
Wyroby domowe
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Re: Wyroby domowe.
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, bo mi tam wchodzi jak trzeba
Mięso mielone czy w kawałku?

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
No wierzę
W kawalkach. Trudno mi ugnieść, by się zmiescilo i by dokręcic pokrywę. Mam szynkowr 1,5 l, to ile tego mięcha powinno wejść?

W kawalkach. Trudno mi ugnieść, by się zmiescilo i by dokręcic pokrywę. Mam szynkowr 1,5 l, to ile tego mięcha powinno wejść?
Re: Wyroby domowe.
No to masz go za dużo pewnie. Wystarczy odrobinę odkroić. Ja daje 1-1,1 kg mięsa.
reflexes z tapatalk
reflexes z tapatalk
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
U mnie objętościowo nabijam 3/4...4/5. Można kilkakrotnie stuknąć dnem szynkowaru o stół to trochę pomaga szczególnie przy mielonkach.
Re: Wyroby domowe.
Wieprzowina 1,10 do 1,20 max, drobiowe 1,10 max i niema problemu z zamknięciem.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Re: Wyroby domowe.
I jak wam sie podoba wędlinka? Specjanie zrobiona dla psa. Mięsko mielone z indyka, chrząstki indycze, ryż, marchewka tarta i tarte bataty. Przyprawiona majerankiem i czosnkiem. Po łyżce żelatyny i mąki ziemniaczanej.
Psom baaaardzo smakuje.
Psom baaaardzo smakuje.
Re: Wyroby domowe.
No proszę. Jako piesek się nie wypowiem;) ale znając mnie to zanim bym podał pieskowi to bym próbował czy dobre a w efekcie piesek pozostał by na głodniaka.
Re: Wyroby domowe.
Mnie też kusilo, pachniało apetycznie, jednak nie ma tam grama soli, więc odpuściłam 

- TomekN126N
- Fanklubowicz
- Posty: 3857
- Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Re: Wyroby domowe.
przez DIZZY » So, 14 mar 2015, 14:29
I jak wam sie podoba wędlinka? Specjanie zrobiona dla psa. Mięsko mielone z indyka, chrząstki indycze, ryż, marchewka tarta i tarte bataty. Przyprawiona majerankiem i czosnkiem. Po łyżce żelatyny i mąki ziemniaczanej.
Psom baaaardzo smakuje.
Kurcze, ja nie mam takiej diety



W przyszłą sobotę znów zaczynam peklowanie szyneczek na Wielkanoc, rodzinka już mnie goni, bo nie może się doczekać. Miło

Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
Re: Wyroby domowe.
Ja w piątek też kolejną turę z szynkowara zrobiłem i niestety nie jestem zadowolony. Na 100% już wiem, że szynki w całości więcej nie będę robił, bo mimo 2,5 godzin parzenia jest jeszcze twardawa. Karkóweczka albo schab wychodzi zdecydowanie lepszy. Poza tym zrobiłem też jedno z mielonego kurczaka. Nie wiem jakim cudem mimo, że wszystko przed smakuję wyszło mi mało słone i generalnie jakieś słabe w smaku. Szkoda, że nie mam psa, bo teraz będę się musiał cały tydzień męczyć
.

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
Wedle życzenia Maćka przepis na cytrynówkę.
Składniki:
1/2 l spirytusu
1 szklanka cukru
5 cytryn
woda
Cytryny szorujemy i kroimy na połówki. Na wyciskaczu do cytrusów wyciskamy z cytryn sok i dodajemy do niego szklankę cukru, odstawiamy do lodówki. Skóry z cytryn zalewamy spirytusem i też odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wszystko mieszamy i doprawiamy wodą. Celowo nie piszę ile wody, bo to zależy jaką kto lubi moc. Ja zawsze robię sobie około 1,5 gotowej cytrynówki. Jak ktoś lubi czuć moc to może zrobić 1,2 litra to wtedy będzie mieć około 40%. Ja tak jak mówiłem robię około 1,5 litra i nawet zapitki nie trzeba.
Składniki:
1/2 l spirytusu
1 szklanka cukru
5 cytryn
woda
Cytryny szorujemy i kroimy na połówki. Na wyciskaczu do cytrusów wyciskamy z cytryn sok i dodajemy do niego szklankę cukru, odstawiamy do lodówki. Skóry z cytryn zalewamy spirytusem i też odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wszystko mieszamy i doprawiamy wodą. Celowo nie piszę ile wody, bo to zależy jaką kto lubi moc. Ja zawsze robię sobie około 1,5 gotowej cytrynówki. Jak ktoś lubi czuć moc to może zrobić 1,2 litra to wtedy będzie mieć około 40%. Ja tak jak mówiłem robię około 1,5 litra i nawet zapitki nie trzeba.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- TomekN126N
- Fanklubowicz
- Posty: 3857
- Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Re: Wyroby domowe.
reflexes » Pn, 16 mar 2015, 08:58
Ja w piątek też kolejną turę z szynkowara zrobiłem i niestety nie jestem zadowolony. Na 100% już wiem, że szynki w całości więcej nie będę robił, bo mimo 2,5 godzin parzenia jest jeszcze twardawa. Karkóweczka albo schab wychodzi zdecydowanie lepszy. Poza tym zrobiłem też jedno z mielonego kurczaka. Nie wiem jakim cudem mimo, że wszystko przed smakuję wyszło mi mało słone i generalnie jakieś słabe w smaku. Szkoda, że nie mam psa, bo teraz będę się musiał cały tydzień męczyć .
Też się uczyłem na błędach i wiem, że np. do wędzenia (marynowane 12-14 dni) najlepsze są szynki wielkości ok. 60-70dkg. Większe nie przechodzą dobrze marynatą. A co do soli, to robię "na oko", żeby woda (przegotowana) była słona i po trzech-czterech dniach sprawdzam słoność wody metodą "na palec". Jeśli za mało słona, to biorę szklankę wody, dosalam na maksa i dolewam. Wychodzi ok, ale co dwa dni obracam szynki w marynacie, żeby ją "pobudzić".
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
Re: Wyroby domowe.
Też się uczyłem na błędach i wiem, że np. do wędzenia (marynowane 12-14 dni) najlepsze są szynki wielkości ok. 60-70dkg. Większe nie przechodzą dobrze marynatą. A co do soli, to robię "na oko", żeby woda (przegotowana) była słona i po trzech-czterech dniach sprawdzam słoność wody metodą "na palec". Jeśli za mało słona, to biorę szklankę wody, dosalam na maksa i dolewam. Wychodzi ok, ale co dwa dni obracam szynki w marynacie, żeby ją "pobudzić".
No można tak powiedzieć, człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera


Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
Takie o to cudo dostałem ostatnio w sklepie. Ostatnia mleczarnia ,która jak się dowiedziałem skupiła wszystkie butelki w latach 90 i nieprzerwanie od lat 70 nadal można kupić oryginalnie zakapslowane sreberkiem śmietany 30% lub kefir. W szczególności dla tych ,którzy sami lubią robić masło 
Wiem ,że można dostać w Wadowicach bielsku białej w sklepie społem w hurtowni w Bytomiu i jednym sklepie w rudzie śląskiej.
poniżej adresy dla smakoszy lubiących wspomnienie PRL
1.Tel.32 248 13 48 ruda śląska wolności 5 na zamówienie w każdy czwartek
2.hurtownia nabiałowa Sztab Beata bytom chrzanowskiego 23a
Mam nadzieje ,że komuś się przyda


Wiem ,że można dostać w Wadowicach bielsku białej w sklepie społem w hurtowni w Bytomiu i jednym sklepie w rudzie śląskiej.
poniżej adresy dla smakoszy lubiących wspomnienie PRL

1.Tel.32 248 13 48 ruda śląska wolności 5 na zamówienie w każdy czwartek
2.hurtownia nabiałowa Sztab Beata bytom chrzanowskiego 23a
Mam nadzieje ,że komuś się przyda

Re: Wyroby domowe.
Właśnie jak byłem przelotem w Bytomiu to wszedłem do osiedlowego spożywczaka i widziałem kilka takich butelek śmietany w ladzie chłodniczej - wróciły obrazki z dzieciństwa 

"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości