Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2019
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 10:40
Lokalizacja: PL

Re: Wyroby domowe.

Postautor: DIZZY » środa, 25 lut 2015, 19:24

Nabyłam szynkowar :D Jak wrócę z urlopu zabiore się za wytwarzanie wędlinek, może wyjdą takie smakowite jak wasze :D
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.


Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » środa, 25 lut 2015, 23:04

DIZZY pisze:Nabyłam szynkowar :D Jak wrócę z urlopu zabiore się za wytwarzanie wędlinek, może wyjdą takie smakowite jak wasze :D

Albo i jeszcze lepsze:). Czekamy na prezentacje i pomysły. Udanego urlopu!
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2089
Rejestracja: środa, 24 paź 2012, 20:24
Lokalizacja: Przemyśl

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Karolus » środa, 25 lut 2015, 23:06

Ja tez właśnie nabyłem to ustrojstwo. ..
Niewiadko-noce
2024 - 3200km i 14 nocy "nową" N126NT


Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » środa, 25 lut 2015, 23:11

No to zgłodu nie umrzemy:)... Jeszcze muszę przetestować słoikową kiełbasę wg. Kotka zamiast w terenie wysokowydajne gotowe międlonki kupować. A jak długo można przechowywać taki wyrób?
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3501
Rejestracja: środa, 26 wrz 2007, 19:31
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: kotek » środa, 25 lut 2015, 23:18

Jeżeli jest dobrze zapasteryzowana, czyli to minimum 2 godziny, to można przechowywać do trzech miesięcy, po otwarciu słoika powinno się skonsumować w ciągu 48 godzin, gdyż nie zawiera żadnych konserwantów.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » środa, 25 lut 2015, 23:28

No to super. Na wyjazd idealnie.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 26 lut 2015, 07:38

Co do pasteryzacji to mam małą uwagę. Dobrze to nie znaczy długo. Tzn może trochę też ale generalnie zasada jest taka, że produkty mięsne, które chcemy przechowywać długo i bez chłodzenia pasteryzujemy w odstępach minimum 24 godzinnych i minimum 3 razy. Chodzi o to, że pasteryzacja zabija jakieś tam szkodniki ale ich postać przetrwalnikowa jest odporna na temperaturę i dlatego dajemy im się rozwinąć i zabijamy je kolejną pasteryzacją. Dla pewności proces powtarzamy 3 raz. Dobrą metodą jest też pasteryzacja w szybkowarze, gdyż temperatura jest wyższa, bo około 120 st. i te wszystkie szkodniki giną za pierwszym razem. Dwa razy pasteryzowałem w szybkowarze jak mi jakieś zupy zostawały i faktycznie stały ale w lodówce długo, na pewno 2-3 miesiące i były dobre. Teraz jak mi coś z obiadu zostanie to z premedytacją spasteryzuje i zostawię w temperaturze pokojowej. Wyczytałem to na jakimś forum żeglarskim i myślałem nad przygotowaniem w domu posiłków na wyjazd ale pomysł upadł, bo to dodatkowy balast, a oszczędność żadna. Biedronki są wszędzie, szybkowar na wyposażeniu przyczepy więc obiady mamy w kilkanaście minut gotowe. Faktycznie jednak można to wykorzystać do przygotowania słoikowej na urlop. Przyjdzie czas się pomyśli :)

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2019
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 10:40
Lokalizacja: PL

Re: Wyroby domowe.

Postautor: DIZZY » czwartek, 26 lut 2015, 09:03

vvarrior pisze:
DIZZY pisze:Nabyłam szynkowar :D Jak wrócę z urlopu zabiore się za wytwarzanie wędlinek, może wyjdą takie smakowite jak wasze :D

Albo i jeszcze lepsze:). Czekamy na prezentacje i pomysły. Udanego urlopu!


Dziękuję :D
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.


Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Martynapce
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2015, 22:22
Lokalizacja: Polkowice

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Martynapce » czwartek, 26 lut 2015, 15:36

Czytając ten temat zapadła decyzja :D
20150226_142648.jpg


w lodówce stoi już kiełbasa w słoiku i faktycznie nie ma co przyrównać do kupionych
20150226_142918.jpg


i tam taki mały dodatek do tego :)
20150226_142738.jpg
Obrazek

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 26 lut 2015, 16:30

Przepis na te bułeczki mogłabyś łaskawie zapodać :lol:

reflexes z tapatalk

Martynapce
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2015, 22:22
Lokalizacja: Polkowice

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Martynapce » czwartek, 26 lut 2015, 17:51

1 kg mąki
10 dag drożdży
niepełna łyżka soli
0,5l mleka ciepłego i wody ile przyjmie mąka.
Wykonanie jak ciasto drożdżowe. Jak podrośnie kilka razy przerobić, utulać bułeczki i jak urosną piec 20min w 180 st. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Globusy
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 207
Rejestracja: środa, 9 kwie 2014, 12:21
Lokalizacja: Młochów / Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Globusy » czwartek, 26 lut 2015, 23:09

No i my czekamy na dostawę szynkowara, a w sobotę zaczynamy produkcję :)

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » piątek, 27 lut 2015, 00:18

No to szynkowarowa rewolucja. Tomek ;) to narozrabiałeś;).
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
Nacia
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1203
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 13:08
Lokalizacja: Sieradz

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Nacia » piątek, 27 lut 2015, 07:48

vvarrior pisze:Jeszcze muszę przetestować słoikową kiełbasę wg. Kotka

Dziś będę pasteryzować taką mielonkę wg. Kotka ... zobaczymy co wyjdzie. :P Robiłam trochę inaczej, przepis podam wieczorem. A jeszcze się pochwalę ... w kuchni wisi już drugi dzień schabik w pończoszce :D Nie mogę się doczekać kiedy go spróbuję.
Ja nie powinnam na ten wątek zaglądać takie pyszności są przygotowywane w Waszych domach i jeszcze teraz przepis na bułeczki :lol:
To nie prawda, że tylko żółwie i ślimaki wędrują ze swoimi domkami po świecie.
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady :)
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 27 lut 2015, 09:51

Ja nie mam z tym nic wspólnego, mnie tu nie było ;) . Ja jutro otwieram pończochę po 10 dniach suszenia. Jutro mam mały nalot znajomych więc na zgrychę będzie schabik z pończochy, karkóweczka i mielonka z szynkowara i właśnie myślę o tych bułeczkach.

reflexes z tapatalk


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości