Postautor: rafał » sobota, 21 maja 2016, 17:28
A pozwolicie że wtrącę swoje 3 grosze . Całe szczęście , że poprzednia władza odebrała strażom wsiowym i miastowym karmniki . Bo nic innego to nie było , nie miało żadnego sensu na pewno nic wspólnego z polepszeniem bezpieczeństwa . Owszem hamowało zapędy co niektórych , ale zdecydowana większość przypadków to nadużycia i przekroczenia uprawnień . Miałem tu do czynienia ze strażą wsiową z Chełmca , gdzie goście wyprawiali co chcieli ( mandatu od dziadów nie mam ale mnie pamiętać będą ) . Łącznie z pościgami i próbami zatrzymywania pojazdów , czego im nie wolno było robić . Po za tym chowali fotośmietnik tak aby nabijał jak najwięcej a chować im się nie wolno było , skargi na Policję były i interwencje też . Powiem tak zamiast trzymać takie straże wiejskie czy miejskie lepiej niech władze gmin i miast dołożą te pieniądze do OSP . Bo większy pożytek z OSP niż z Walkierów Norrisopodobnych . U mnie na wiosce OSP garażu nie ma , ale na straż wiejską jest . Sprzęt trzymają w budynku łącznie z radiotelefonem z auta , które stoi pod chmurką a w razie "W" cenne minuty uciekają zanim wóz zapakują . Od kontroli ruchu na drogach jest Policja Wydział Ruchu Drogowego a nie jakieś śmieszne straże nastawione tylko i wyłącznie na zysk . Powiedziałem kiedyś strażnikowi który rozstawił sprzęt nieprawidłowo , że jak mnie złapie to zapłacę ten mandat ale nie do gminy tylko do Skarbu Państwa , ale okazji nie było . Takie jest moje zdanie . Można się z nim nie zgodzić ale mówię jak jest .
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .