Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
BobBudowniczy

Re: Kupno kompresora - pomoc w doborze sprzętu

Postautor: BobBudowniczy » niedziela, 15 maja 2016, 20:26

1600 i parę dziurawych skarpet to jest Max co mogę wydać na cały kompletny zestaw wraz z osprzętem

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » niedziela, 15 maja 2016, 21:00

Powtarzam się, ale jeśli nie spawasz dużo to warto pomyśleć o samooslonowce. Wydasz proporcjonalnie więcej za drut ale odpada Ci temat butli z gazem.W przyszłości możesz ogarnąć temat butli jeśli stwierdzisz,że jest taka potrzeba.
1600 złotych powinno wystarczyć na urządzenie, przyłbice i małą szpulę drutu na początek.
Oczywiście można szukać całego zestawu w tej kwocie ale osobiscie uważam że jakość będzie kiepska;mam tu na myśli nowe sprzęty.

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » niedziela, 15 maja 2016, 21:59

Tom a możesz polecić jakieś konkretne modele, sklep?

Pierwsze Ci bym chciał zdrucić to bramę garażową, obecnie wjazd ma 2,10m a wysokość 2,30m i chce to zmienić tak by z zapasem wjechała Nka.

niebieski-n2

Postautor: niebieski-n2 » niedziela, 15 maja 2016, 22:12

Jeżeli chodzi o kompresor to te stare aspy do lakierowania się podobno średnio nadają z powodu plucia olejem, chyba, że jest naprawdę po solidnym remoncie w co wątpię.
Ewentualnie szukaj i traf okazję i remont zrób sam (nawet zlecając komuś nie zainteresowanemu handlem)

globens

Postautor: globens » niedziela, 15 maja 2016, 23:07

polecam takiego besterka http://allegro.pl/kupczyk-bester-migoma ... 13296.html u nas śmiga juz pare lat bez problemowo, prawdopodobnie go widziałes, tylko że cena z osprzetem siega do 2500

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » poniedziałek, 16 maja 2016, 00:27

globens pisze:polecam takiego besterka http://allegro.pl/kupczyk-bester-migoma ... 13296.html u nas śmiga juz pare lat bez problemowo, prawdopodobnie go widziałes, tylko że cena z osprzetem siega do 2500

a no właśnie cena :roll:

widziałem widziałem ale u was ten sprzęt zarabia na siebie a u mnie hmm byłby łakomym kąskiem, dla potencjalnych wizytatorów podczas mojej nieobecności na działce. dlatego też nie chce dużo inwestować w sprzęt bo raz, że nie będzie profesjonalnie używany, a dwa jak by mi ktoś go zajumał to żebym długo nie płakał gorzkimi łzami. Także szukam kompromisu między funkcjonalnością a ceną.

grzesiek0 pisze:Jesli chcesz spawać słupki czy proste konstrukcje to raczej potrzebny Ci migomat.
Może coś takiego:
http://www.elektrozilla.pl/product-pol-25326-MAGNUM-MIG-200-MMA-IGBT-DIGITAL-SPAWARKA-INWERTOROWA.html
Mała. Lekka i na 230V.
Trzeba do tego dokupić butlę z co2 i reduktor.
Mozesz też nią elektrodą pożeźbić

Urządzeniem tym można spawać:
- MIG/MAG drutem spaw.w osłonie CO2, argonu lub mieszanek,
- "BEZ GAZU" drutem samoosłonowym
- MMA elektrodami otulonymi ( rutylowe, zasadowe, żeliwo, nierdzewne, aluminium, itp.)

tyle, że kompletny zestaw + przyłbica = 2tys zł (sama spawarka 1,5tys)

tomcat pisze:http://www.badek.pl/index.php?id_produc ... er=product
Można poszukac też prostego tiga
http://www.badek.pl/index.php?id_produc ... er=product
Osobiscie na domowy uzytek wybralbym pierwsze rozwiązanie.

MIGOMAT IDEAL TECNOMIG 210 MMA DIGITAL 1200zł + 500zł dodatki
V-TIG 225 PULS + zestaw TIG również 1200zł + 500zł dodatki

z Tigów wiele osób chwali Dedra 200A

Znów wszędzie do takich zadań jakie sobie narzuciłem polecają mig/magi

Co wybrać i jak tu żyć :mrgreen:

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » poniedziałek, 16 maja 2016, 05:52

Faktycznie możliwość spawania drutem samoosłonowym jest fajną sprawą, zawsze później można przejść na butlę i zwykly drut. Także sądzę, że ta cecha będzie kluczowa przy wyborze...

Coś z tego jeszcze nada się do czegoś? Konkretnie chodzi mi o "zestawy"

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... e_from=800

grzesiek0

Postautor: grzesiek0 » poniedziałek, 16 maja 2016, 09:26

Generalnie ja bym kupował sprzęt przez kogoś sprawdzony. Bo różnie może być z tymi najtańszymi.
Ja ci podałem spawarkę którą znam i wiem jak pracuje.
Jeśli Tomcat ma dobre doświadczenia ze swoją podlinkowaną to bierz tamtą. Parę złotych zostaje. :D

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » poniedziałek, 16 maja 2016, 09:56

Grzechu twoja jest naprawdę spoko i tylko jej cena mnie jeszcze blokuje, dlatego szukam alternatywy.

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » poniedziałek, 16 maja 2016, 10:41

Dobra Wodnik dziś wybiera się do jednego z lepszych,a przynajmniej bardzo polecanych salonów spawalniczych w KRK, wybadać, temat, pomacać. Iii zobaczymy. Chciałem ze wszystkim zmieścić się w 1600 zł ale widzę że to może być trudne... Wybadam ile wyniesie mnie cały osprzęt dodatkowy tzn konkretnie maska, węże, butla, reduktor itd. Policzę na palcach i zobaczymy. Heh

Wróć do „Na każdy temat”