Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Konto usuniete

Re: rejestracja

Postautor: Konto usuniete » niedziela, 11 mar 2012, 13:39

Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 lut 2013, 22:18 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » poniedziałek, 12 mar 2012, 07:59

Będąc na zlocie w Sandomierzu poznałem kolegę AndrzejPr (forum karawaning.pl) on zarejestrował fabryczną przyczepę jako sam (angielkę) nie pamiętam jak to się odbyło , ale chyba opisał to na tamtym forum ...
ale wszystko zależy najpierw od diagnosty :!: :!: :!: a jak to przejdzie to wydział komunikacji to zarejestruje
Tylko jadąc na przegląd nie można zapomnieć o tablicach próbnych i ubezpieczeniu :!: :!:
powodzenia i nie zapomnij napisać jak poszło

pozdrawiam

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » poniedziałek, 12 mar 2012, 13:26

jedrek101 pisze:Będąc na zlocie w Sandomierzu poznałem kolegę AndrzejPr (forum karawaning.pl) on zarejestrował fabryczną przyczepę jako sam (angielkę) nie pamiętam jak to się odbyło , ale chyba opisał to na tamtym forum ...
ale wszystko zależy najpierw od diagnosty :!: :!: :!: a jak to przejdzie to wydział komunikacji to zarejestruje
Tylko jadąc na przegląd nie można zapomnieć o tablicach próbnych i ubezpieczeniu :!: :!:
powodzenia i nie zapomnij napisać jak poszło

pozdrawiam

Jędruś wiesz w jakim kraju żyjemy, tutaj wszystko jest możliwe ... tylko nei wiem czy to dobrze czy źle :mrgreen:
Heniu /zundapp600/ma rację, zresztą siedzi w temacie to wie :wink:
teoretycznie SAM nie może mieć części "fabrycznych", a jak ktoś chce udawać wielbłąda na SKP ... cóż wolno mu
proponuje lekturę forum diagnostów, tam jest cała masa tematów dotyczących rejestracji, również SAMa

Art. 66a. 1. Cechy identyfikacyjne, o których mowa w art. 66 ust. 3a, nadaje i umieszcza producent.
2. Starosta własciwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzje o nadaniu cech
identyfikacyjnych w przypadku pojazdu:
1) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji własnej,
którego markę określa się jako "SAM"
;

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewforum.php?f=107

a że sie da, pewnie da się, tak jak da się 6-7m angielki rejestrować jako lekkie :?
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » poniedziałek, 12 mar 2012, 18:19

konrad pisze:...
teoretycznie SAM nie może mieć części "fabrycznych",
...

Konrad - pamiętasz naszą poprzednią przyczepkę ?
Była zarejestrowana jako "SAM". :D :D :D

Po za tym nawiązałem kiedyś kontakt z pewnym jegomościem , który zdejmował budę z kempingówki i z ramy robił towarówki.
Ponoć takich SAMów zmontował co najmniej kilkanaście i z żadnym nie miał problemów z rejestracją .

Chyba , więc wszytko jest OK

BIGL

Postautor: BIGL » poniedziałek, 12 mar 2012, 18:42

Dalej czcze gadanie. Wiele NIewiadówek jest zarejestrowanych jako sam (nie wiadomo czy z tego samego powodu :idea: ) - trzeba zadzwonić (a najlepiej zajść) do danego WK i wszystko będzie wiadomo. Czasami wszystko zależy od humoru, chęci czy grymasu idioty w okienku czy na stacji diagnostycznej. Piszę tak zdecydowanie dlatego że znam to ruchome "prawo" z wlasnego doświadczenia.
To jest w tym państwie wszędzie - załatwiając pozwolenie na budowę czasami wręcz wyjaśniałem przepisy bo co jedna"pani" interpretowała to dowolnie (na szczęście to jest pokrewne z moimi studiami bo tak bym poległ). Czasami jak coś się uda szybko i bezstresowo załatwić z uśmiechem na ustach to cieszę się jak dziecko :D .
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » wtorek, 13 mar 2012, 07:51

Paczek pisze:
konrad pisze:...
teoretycznie SAM nie może mieć części "fabrycznych",
...

Konrad - pamiętasz naszą poprzednią przyczepkę ?
Była zarejestrowana jako "SAM". :D :D :D

dlatego napisałem "wiesz w jakim kraju żyjemy, tutaj wszystko jest możliwe ... tylko nei wiem czy to dobrze czy źle :mrgreen:"
a tak 10-15lat wstecz to było jeszcze ciekawiej ;)

choć prawo jest tutaj dość jednoznaczne

pamiętacie auta które przyjeżdżały w częściach do PL i tu składano je i rejestrowano jako SAMy ?
też było ...

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=7151
http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=8050

Właściciele takich przyczep udają się do wydziału komunikacji, gdzie składają oświadczenie, że zbudowali SAM-a, otrzymuja decyzję o nadanie numerów i jadą na SKP.
Jak powinien zachować się diagnosta widząc taki pojazd aby zbytnio nie narazic swych 4 liter?
Czy winny jest tylko właściciel pojazdu bo to on pod groźbą odpowiedzialności karnej oświadczył, że zbudował SAM-a?

to tak jeszcze w temacie "fabrycznego" SAMa :wink:

Awatar użytkownika
Kopi

Postautor: Kopi » wtorek, 13 mar 2012, 13:41

Czysto teoretyzuję - mam nadzieję, że nie dostanę kartki jak wcześniej.
Mam niewiadówę bez kwitów. Zdejmuję budę z ramy. Spawam do ram dwa profile zamknięte jako wzmocnienie i z jeden na dyszlu. Z czystym sumieniem usuwam tabliczkę znamionową - rama została zmieniona i nie jest tożsama z danymi z tabliczki. W miejscu budy montuję podłogę i burty. Jadę i rejestruje jako SAM-a bez większych problemów (oczywiście wszystko zrobione zgodnie ze sztuką). Po zarejestrowaniu zwalam burty i montuję skorupę (przez podłogę).
I wszystko jest zgonie z prawem.
Citroen Xsara Picasso + N-126N

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » wtorek, 13 mar 2012, 14:24

Kopi pisze:Czysto teoretyzuję - mam nadzieję, że nie dostanę kartki jak wcześniej.
Mam niewiadówę bez kwitów. Zdejmuję budę z ramy. Spawam do ram dwa profile zamknięte jako wzmocnienie i z jeden na dyszlu. Z czystym sumieniem usuwam tabliczkę znamionową - rama została zmieniona i nie jest tożsama z danymi z tabliczki. W miejscu budy montuję podłogę i burty. Jadę i rejestruje jako SAM-a bez większych problemów (oczywiście wszystko zrobione zgodnie ze sztuką). Po zarejestrowaniu zwalam burty i montuję skorupę (przez podłogę).
I wszystko jest zgonie z prawem.

nie jest :wink:
do rejestracji SAMa musisz dołączyć dokumentację w postaci rysunku z wymairami i foto
"wzór wniosku o badanie i opisu masz w Dz.U. 2006 nr 164 poz. 1161
do tego rysunek i zdjęcia przyczepy z 4 stron 13 x 18 lub 10 x 15"
:?:

druga sprawa to wpis w DR, u mnie jest kempingowa ? a co będzie w bagażowym SAMie ?

oczywiście w teorii nikt tego nie sprawdza, sam jeździłem przyczepką SAM która kiedyś była bagażową
potem podłodziową, a teraz znowu jest bagażową ... ale to było kiedyś :roll:

taki papier masz do rej sam'a, co wpiszesz z pozycji ładowność, przeznaczenie, wymiary ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 13 mar 2012, 14:57

konrad pisze:
nie jest :wink:
do rejestracji SAMa musisz dołączyć dokumentację w postaci rysunku z wymairami i foto
"wzór wniosku o badanie i opisu masz w Dz.U. 2006 nr 164 poz. 1161
do tego rysunek i zdjęcia przyczepy z 4 stron 13 x 18 lub 10 x 15"
:?:

druga sprawa to wpis w DR, u mnie jest kempingowa ? a co będzie w bagażowym SAMie ?

oczywiście w teorii nikt tego nie sprawdza, sam jeździłem przyczepką SAM która kiedyś była bagażową
potem podłodziową, a teraz znowu jest bagażową ... ale to było kiedyś :roll:

taki papier masz do rej sam'a, co wpiszesz z pozycji ładowność, przeznaczenie, wymiary ?

Tak potwierdzam - rejestrowałem już parę SAM-ów i właśnie tak to wygląda .

KRZYSIEK26

Postautor: KRZYSIEK26 » wtorek, 13 mar 2012, 17:53

i panowie i panie miałem rację :

jet normalna możliwość rejestracji w moim przypadku ,najpierw wydział komunikacji poźniej diagnosta jeśli przyczepka nie będzie posiadała znaków wczesniejszego użytkowania to zarejestrują mi jako sam tyle w temacie

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 13 mar 2012, 19:12

Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałeś (o tych znakach itp) . Potem dowiedz się ile to wszystko kosztuje - łącznie o opinią rzeczoznawcy . Jeżeli to taka sama droga jak z towarówką SAM to to jest małoopłacalny proceder - nie bez powodu papiery do naszych budek chodzą po 500zł.
Obrazek

KRZYSIEK26

Postautor: KRZYSIEK26 » czwartek, 15 mar 2012, 20:06

znaki tzn co ? konkretnie jeśli ślady będą zaspawane i zeszlifowane później pomalowane podkładem a na koniec pomalowane to nic nie będzie widać

Wróć do „Na każdy temat”