Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » niedziela, 8 mar 2015, 21:05

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, bo mi tam wchodzi jak trzeba :lol: Mięso mielone czy w kawałku?

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2019
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 10:40
Lokalizacja: PL

Re: Wyroby domowe.

Postautor: DIZZY » niedziela, 8 mar 2015, 21:15

No wierzę :lol:
W kawalkach. Trudno mi ugnieść, by się zmiescilo i by dokręcic pokrywę. Mam szynkowr 1,5 l, to ile tego mięcha powinno wejść?
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.


Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » niedziela, 8 mar 2015, 21:51

No to masz go za dużo pewnie. Wystarczy odrobinę odkroić. Ja daje 1-1,1 kg mięsa.

reflexes z tapatalk

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » niedziela, 8 mar 2015, 22:02

U mnie objętościowo nabijam 3/4...4/5. Można kilkakrotnie stuknąć dnem szynkowaru o stół to trochę pomaga szczególnie przy mielonkach.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3501
Rejestracja: środa, 26 wrz 2007, 19:31
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: kotek » niedziela, 8 mar 2015, 23:02

Wieprzowina 1,10 do 1,20 max, drobiowe 1,10 max i niema problemu z zamknięciem.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2019
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 10:40
Lokalizacja: PL

Re: Wyroby domowe.

Postautor: DIZZY » sobota, 14 mar 2015, 14:29

I jak wam sie podoba wędlinka? Specjanie zrobiona dla psa. Mięsko mielone z indyka, chrząstki indycze, ryż, marchewka tarta i tarte bataty. Przyprawiona majerankiem i czosnkiem. Po łyżce żelatyny i mąki ziemniaczanej.
Psom baaaardzo smakuje.
Załączniki
IMAG0159.jpg
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.


Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » sobota, 14 mar 2015, 14:47

No proszę. Jako piesek się nie wypowiem;) ale znając mnie to zanim bym podał pieskowi to bym próbował czy dobre a w efekcie piesek pozostał by na głodniaka.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2019
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 10:40
Lokalizacja: PL

Re: Wyroby domowe.

Postautor: DIZZY » sobota, 14 mar 2015, 15:01

Mnie też kusilo, pachniało apetycznie, jednak nie ma tam grama soli, więc odpuściłam :lol:
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.


Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3857
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » sobota, 14 mar 2015, 17:08

przez DIZZY » So, 14 mar 2015, 14:29

I jak wam sie podoba wędlinka? Specjanie zrobiona dla psa. Mięsko mielone z indyka, chrząstki indycze, ryż, marchewka tarta i tarte bataty. Przyprawiona majerankiem i czosnkiem. Po łyżce żelatyny i mąki ziemniaczanej.
Psom baaaardzo smakuje.


Kurcze, ja nie mam takiej diety :lol: :lol: :lol:
W przyszłą sobotę znów zaczynam peklowanie szyneczek na Wielkanoc, rodzinka już mnie goni, bo nie może się doczekać. Miło :wink:
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » poniedziałek, 16 mar 2015, 08:58

Ja w piątek też kolejną turę z szynkowara zrobiłem i niestety nie jestem zadowolony. Na 100% już wiem, że szynki w całości więcej nie będę robił, bo mimo 2,5 godzin parzenia jest jeszcze twardawa. Karkóweczka albo schab wychodzi zdecydowanie lepszy. Poza tym zrobiłem też jedno z mielonego kurczaka. Nie wiem jakim cudem mimo, że wszystko przed smakuję wyszło mi mało słone i generalnie jakieś słabe w smaku. Szkoda, że nie mam psa, bo teraz będę się musiał cały tydzień męczyć :lol: .

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 19 mar 2015, 12:19

Wedle życzenia Maćka przepis na cytrynówkę.

Składniki:
1/2 l spirytusu
1 szklanka cukru
5 cytryn
woda

Cytryny szorujemy i kroimy na połówki. Na wyciskaczu do cytrusów wyciskamy z cytryn sok i dodajemy do niego szklankę cukru, odstawiamy do lodówki. Skóry z cytryn zalewamy spirytusem i też odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wszystko mieszamy i doprawiamy wodą. Celowo nie piszę ile wody, bo to zależy jaką kto lubi moc. Ja zawsze robię sobie około 1,5 gotowej cytrynówki. Jak ktoś lubi czuć moc to może zrobić 1,2 litra to wtedy będzie mieć około 40%. Ja tak jak mówiłem robię około 1,5 litra i nawet zapitki nie trzeba.

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3857
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » czwartek, 19 mar 2015, 20:37

reflexes » Pn, 16 mar 2015, 08:58

Ja w piątek też kolejną turę z szynkowara zrobiłem i niestety nie jestem zadowolony. Na 100% już wiem, że szynki w całości więcej nie będę robił, bo mimo 2,5 godzin parzenia jest jeszcze twardawa. Karkóweczka albo schab wychodzi zdecydowanie lepszy. Poza tym zrobiłem też jedno z mielonego kurczaka. Nie wiem jakim cudem mimo, że wszystko przed smakuję wyszło mi mało słone i generalnie jakieś słabe w smaku. Szkoda, że nie mam psa, bo teraz będę się musiał cały tydzień męczyć .


Też się uczyłem na błędach i wiem, że np. do wędzenia (marynowane 12-14 dni) najlepsze są szynki wielkości ok. 60-70dkg. Większe nie przechodzą dobrze marynatą. A co do soli, to robię "na oko", żeby woda (przegotowana) była słona i po trzech-czterech dniach sprawdzam słoność wody metodą "na palec". Jeśli za mało słona, to biorę szklankę wody, dosalam na maksa i dolewam. Wychodzi ok, ale co dwa dni obracam szynki w marynacie, żeby ją "pobudzić".
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 20 mar 2015, 07:23

Też się uczyłem na błędach i wiem, że np. do wędzenia (marynowane 12-14 dni) najlepsze są szynki wielkości ok. 60-70dkg. Większe nie przechodzą dobrze marynatą. A co do soli, to robię "na oko", żeby woda (przegotowana) była słona i po trzech-czterech dniach sprawdzam słoność wody metodą "na palec". Jeśli za mało słona, to biorę szklankę wody, dosalam na maksa i dolewam. Wychodzi ok, ale co dwa dni obracam szynki w marynacie, żeby ją "pobudzić".

No można tak powiedzieć, człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera :lol: . Błędem ostatnio popełnionym u mnie było to, że za dużo napakowałem do jednego szynkowara i w czasie gotowania pękł worek, który wylazł przez szparę. Cała "marynata" wyleciała i wyszło jak wyszło. Poza tym faktycznie mięcho do szynkowara też przyprawiam na oko, a jak to mówią "na oko" to chłop w szpitalu umarł. Przy wędzeniu, które kiedyś też często uskuteczniałem zawsze wszystko robiłem na wagę, zawsze taka sama proporcja mięso/woda/sól i zawsze były odpowiednio słone. Eksperymentowałem tylko z mieszankami ziół i przypraw. Nigdy też tak długo nie peklowałem, bo zawsze miałem obawy, że się zepsuje. Moim zdaniem spokojnie wystarcza 5-7 dni, a żeby było pewne to strzykawka i zabawa w pielęgniarkę :mrgreen: . Różnica między jednym drugim procesem jest taka, że w szynkowarze robię na raz 2 kg mięsa, a przy wędzeniu co najmniej 10 albo więcej i wolę nie ryzykować, że wyjdzie nie takie jak bym chciał.

Awatar użytkownika
łapa
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 144
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 12:40
Lokalizacja: Katowice

Re: Wyroby domowe.

Postautor: łapa » sobota, 18 kwie 2015, 10:46

Takie o to cudo dostałem ostatnio w sklepie. Ostatnia mleczarnia ,która jak się dowiedziałem skupiła wszystkie butelki w latach 90 i nieprzerwanie od lat 70 nadal można kupić oryginalnie zakapslowane sreberkiem śmietany 30% lub kefir. W szczególności dla tych ,którzy sami lubią robić masło ;)
Wiem ,że można dostać w Wadowicach bielsku białej w sklepie społem w hurtowni w Bytomiu i jednym sklepie w rudzie śląskiej.
poniżej adresy dla smakoszy lubiących wspomnienie PRL ;)



1.Tel.32 248 13 48 ruda śląska wolności 5 na zamówienie w każdy czwartek
2.hurtownia nabiałowa Sztab Beata bytom chrzanowskiego 23a

Mam nadzieje ,że komuś się przyda

Obrazek

Awatar użytkownika
pawko
Posty: 297
Rejestracja: czwartek, 20 cze 2013, 16:38
Lokalizacja: Blachownia

Re: Wyroby domowe.

Postautor: pawko » sobota, 18 kwie 2015, 11:10

Właśnie jak byłem przelotem w Bytomiu to wszedłem do osiedlowego spożywczaka i widziałem kilka takich butelek śmietany w ladzie chłodniczej - wróciły obrazki z dzieciństwa :D
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."

n132d


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości