Luka wita klubowiczów !
Re: Luka wita klubowiczów !
cześć
Na początku też mnie bardzo denerwował temat aerodynamiki.
Małą moc auta chciałem niwelować owiewkami. To bardzo trudny temat.
Ja raczej odpuszczam go sobie. trzeba raczej pomyśleć o silniejszym holowniku.
Twój 90-cio konny silnik do tego TD wydaje się raczej wystarczający. Po prostu musisz się przyzwyczaić.
2 litry większe spalanie to naprawdę - niewiele . u mnie spalanie wzrasta o 4 litry ( tyle że gazu ).
A co do remontu - po takiej obfitej lekturze - na pewno dasz radę .
Pozdrawiam i powodzenia
Na początku też mnie bardzo denerwował temat aerodynamiki.
Małą moc auta chciałem niwelować owiewkami. To bardzo trudny temat.
Ja raczej odpuszczam go sobie. trzeba raczej pomyśleć o silniejszym holowniku.
Twój 90-cio konny silnik do tego TD wydaje się raczej wystarczający. Po prostu musisz się przyzwyczaić.
2 litry większe spalanie to naprawdę - niewiele . u mnie spalanie wzrasta o 4 litry ( tyle że gazu ).
A co do remontu - po takiej obfitej lekturze - na pewno dasz radę .
Pozdrawiam i powodzenia
Witam z Opola.
Co do oporów powietrza to na to zasadniczo nie ma rady.Kiedyś ciągając N-kę Skodą S100 mając do dyspozycji
tylko 43 KM też próbowałem różnych kombinacji z owiewką ,ale mało to dawało .Poprostu jak wroga nie można pokonać
to trzeba go polubić,bo przy nawet najsilniejszym holowniku opór zawsze będzie,a im większa prędkośc tym i on
większy.Do zobaczenia w drodze.

Co do oporów powietrza to na to zasadniczo nie ma rady.Kiedyś ciągając N-kę Skodą S100 mając do dyspozycji
tylko 43 KM też próbowałem różnych kombinacji z owiewką ,ale mało to dawało .Poprostu jak wroga nie można pokonać
to trzeba go polubić,bo przy nawet najsilniejszym holowniku opór zawsze będzie,a im większa prędkośc tym i on
większy.Do zobaczenia w drodze.

Pewnie u mnie skończy się na dobrych chęciach z tą owiewką i polubieniem tego co jest ale kto wie, może pewnego dnia mnie natchnie i coś sensownego zdziałam.
Niewiadówka jest przecież mała i lekka a na silniku ją czu. Zastanawia mnie jak dają radę ludzie z tymi wielgaśnymi przyczepami?
W Skandynawii to sie tego naoglądałem sporo i efektem był zakup Niewiadówki.
W przyszłorocznych planach mam zwiedzanie Włoch o ile uda mi się wyremontować przyczepkę.
Orientuje się może ktoś czy na włoskich kempingach bardzo zdzierają za przyczepki kempingowe, i czy na parkingach dla tirów mozna sobie spać w takiej przyczepce?
Niewiadówka jest przecież mała i lekka a na silniku ją czu. Zastanawia mnie jak dają radę ludzie z tymi wielgaśnymi przyczepami?
W Skandynawii to sie tego naoglądałem sporo i efektem był zakup Niewiadówki.
W przyszłorocznych planach mam zwiedzanie Włoch o ile uda mi się wyremontować przyczepkę.
Orientuje się może ktoś czy na włoskich kempingach bardzo zdzierają za przyczepki kempingowe, i czy na parkingach dla tirów mozna sobie spać w takiej przyczepce?
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Widzisz 43km tej skody to nie to samo co aktualne 43km
Jakkolwiek to rozumieć.
Niewiadki mają to do siebie, że są dość mało aerodynamiczne stąd duży opór. Duże/nowsze przyczepy są lepiej skonstruowane, a i auta które je holują mają odpowiednie silniki

Niewiadki mają to do siebie, że są dość mało aerodynamiczne stąd duży opór. Duże/nowsze przyczepy są lepiej skonstruowane, a i auta które je holują mają odpowiednie silniki

C5 

gimof pisze:Widzisz 43km tej skody to nie to samo co aktualne 43kmJakkolwiek to rozumieć.
No bo wtedy prędkość 60km/h nie robiła problemu a teraz ciągnięcie taką Skodą stworzyłoby gigantyczny zator np na jednopasmowej ekspresówce.
gimof pisze: Duże/nowsze przyczepy są lepiej skonstruowane, a i auta które je holują mają odpowiednie silniki
No z tą aerodynamiką tych nowych przyczep też chyba różnie bywa bo nie wszystkie mają opływowe przody ale w większości przypadków ciągną je duże 4x4, które swoimi gabarytami skutecznie zasłaniają większą część przedniej ściany a o mocach silników to już nie wspomnę.
Na razie jednak samochodu nie zmieniam i przyczepki też, zatem pozostaje się skupić na taniej optymalizacji obecnego zestawu.

witam niewiadówke mokra. 

Mój nick uległ zmianie na moją prośbę z Luka na Luca.

Witamy i życzymy powodzenia przy remoncie-dacie radę 

WERUŚ = TOMSON+ANDZIA+ROBSON+DARJA + Citroen Evasion + N 126B + Munsterland- Nakło nad Notecią
- Jaro-Gosia
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Mazowsze wita serdecznie 

Pozdrawiam Wszystkich 
N 126 N / N 126 E / N 250
http://www.plandekijaro.pl
http://www.plandeki-warszawa.pl

N 126 N / N 126 E / N 250
http://www.plandekijaro.pl
http://www.plandeki-warszawa.pl
Wypada się przywitać na nowo po czterech latach nieobecności.
Co roku zabierałem się za remont mojej Niewiadówki i nic z tego nie wychodziło. W końcu w tym roku padła decyzja, że trzeba ją w końcu sprzedać, bo niepotrzebnie płaci się ubezpieczenie, albo wyremontować i zacząć jeździć. Dzieciaki nas przegłosowały i w końcu zabrałem się za remont.
Rozmontowałem podwozie (mam na resorach), obniżyłem o 2cm, wyczyściłem i zakonserwowałem, wymieniłem łożyska i podwyższyłem mocowanie zaczepu, bo w holowniku mam wysoko i Niewiadówka jechała zadarta do góry a teraz zaprzęg powinien się komponować w jednej linii.
Niestety wieczorami, po pracy zeszło mi na to trzy tygodnie a czeka mnie jeszcze remont całego środka i szpachlowanie, oraz malowanie na zewnątrz.
Zaczynam się obawiać, czy zdążę przed końcem wakacji, bo wtedy mam urlop i mogę gdzieś z rodziną wyjechać.
Teraz kombinuję jak zrobić łóżko piętrowe, bo musimy się zmieścić w piątkę w N126.
Moja najmłodsza córka na Niewiadówkę mówi siopa (znaczy szopa), więc chyba ją tak zazwiemy SIOPA

Co roku zabierałem się za remont mojej Niewiadówki i nic z tego nie wychodziło. W końcu w tym roku padła decyzja, że trzeba ją w końcu sprzedać, bo niepotrzebnie płaci się ubezpieczenie, albo wyremontować i zacząć jeździć. Dzieciaki nas przegłosowały i w końcu zabrałem się za remont.
Rozmontowałem podwozie (mam na resorach), obniżyłem o 2cm, wyczyściłem i zakonserwowałem, wymieniłem łożyska i podwyższyłem mocowanie zaczepu, bo w holowniku mam wysoko i Niewiadówka jechała zadarta do góry a teraz zaprzęg powinien się komponować w jednej linii.
Niestety wieczorami, po pracy zeszło mi na to trzy tygodnie a czeka mnie jeszcze remont całego środka i szpachlowanie, oraz malowanie na zewnątrz.
Zaczynam się obawiać, czy zdążę przed końcem wakacji, bo wtedy mam urlop i mogę gdzieś z rodziną wyjechać.
Teraz kombinuję jak zrobić łóżko piętrowe, bo musimy się zmieścić w piątkę w N126.
Moja najmłodsza córka na Niewiadówkę mówi siopa (znaczy szopa), więc chyba ją tak zazwiemy SIOPA

-
Podejrzewam że masz wersję E zobacz w ciekawych pomysłach znalezionych w sieci tam masz fajny pomysł na piętrowe rozkładane łóżko w 126E post kolegi Wodnika
pozdrawiam Bob
Edition. Znalazłem poszukaj jeszcze jego postu o przedsionku z namiotu w temacie Variora o remontach. Też super pomysł. Na tyle osób jak znalazł.
viewtopic.php?p=53867#p53867
viewtopic.php?p=60129#p60129
Swoją drogą coś pusto w tym temacie pomysłów odkąd założyciel zamilkl
pozdrawiam Bob
Edition. Znalazłem poszukaj jeszcze jego postu o przedsionku z namiotu w temacie Variora o remontach. Też super pomysł. Na tyle osób jak znalazł.
viewtopic.php?p=53867#p53867
viewtopic.php?p=60129#p60129
Swoją drogą coś pusto w tym temacie pomysłów odkąd założyciel zamilkl
Dzięki za podpowiedzi.
Ostatnio kupiłem nowe lampy do tyłu i dopiero teraz się zastanawiam, czy światło wsteczne w przyczepce kempingowej jest obowiązkowe?
Ostatnio kupiłem nowe lampy do tyłu i dopiero teraz się zastanawiam, czy światło wsteczne w przyczepce kempingowej jest obowiązkowe?