Dzięki za miłe powitanie!
Myślę o niewiadówce bo spełnia wiele wymogów:
1. Jest mała a ja mieszkam w bloku, a mimo to chciałbym żeby była zaparkowana pod domem. Z poprzednią był ten kłopot że była zaparkowana po prośbie w innej dzielnicy i każde wybranie się po nią lub do niej to wyprawa. Teraz chciałbym mieć przyczepę pod ręką choćby po to żeby można było podjąć spontaniczna decyzję o wypadzie na weekend. Z tym trzymaniem pod blokiem to trochę obawiam się wandalizmu. Ale coś za coś.
2. Jest lekka, poprzednia ważyła 850kg holownik z nią spalał mi 11-12L z niewiadówką sądzę że te 2L może udałby się zredukować. Kolejna sprawa że nie wymaga corocznych przeglądów w przeciwieństwie do "poprzedniczki".
3. Jak sądzę mniejsza podatność na choroby wieku dojrzałego w Chateau nie miałem co prawda przecieków ale podłogę miejscami już brało, a nowy właściciel wiedział jak się za to zabrać.
Czytałem już kilka wątków remontowych i jestem pod ogromnym wrażeniem. Myślałem nawet o kupnie samej skorupy tak jak radzi Karolus i nawet mam dosyć sprecyzowane potrzeby i wiem co mi jest niezbędne w przyczepce, a co niepotrzebne.I mam w głowie jakby wnętrze wyglądało. Ale ten remont

. I nawet chętnie bym się za to zabrał, ale nie wiem czy podołam.

Bo tak trochę podstawowego sprzętu i dwie ręce mam

Gorzej z miejscem i trochę z czasem. Tylko kupując samą skorupę pozbawiam się wiedzy jak są rozwiązane pewne kwestie, oczywiste w momencie kiedy się wnętrze samodzielnie rozbiera.
Przeglądając ogłoszenia natrafiłem na wyremontowaną skorupę za 1900zł w środku jedynie płyta OSB na podłodze. Z zewnątrz rzekomo uszczelniona i pomalowana emalią poliuretanową (wałkiem). Rama odświeżona w zawieszeniu wymienione gumy i tulejki resorów.
I szczerze mówiąc zielonego pojęcia nie mam czy 1900zł to dużo? czy mało? intuicja jedynie mówi gdyby to było 1400zł to powinienem ją brać. Choć wiem że bardzo ryzykownie jest kupować rozpoczęte projekty. Często wiele rzeczy trzeba poprawiać itd. I zawsze jest jakiś jawny , albo o zgrozo mniej jawny powód sprzedaży, a ja o niewiadówkach nie wiem nic
Więc jak widzicie kilka wątpliwości i przeciwności jest