście.
A co do jogurtownicy to popatrzyłem na alledrogo i jest niedrogo i wygodnie w porównaniu do metody którą znalazłem we wspomnianym wcześniej przepisie... Tylko gdzie to wszystko trzymać?

Piękne koleżankom i kolegom wychodzą te szyneczki, a ten boczuś to w ogóle bajka. Jeszcze nie robiłem więc następny pewnie pójdzie na ruszt właśnie on. W zanadrzu mam jeszcze pasztet. Rodzice robili i podobno wyszedł dużo lepszy niż tradycyjnie zapiekany. Niestety nie posmakowałem, bo zjedli i nie dali posmakować
Janek kolorkiem się nie stresuj, szkoda zdrowia. Ja tylko do suszonego schabu daję peklosól, bo to jednak surowizna. Reszta znika dość szybko więc nie ma co jej konserwować. Co do sprzętów to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić Ani jakieś małe pędzidło w komplecie z N250 na manele, albo jeszcze lepiej z N126 i będziecie mieli pełny wypas. Sypialnia z salonem kąpielowym w jednej, w drugiej zaplecze gastronomiczno - spożywcze, a pomiędzy zadaszony taras

Janek kolorkiem się nie stresuj, szkoda zdrowia. Ja tylko do suszonego schabu daję peklosól, bo to jednak surowizna. Reszta znika dość szybko więc nie ma co jej konserwować. Co do sprzętów to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić Ani jakieś małe pędzidło w komplecie z N250 na manele, albo jeszcze lepiej z N126 i będziecie mieli pełny wypas. Sypialnia z salonem kąpielowym w jednej, w drugiej zaplecze gastronomiczno - spożywcze, a pomiędzy zadaszony taras

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
-
vvarrior pisze:DIZZY pisze:Nabyłam szynkowarJak wrócę z urlopu zabiore się za wytwarzanie wędlinek, może wyjdą takie smakowite jak wasze
Albo i jeszcze lepsze:). Czekamy na prezentacje i pomysły. Udanego urlopu!
jaki macie sposob na upchnięcie mięska w szynkowarze