Seicento + N126B i dołożenie najazdu. Kilka pytań :)

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Seicento + N126B i dołożenie najazdu. Kilka pytań :)

Postautor: TomekN126N » czwartek, 23 maja 2013, 21:38

Gdy już kupisz budkę ciesz się z niej tak jak ja się cieszyłem, że mam moją jedyną , wymażoną wtedy sam się przekonasz czy Twój holownik spełnia Twoje wymagania.

I to jest najlepsza odpowiedź. Ja swoim starym, dobrym asterixem (82KM z 93r) 460 kilometrów na majówkę do Krasnego jechałem z trzema postojami 9 godzin, czyli średnia wyszla 50km/h. po majówce tak sobie pomyslałem,że przydałby się holownik mocniejszy, tak ze 120-130 kucyków. Ale potem doszedłem do wniosku,że nawet takim mocniejszym zajechałbym może pół godziny, lub godzine wcześniej. Drogi nie przelecisz, to nie wyścigi. Trzeba sie uzbroić w cierpliwość i spokojnie jechać. Kupuj cepke i czekamy na relacje z wypraw seicenciakiem. :wink:

wojtas » Cz, 23 maja 2013, 20:58
Ja nigdy nie patrzę na masą przyczepy, zapinam i latam po kraju (+400kg od tego co mam w dowodzie to pikuś) . Teraz tylko vi-atol mnie ogranicza (muszę zakupić urządzenie)....Kontrolę drogową miałem ostatnio z 10 lat temu.

Szczęściarz, czy kaskader :wink: ? Jak miałes kontrolę tak dawno, to wyczerpałeś limit, uważaj bardziej teraz , bo przez te +400kg będziesz odczepiał cepke na drodze :lol:
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

wojtas

Postautor: wojtas » czwartek, 23 maja 2013, 22:19

Jakby człowiek miałby jechać zgodnie z przepisami przez Polskę jechałby dwa dni, jakby miał robić wszystko z przepisami to nie żył by już dawno.

Awatar użytkownika
KONZIO
Przyjaciel
Przyjaciel
Lokalizacja: jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, Świat w którym baśń ta dzieje się...

Postautor: KONZIO » piątek, 24 maja 2013, 18:45

Nie chcac wdawac sie w dyskusje i wobec przewazajacej ilosci zdan, ze bezproblemowo "da sie"pozostaje mi tylko zyczyc Ci powodzenia, szerokiej drogi i poczekac na Twoje relacje i przemyslenia po wyjezdzie(o ile bedziesz chcial sie nimi podzielic).
ad

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 24 maja 2013, 22:30

trinio pisze:Koledzy myślę ze warto w tym wątku powiedzieć o najazdach :
Sam posiadam N-ke bez najazdu i w sumie jestem zadowolony bardzo wiecie brak przeglądów corocznych i generalnie mniej rzeczy które mogą się popsuć - ale jeśli o hamowanie .....
Trzeba być bardziej ostrożni Ogon napiera na Holownik i droga hamowania się wydłuża ....
W każdym razie ja jestem zadowolony z Niewiadki bez hamulca.
Z kolei o osiągi Lanos 1.4 - 80km/h wiecej nie za bardzo chce jechać :roll:
Ciekawe czy mniejszy silniczek da rade ?

jeździłeś kiedyś przyczepą z najazdem ? bo z tego co piszesz to chyba nie :roll:
ja 100razy wolę jechac 1000kg przyczepą z najazdem niż 500kg bez
raz zaliczyłem hamowanie awaryjne z niewiadką ... nie życzę nikomu :?
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 24 maja 2013, 22:35

wojtas pisze:Ja nigdy nie patrzę na masą przyczepy, zapinam i latam po kraju (+400kg od tego co mam w dowodzie to pikuś) . Teraz tylko vi-atol mnie ogranicza (muszę zakupić urządzenie)....Kontrolę drogową miałem ostatnio z 10 lat temu. Jak fura pociągnie ,a raczej da rade to kupuj i nie patrz w papiery. Na wczasy/wypady jedzie się raczej rekreacyjnie a nie na wyścigi....

brawo, a potem w sieci pojawiają sie filmiki "miota nim jak szatan" :mrgreen:

Kolego, nie dawaj takich rad komuś kto w życiu nie jeździł z przyczepą
jak pisałem, ma lekki holownik, wystarczy podmuch wiatru i majdnie autem razem z przyczepą
wszystko jest dobrze jak jest dobrze, ale z rowu pewnie nie pojedziesz go wyciągać :roll:

a co będzie jak przyjdzie nagle zahamować ?

żeby nie było, święty nie jestem, ale do namawianie do łamania przepisów i zdrowego rozsądku to lekka przesada IMO
Ostatnio zmieniony piątek, 24 maja 2013, 22:40 przez konrad, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 24 maja 2013, 22:40

Paczek pisze:
Depeche pisze:Ja szukałem i zakupiłem n126e z najazdem, bo jako jedyna nadawała się do mojej maszyny - Opel Agila 1.2 - choć oczywiście byli tacy i są, którzy kwestionują przydatność holowniczą ww. wozu.

I bardzo słuszna decyzja ...

Policz sobie Twoje przebiegi i przeanalizuj czy koniecznie musisz większy cięższy i bardziej paliwożerny pojazd .

Przebieg roczny z przyczepką ......

Przebieg roczny solo ............

Koszt małym autkiem ..............

Koszt krążownikiem ...............

I samo CI wyjdzie , czy lepiej kupić mała przyczepkę ( ewentualne z najazdem , lub dokupić najazd ) , czy taniej kupić krążownika.

Ja do Iłek Swoją n132 zaciągnę Puntkiem , a co - nie wolno ?

większe auto wcale nie jest dużo droższe, zwłaszcza że nie od razu musi kupować auto z sedgmentu D czy E
ale widzisz różnicę między punto a SC ?
a czym Michale jeździłeś najwięcej z przyczepą ? o ile pamiętam była to astra, vectra, a nie punto :roll:

Awatar użytkownika
KONZIO
Przyjaciel
Przyjaciel
Lokalizacja: jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, Świat w którym baśń ta dzieje się...

Postautor: KONZIO » piątek, 24 maja 2013, 22:42

konrad pisze:raz zaliczyłem hamowanie awaryjne z niewiadką ... nie życzę nikomu :?

Konrad, nie warto dyskutować... O ile pytania kolegów, którzy pytają się jako nowi, którzy dopiero będą zaczynać przygodę z przyczepami, wcale się nie dziwię, o tyle wypowiedzi starych wyg, którzy twierdzą, że jazda holownikiem:
- zbliżonym wagą do przyczepy;
- z małym (słabym) silnikiem;
- krótkim,
- (o ile wiem) z wleczoną tylną osią, a więc lekką d.pą;
- z nierewelacyjnym (już od wyjazdu z fabryki) układem hamulcowym;
nie przysparza kłopotów, a wręcz stanowi radość z jazdy i ogólnie jest bez uwag - niezmiennie mnie zadziwiają.
Zobaczymy, jak kiedyś w życiu ktoś im podziękuje za takie porady po "zescyzorykowaniu" się przyczepy.
Ja coś takiego przeżyłem właśnie z lanosem, mając w nim, w środku dziecko i żonę - na prostym, pustym, 2 pasmowym odcinku drogi (mostu)- na skutek uderzenia bocznego wiatru i zbiegu okoliczności jakim w tym momencie był zwykły (śliski-metalowy) łącznik mostu z drogą .
Do dnia dzisiejszego to pamiętamy. Wiem tylko jedno, uratowała mnie wtedy wyczytana wcześniej na forum zasada - "Tylko NIE HAMUJ- próbuj go wyrwać do przodu" i mnóstwo szczęścia.
ad

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Postautor: Wodnik Szuwarek » piątek, 24 maja 2013, 23:09

właśnie oglądałem filmik: Miora nim jak szatan i zgodzę się z komentarzami naszych rodaków
http://www.youtube.com/watch?v=klwaZrDkrpg

kiedyś ciągłem N-kę, miałem ok 110-120kmh przyczepka zaczęła podskakiwać i miotało mi golfem na lewo i na prawo. O mały włos a skończyłbym jak samochód z lawetą z filmu. Na szczęście udało mi się jakoś z tego wyprowadzić golfa i zjechać na pobocze. Sytuacja miała miejsce podczas wyprzedzania Tir-a, który zaczął przyspieszać jak go wyprzedzałem. Z lewej barierki, z prawej Tir - oj mało się wtedy nie porobiłem :roll: Od tego czasu z przyczepką max 90.

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 24 maja 2013, 23:21

Wodnik Szuwarek pisze: Od tego czasu z przyczepką max 90.

dlatego jeszcze raz napiszę, nie sztuką jest rozpędzić zestaw do 70, 80 czy 90
sztuką jest go utrzymać na drodze i bezpiecznie wyhamować w nagłych przypadkach

poza tym trzeba się zastanowić nas sensownością pewnych wydatków
kolega ma sc, auto warte 2-3tys ? i tyle samo włoży w oś hamowaną ?
to nie lepiej te 2tyś dołożyć i kupić punto :roll: dużo droższe w utrzymaniu nie będzie
a komfort jazdy z przyczepką nieco większy (i zakup zapiekanki z hamulcem)

Awatar użytkownika
KONZIO
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: KONZIO » sobota, 25 maja 2013, 07:49

konrad pisze:poza tym trzeba się zastanowić nas sensownością pewnych wydatków
... i tyle samo włoży w oś hamowaną ?

Dla wielu nie ma najmniejszych wątpliwości - to ma sens!!!
Musisz pamiętać, gdzie jesteś... Tu jest FANKLUB...
Naturalną rzeczą dla wielu jest to, że kupują przyczepkę np. za 1200zł, robią jej remont za 2000-2500zł, dokładają jeszcze mnóstwo swojego czasu pracy, jazdy po zakupy, prądu (ale to niemierzalne jest) itp, a następnie za rok sprzedają ją lub próbują sprzedać za 2400zł i ludzie z reguły, jeszcze wcale się nie zabijają...
Kto zabroni bogatym i z pasją, się bawić?!
I nie tłumaczcie mi, że jest inaczej.
Popatrzmy obiektywnie, nawet ostatnio w dziale handelek kolega po raz E-nty informował, że wystawił na sprzedaż swoją może nie dokończoną, ale z SERCEM przyczepkę.
Zaczął w styczniu 2012 roku
viewtopic.php?f=9&t=2423
i dalej mamy maj 2013 PILNIE jej nie sprzedał.
ad

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » sobota, 25 maja 2013, 11:50

Pozwolę dorzucić swoje 3 grosze do dyskusji.

Jako bardzo młody człowiek, na początku lat 80-tych, jeździłem z Rodzicami co roku w lipcu na wakacje w zestawie Fiat 126 + N126
Mieliśmy do przejechania ok 300 km w jedną stronę. Jak widać dało się ale...
- ruch na drogach był mniejszy,
- średnia prędkość poruszania się aut była mniejsza,
- jechaliśmy na urlop więc nikomu się nie spieszyło i średnia wychodziła <50 km/h

Teraz, już jako dorosły miałem okazję ciągnąć przyczepę z i bez najazdu.
Mój holownik jest słusznej wagi i mocy - ale pomimo tego powiem jedno ZAWSZE szukać przyczepy z najazdem.
Dyskusją się toczy głównie czy da rade pociągnąć i jaki będzie komfort jazdy a moim skromnym zdaniem o wiele istotniejsza jest kwestia czy w sytuacji awaryjnej i po ilu metrach zatrzymasz zestaw! I czy uda Ci się to wykonać bezpiecznie!

Miałem sytuację, że podczas jazdy wybiegł mi przed maskę pies, co skończyło się gwałtownym hamowaniem i pomimo prawie 2 ton wagi auta oraz najazdu ciężko było zatrzymać zestaw. Nogi i ręce trzęsły mi się jeszcze przez dobry kwadrans.

Reasumując:
- poczekaj z kupnem na przyczepę z najazdem,
- w mojej ocenie modyfikacja ramy to duży koszt i kłopot (no i czas.... jeśli potrafisz i robisz to sam lub na szukanie dobrego fachowca)

PS.
Podczas mojego remontu rama była przerabiana (dodanie zawieszenia + sprawdzenie najazdu) przez jednego z Fanklubowiczów.
Robił to człowiek, który jest fascynatem niewiadówek, mający ogromną widzę techniczną i w pełni wyposażony warsztat a mimo to zajęło to dużo czasu, wymagało masy pracy a i koszt (z baaaaardzo dużym upustem) był wysoki.
ODRADZAM przerabianie budki!
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Wróć do „Na każdy temat”