Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
Nacia
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Nacia » piątek, 13 lut 2015, 08:40

reflexes pisze: jutro jakąś ogórkową albo kapuśniak, bo mam smaka od kilku dni.

Smaka takiego koledzy robicie, że aż żołądek ściska :roll: I jak tu trzymać linię :lol:
To nie prawda, że tylko żółwie i ślimaki wędrują ze swoimi domkami po świecie.
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady :)
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » piątek, 13 lut 2015, 10:07

To samo pomyslałam.
Podczytuję ten wątek, powoli przymierzam sie do szynkowara, ale trochę mnie stopuje złożoność procesu przygotowywania mięsa i absolutny brak doświadczenia w tym względzie. U nikogo szynkowara jeszcze na oczy nie widziałam, więc obawy są, czy dam radę coś smacznego przyrządzić. Psa też mam dużego, ale nie chcę go otruć jak by co.

Czy można gdzieś kupić taki mniejszy szynkowar, nie tylko 1,5 litra?
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » piątek, 13 lut 2015, 10:26

Ja mniejszego nie widziałem ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby go załadować tylko do połowy. Generalnie to proces wcale nie jest skomplikowany. Szczególnie jak robi się mielonki, bo moim zdaniem takie mięso wcale nie musi leżakować. Mielisz, przyprawiasz, wkładasz do szynkowara, ściskasz sprężyną i parzysz. Cały kawał mięcha to już trzeba trochę pomęczyć w przyprawach ale to nic trudnego. Na pewno dasz radę :)

Edit:
W sumie teraz pomyślałem, że połowy nie da się załadować, bo sprężyna za krótka. Od durny człowiek i ludzi w błąd wprowadza.

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » piątek, 13 lut 2015, 11:06

Pytałam o mniejszy, bo my tak za bardzo mięsożerni nie jesteśmy, a stare jeść to nie w smak :?
Ale muszę spróbować, by na Wielkanoc własnej roboty szyneczkę na stół zaserwować.
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » piątek, 13 lut 2015, 11:29

Nie myli się ten co nic nie robi;). Dizzy pomyśl o wdzięcznych oczach pieska pałaszującego kilogram szyneczki jeśli np. dla człowieka okaże się za mało słona albo niedoprawiona;). A tak na poważnie to zastanawiam się nad wywierceniem otworu w pokrywie i docisku żeby mozna było w baton wbić termometr na czas parzenia. Na razie mierzę temperaturę wody ale czy środek mięsa osiągnął temperaturę przynajmniej 65'C???
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » piątek, 13 lut 2015, 12:30

Janek, da się ale będzie ciężko, bo u mnie na przykład są aż 3 blachy do przewiercenie i ciężko będzie się celowało.
Następnym razem spróbuję się ze swojego pozbyć tej śruby z czarną rączką, bo da się bez problemu
1.jpg

i będzie praktycznie tak samo jak w tym z termometrem
2.jpg

Że też o tym wcześniej nie pomyślałem :wtf:

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » sobota, 14 lut 2015, 02:43

Dobrze prawisz:) ale może być problem w stabilizacji sprężyny i zachowaniu "równoległości" między dociskiem a dekielkiem. Na drugim obrazku sprężyna jest mocowana do wieka i docisku a w naszych stabilość trzyma ta ośka. Ale można zastąpić ją tuleją z nierdzewki?...tylko żeby to spożywcze było...;) I ot problem jak w świńskiej d....e temperaturę głęboką zmierzyć..
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » wtorek, 17 lut 2015, 23:16

Dzisiaj wieczór pod znakiem wieprzowinowej mieszanki mordowanej w szynkowarze. Ale przed tym rozbebrałem szynkowar i wygląda na to że działa opcja pozbycia się ośki z naszych szynkowarów i zrobienia miejsca na termometr. Plusem jest to że odwracając dekielek można uzyskać docisk mniejszej porcji mięsiwa.
Obrazek
Obrazek
W składzie wsadu mielona łopatka i gulasz z różnych regionów pani świni ale okrojony z tłuszczu.
Do tego dużo czosnku, papryki ostrej, pieprzu, soli i musztardy oraz dwie łyżeczki żelatyny. Chcemy uzyskać ostre w smaku mięsko na łagodne wafle ryżowe.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

naal

Postautor: naal » wtorek, 17 lut 2015, 23:27

Nienawidzę Was za to... Za każdym razem kiedy przeglądam i czytam to wieczorem robię się głodny... :evil:

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » środa, 18 lut 2015, 00:14

Hehe ja też a dopiero do gara będę wstawiał. Teraz dwie godziny czekać, potem studzić a potem do lodówki a zjeść można dopiero rano:D.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » środa, 18 lut 2015, 08:04

Ale przed tym rozbebrałem szynkowar i wygląda na to że działa opcja pozbycia się ośki z naszych szynkowarów i zrobienia miejsca na termometr. Plusem jest to że odwracając dekielek można uzyskać docisk mniejszej porcji mięsiwa.

Wiedziałem, że się uda. Też będę tak robił i to już niedługo, bo kończą mi się ostatnie wyroby. W lodówce znowu leży i się marynuje schabik do suszenia. W sumie to dzisiaj już zacznie się suszyć. Jakiś tydzień i będzie na kanapkach.

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » środa, 18 lut 2015, 09:47

naal pisze:Nienawidzę Was za to... Za każdym razem kiedy przeglądam i czytam to wieczorem robię się głodny... :evil:

Mam podobne odczucia...
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » środa, 18 lut 2015, 10:21

Panowie zamiast się ciśnieniować to lepiej tą energię poświęcić na działanie. Tu naprawdę zostało napisane wszystko i nawet ktoś kto ma w kuchni dwie lewe łapki da radę to ogarnąć. Wierzymy w Was i czekamy na fotki z efektem Waszych działań Obrazek

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » środa, 18 lut 2015, 10:47

reflexes pisze:Panowie zamiast się ciśnieniować to lepiej tą energię poświęcić na działanie.

Jasne.. na bloku operacyjnym ;)
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » środa, 18 lut 2015, 11:05

Jasne.. na bloku operacyjnym ;)

No ale przecież nie spędzasz tam całego życia, a chcąc nie chcąc masz już spore doświadczenie w krojeniu :lol:

Wróć do „Na każdy temat”