niebieski-n2 pisze:Lepiej by było tą konstrukcję pospawać
No nie wiem, nie słyszałem żeby ktoś spawał profile aluminiowe pod solary

niebieski-n2 pisze:Lepiej by było tą konstrukcję pospawać
Spoko, twój wybór. Swoją drogą, myślę, że 30x30 spokojnie by wystarczyło. U mnie trzyma jak złe.stachu_gda pisze:Dlatego zdecydowałem się na wyrzeźbienie stelaża aluminiowego, z rur kwadratowych 40x40x3. Możecie się śmiać, że buduję czołg
niebieski-n2 pisze:lepiej by było tą konstrukcję pospawać
Spawają, ale myślę że skręcana tak samo zda egzamin. Ja mam też poskręcane śrubami M8.stachu_gda pisze:No nie wiem, nie słyszałem żeby ktoś spawał profile aluminiowe pod solary
oko pisze: Ja mam też poskręcane śrubami M8.
kooba pisze:Z tym zdmuchiwaniem solarów z dachu to moim zdaniem lekka paranoja w narodzie jest.
stachu_gda pisze:Mnie się zdarzyło w zeszłym roku jechać w taką wichurę (nie miałem wyboru), że po przejechaniu 30km żółtkiem wyszedłem z niego zlany potem. Autentycznie bałem się, jadąc 30-40 km/h musiałem się nieźle namęczyć, żeby utrzymać tor jazdy.
kooba pisze:Moim zdaniem najważniejsze jest nie skręcanie profili ze sobą czy z solarem bo to i na śrubkach M5 będzie się dobrze trzymało. Najważniejsze jest przytwierdzenie całej konstrukcji do dachu. To jest najsłabsze ogniwo tej układanki.
Oczywiście, ale leżące na ziemi panele już widziałem. Fakt że były to same panele, bez żadnej konstrukcji, więc można przypuszczać, że były zamontowane na tych badziewnych klejonych uchwytach, które do mnie w ogóle nie przemawiają. Co przykręcone, to przykręcone.kooba pisze:Z tym zdmuchiwaniem solarów z dachu to moim zdaniem lekka paranoja w narodzie jest.
Dokładnie tak! Ja mam całą konstrukcję przykręconą w sumie na 12 śrubach M8/10.9 i jestem jej pewien. Do tego stopnia, że już mi się zdarzyło zbierać nią gałęzie.kooba pisze: Najważniejsze jest przytwierdzenie całej konstrukcji do dachu. To jest najsłabsze ogniwo tej układanki.
Niestety, nasze auta mają dużą powierzchnię boczną więc są mocno podatne na podmuchy boczne. Tydzień temu, wracając z Piekar Śląskich na A1, przy ok setce na blacie, tak mnie dmuchło, że prawie na pas obok wjechałem. Zupełnie się tego nie spodziewałem, bo to było między ekranami.stachu_gda pisze:Mnie się zdarzyło w zeszłym roku jechać w taką wichurę (nie miałem wyboru), że po przejechaniu 30km żółtkiem wyszedłem z niego zlany potem. Autentycznie bałem się, jadąc 30-40 km/h musiałem się nieźle namęczyć, żeby utrzymać tor jazdy.
oko pisze:Ja mam całą konstrukcję przykręconą w sumie na 12 śrubach M8/10.9 i jestem jej pewien. Do tego stopnia, że już mi się zdarzyło zbierać nią gałęzie.
stachu_gda pisze:
O to już jesteś mega zapobiegliwy.
oko pisze:były zamontowane na tych badziewnych klejonych uchwytach
stachu_gda pisze:Ja mam całą konstrukcję przykręconą w sumie na 12 śrubach M8/10.9 i jestem jej pewien
kooba pisze:Ekchem
viewtopic.php?f=107&t=10605&start=15#p197753
To są fabryczne punkty montażu bagażników dachowych, dlatego tyle tego jest.kooba pisze:To już grubo. Za to to możesz Opla w porcie ładować na statek suwnicą jak kontener
Jeszcze nie, ale będę musiał. Po skończonej zabudowie miałem 760kg zapasu, więc nawet teraz powinno być jeszcze jakieś 700.kooba pisze:BTW, ważyłeś Opla po ostatnich dodatkach?
Wróć do „... i nie tylko (niewiadówka)”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości